Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Τι προβλέπεται για τους υποψηφίους στις εκλογές

Με τις μηχανές «στο φουλ» πλέον όλα τα κόμματα εργάζονται πάνω στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους και στην επιλογή των υποψηφίων που θα τα στελεχώσουν. Σε κάποια κόμματα υπάρχει πληθώρα ενδιαφερομένων για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, ενώ σε κάποια άλλα η αναζήτηση υποψηφίων συνεχίζεται, αφού λόγω της συγκυρίας μάλλον υπάρχει απροθυμία.

Όμως τι προβλέπει για τους υποψηφίους ο νέος εκλογικός νόμος, γνωστός και ως «νόμος Παυλόπουλου» που θα ισχύσει από αυτές τις εκλογές; Σύμφωνα με το άρθρο 29, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, οι οποίοι την ημέρα της εκλογής, έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν. Η ηλικία, αποδεικνύεται από την εγγραφή στο μητρώο αρρένων ή το δημοτολόγιο ενός δήμου. Αν για τη συμπλήρωση της ηλικίας, πρέπει να βεβαιωθεί εκτός από το έτος και η ημερομηνία γεννήσεως, αυτή αποδεικνύεται μόνο με ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Παράλληλα, το επόμενο άρθρο αφορά την παραίτηση από θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας. Όπως αναφέρει, η παραίτηση από την υπηρεσία και από τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα για την εκλογή στο αξίωμα του βουλευτή, είναι γραπτή και η επίδοσή της γίνεται με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων
δικαστηρίου, πριν από την ημέρα της ανακήρυξης.

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι η παραίτηση που επιδόθηκε δεν ανακαλείται. Αυτή θεωρείται ότι έγινε αυτοδίκαια αποδεκτή με την επίδοσή της. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διαβιβάζει την παραίτηση, χωρίς αναβολή,στην αρμόδια για την παραλαβή της αρχή. Εφόσον, σύμφωνα με τις διατάξεις η πράξη για την αποδοχή της παραίτησης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η αρμόδια αρχή οφείλει να δημοσιεύσει αμέσως περίληψή της, που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τη θέση ή το αξίωμα που κατείχε αυτός που παραιτήθηκε ή αν πρόκειται για στρατιωτικούς, το βαθμό και το όπλο ή την υπηρεσία στην οποία αυτός ανήκε, καθώς και τη χρονολογία της επίδοσης της παραίτησης στον πρόεδρο του αρμόδιου δικαστηρίου.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο αξιωματικός, που σύμφωνα με τα παραπάνω παραιτήθηκε και δεν εκλέχτηκε βουλευτής, είναι δυνατόν οποτεδήποτε ν' ανακληθεί στην ενέργεια ως έφεδρος, ενώ αυτός που εκλέχτηκε βουλευτής δεν μπορεί ν' ανακληθεί στην ενέργεια, πριν από την έναρξη των εργασιών της Α' Συνόδου της νέας Βουλής και χωρίς την έγκριση αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: