Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η προετοιμασία του εορτασμού για την απελευθέρωση του Παγγαίου

Με γοργά βήματα προχωρά η προετοιμασία για την διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Παγγαίου, με τις κεντρικές εκδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί όπως για το ερχόμενο Φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται πως μετά από σχετικές πρωτοβουλίες ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής θα γιορταστεί φέτος με κάθε επισημότητα με μια σειρά εκδηλώσεων τις οποίες προετοιμάζουν επιτροπές που ήδη έχουν πάρει και τη σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου σε πρόσφατη συνεδρίαση.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του διοικητή της 193 ΜΠΕΠ/MLRS αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά, του δικηγόρου – ιστορικού Θεόδωρου Λυμπεράκη και του δημοσιογράφου Άρη Μεντίζη. Την ιδέα έχουν ήδη «αγκαλιάσει» ο δήμος Παγγαίου και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπως και η μητρόπολη Ελευθερουπόλεως που έχει ήδη εκδώσει ημερολόγιο αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής. Την προετοιμασία της διοργάνωσης έχουν αναλάβει τρείς επιτροπές. Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Παγγαίου Σταμάτη Ματσάγκο και στην οποία συμμετέχει και η Περιφέρεια, η ιστορική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν πέραν των κυρίων Λυμπεράκη και Μεντίζη, ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η σύζυγος του Αγγελική Κιουρτσή - Μιχαλοπούλου, ο Θόδωρος Βακαλόπουλος καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ελευθερούπολης Λάμπρος Τουφεξής. Η τρίτη είναι η επικοινωνιακή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κλπ που έχουν αναλάβει την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλοι οι συμμετέχοντες στις επιτροπές δουλεύουν εθελοντικά.

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο τραπέζι έχει πέσει ήδη η ιδέα για πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για προσκλήσεις αντιπροσωπειών από αδελφοποιημένες πόλεις. Επίσης, κατατέθηκε πρόταση και προς τη διοίκηση του δήμου Παγγαίου για την τοποθέτηση ενός ειδικού λογοτύπου στα επίσημα έγγραφα του δήμου προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό πως η περιοχή γιορτάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής εορτασμό, κάποιες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες, εκθέσεις φωτογραφιών, κειμηλίων και εγγράφων αλλά και μουσικοχορευτικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν στο «Αμφιθέατρο Δημοκρατίας» δίπλα στο δημαρχείο, στην έδρα του δήμου.

Η ώρα των αποκαλυπτηρίων

Μετά την απόφαση ο εορτασμός να πάρει όσο το δυνατό μεγαλύτερες διαστάσεις ήρθε η ώρα να γίνουν τα αποκαλυπτήρια των μνημείων που θα στηθούν σε κάποια χωριά του δήμου προς τιμή των ηρώων. Η αρχή θα γίνει την 1η Απριλίου από τον Δημαρά ενώ θα ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις στο Παλαιοχώρι, στα Δωμάτια και την Εξοχή. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις αυτές, που αποτελούν ουσιαστικά προάγγελο των κεντρικών εκδηλώσεων, οι επίσημες προσκλήσεις έχουν ήδη αρχίσει να διανέμονται. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχος εορτασμός θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη και στο νησί της Θάσου ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, την όλη διοργάνωση στηρίζει οικονομικά και η Περιφέρεια ΑΜΘ.

(Πηγή: evdomi.gr, Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαϊωάννου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: