Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου για τη Μάχη του Παλαιοχωρίου

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, παρουσία των αρχών του τόπου αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 22 Απριλίου στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου προς τιμή του νεκρού στρατιώτη του 21ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη του Παλαιοχωρίου στις 22 Απριλίου 1913. Η τελετή ήταν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Παγγαίου και από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά Παλαιοχωρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, στο οποίο αναγράφεται: «Η Μακεδονία Ευγνωμονούσα τον ηρωϊκώς πεσόντα του 21ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη του Παλαιοχωρίου, την 22α Απριλίου 1913 Στρατιώτη Μανσούρα Νικόλαο».


Μετά τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της κυβέρνησης από τον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη, από τον δήμαρχο Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη, από τον διοικητή της 193 Μοίρας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά, και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παγγαίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να κάνουμε το αυτονόητο, να αποκαταστήσουμε μια ιστορική παράλειψη, έστω και μετά από σχεδόν έναν αιώνα. Βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν στρατιώτη που έπεσε ηρωϊκά στο πεδίο της Μάχης του Παλαιοχωρίου, στις 22 Απριλίου 1913. Και πρέπει να αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες, γιατί είναι αυτοί που έχυσαν το αίμα τους και έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής του Παγγαίου από τον Οθωμανικό ζυγό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Παγγαίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αξιοποιώντας το όραμα μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, διοργανώνει, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, σειρά εκδηλώσεων, που έχουν σαν στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης σε όλους μας, και παράλληλα την καταγραφή άγνωστων, μέχρι σήμερα, σελίδων της ιστορίας, τόσο για τον Μακεδονικό Αγώνα, όσο και για τους Βαλκανικούς Πολέμους στην περιοχή του Παγγαίου. Μια τέτοια εκδήλωση είναι και η σημερινή, με τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, που σκοπό έχει να γίνει γνωστή τόσο η Μάχη του Παλαιοχωρίου, όσο και η θυσία αυτού του στρατιώτη για τα ιδεώδη του έθνους μας».

Ακολούθησε η πανηγυρική ομιλία για τη Μάχη του Παλαιοχωρίου από τον δημοσιογράφο και ιστορικό ερευνητή Άρη Μεντίζη, ο οποίος συνοπτικά αναφέρθηκε στη μάχη και στη σημασία της. Όπως είπε μεταξύ άλλων «επρόκειτο μια ιδιαίτερα σημαντική Μάχη, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, αφού εδραίωσε την παρουσία του ελληνικού στρατού στο Παγγαίο, καθιστώντας την επισήμως αποδεκτή από την πλευρά των Βουλγάρων, στηρίζοντας τον Ελληνισμό της περιοχής. Επιπλέον, η μάχη του Παλαιοχωρίου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μάχες που διεξήχθησαν στο Παγγαίο τον ίδιο μήνα, ανάγκασαν τους προσωρινούς συμμάχους να καθηλώσουν σημαντικό αριθμό δυνάμεών τους στο Παγγαίο με συνέπεια να μην τις εμπλέξουν στο θέατρο επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, γέρνοντας αποφασιστικά την πλάστιγγα προς την πλευρά της Ελλάδας. Μάχες σαν αυτή ουσιαστικά έδειχναν τι θα ακολουθούσε, τόσο στον Α’ όσο και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε η περιοχή γνώρισε και πάλι την βαρβαρότητα των Βουλγάρων, που ήρθαν στα ίδια χώματα ως κατακτητές. Κατακτητές που δεν ξεχνούν, και το απέδειξαν τιμωρώντας με τον τρόπο τους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας. Γι’ αυτές τις αξίες έδωσε τη ζωή του ο στρατιώτης Νικόλαος Μανσούρας, που άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του για να βρεθεί, να αγωνιστεί και να πέσει υπέρ Πατρίδος σε αυτά τα ποτισμένα με αίμα ηρώων χώματα. Και αποτελεί δείγμα πολιτισμού και σεβασμού στη μνήμη των νεκρών –κάτι που επί αιώνες αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων- το γεγονός ότι αν και με καθυστέρηση 99 χρόνων αποδίδονται σήμερα οι δέουσες τιμές στον έστω και ένα νεκρό στρατιώτη. Γιατί οι θυσίες δεν πρέπει ούτε να απαξιώνονται, ούτε να ευτελίζονται, ούτε να χάνονται στη λήθη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, οι βουλευτές του Νομού Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμινίδης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Παγγαίου, εκπρόσωποι του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας, των αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

(Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που επισυνάπτονται είναι του κ. Παναγιώτη Παπαευαγγέλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: