Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Οδηγίες για τις εκλογές...

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν μέσα σε χρονικό διάστημα 40 ημερών, σε μια εκλογική διαδικασία που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.




Σημαντικότερη διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες εκλογικές διαδικασίες είναι ότι η εκλογή των βουλευτών γίνεται με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, όπως ορίζει ο εκλογικός νόμος, στην περίπτωση που οι εκλογές διενεργούνται πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών, από τις προηγούμενες εκλογές. Με λίγα λόγια οι ψηφοφόροι επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουν να ψηφίσουν και δεν θα βάλουν σταυρό σε υποψηφίους. Οι βουλευτές εκλέγονται, κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος.



Την ιδιαίτερη προσοχή των ψηφοφόρων εφιστά το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τα ψηφοδέλτια. Όπως αναφέρει, τα ψηφοδέλτια των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 έχουν αλλάξει και κατά συνέπεια τα παλιά ψηφοδέλτια των εκλογών τις 6ης Μαΐου 2012 δεν ισχύουν και, αν βρεθούν μέσα στην κάλπη, θα θεωρηθούν άκυρα. Είναι αυτονόητο ότι οι εκλογείς εφοδιάζονται με ψηφοδέλτια, μόνον από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.



Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα λήξει στις 7 το βράδυ. Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα, για το σκοπό αυτό, να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν το ψηφοδέλτιο δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στο παραβάν. Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.



Τέλος τονίζεται ότι οι ετεροδημότες, που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 29η Φεβρουαρίου του 2012, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όπου και είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ως ετεροδημότες. Αιτήσεις, που έγιναν μετά την 29η Φεβρουαρίου του 2012, δεν έχουν ισχύ για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: