Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Παγγαίου

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Παγγαίου πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη, από τον δήμαρχο Βασίλη Ξουλόγη και εκπροσώπους των διοργανωτών. Με τον πλέον επίσημο τρόπο παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες της δεύτερης και βασικής φάσης της διοργάνωσης, που θα ξεκινήσει στις 30 του Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, αφού ως γνωστό η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, με τις τελετές των αποκαλυπτηρίων μνημείων σε 4 δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως καμία αναφορά δεν έγινε για το κόστος των εκδηλώσεων.


«Στις 11 Μαΐου 1981 καθιερώνεται επισήμως με ΦΕΚ επί Δημαρχίας Λάμπρου Τουφεξή, τον οποίο και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε πρωτίστως, η πρώτη μετά την 17η Οκτωβρίου Κυριακή ως δημόσια γιορτή, επέτειος της απελευθέρωσης της Ελευθερούπολης από το τουρκικό ζυγό το 1912» είπε ο κ. Ξουλόγης. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θεόδωρος Λυμπεράκης λέγοντας πως με τις εκδηλώσεις αυτές γίνεται προσπάθεια να σταλεί μήνυμα πως πρέπει να κάνουμε κουράγιο και να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. «Ευχόμαστε ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και να δείξουν ενδιαφέρον πολίτες από όλο το νομό», είπε κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του ο αντιδήμαρχος Σταμάτης Ματσάγκος, ενώ τον λόγο πήρε και ο διοικητής της 193 ΜΠΕΠ (MLRS) Αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Σκουφίδης λέγοντας πως ήταν ευχαρίστηση αλλά και υποχρέωση του να συνεχίσει την προσπάθεια του προκατόχου του Αντώνη Πλατιά.

Ευχαριστίες δημάρχου

«Ο Δήμος Παγγαίου, αξιοποιώντας το όραμα μια ομάδας πολιτών αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας σειράς επετειακών εκδηλώσεων οι οποίες θα καλύψουν την περίοδο όχι μόνο των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και του Μακεδονικού Αγώνα ως προοίμιο των εξελίξεων του 1912-1913», είπε ο δήμαρχος υπενθυμίζοντας πως για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων συστάθηκε οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από τρεις ομάδες. «Μία των ιστορικών – συγγραφέων οι οποίοι ανέλαβαν την ιστορική έρευνα καταγραφή και δημοσιοποίηση ιστορικών στοιχείων και η οποία αποτελείται από τον Θεόδωρο Λυμπεράκη, τον Νίκο Μιχαλόπουλο και την σύζυγό του Αγγελική Κιουρτσή Μιχαλοπούλου, τον δημοσιογράφο Άρη Μεντίζη, τον Θεόδωρο Βακαλόπουλο καθώς και την Φωτεινή Μπεικάκη. Η δεύτερη ομάδα ανέλαβε το οργανωτικό κομμάτι των εκδηλώσεων με την συμμετοχή των Αντιδημάρχων Σταμάτη Ματσάγκου και Μαρίας Τσίλογλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρη Τιμοσίδη καθώς και συνεργατών του δήμου μας», είπε ο δήμαρχος, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει εκτός των παραπάνω και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελευθερούπολης αλλά και τους δημότες που συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού. Έκανε κλείνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στον Αντισυνταγματάρχη Αντώνη Πλατιά όσο και στον σημερινό Διοικητή της 193 ΜΠΕΠ (MLRS) Αντισυνταγματάρχη (ΠΒ) Δημήτρη Σκουφίδη.

Συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Ικανοποιημένος από τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον δήμο Παγγαίου δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Α.Μ.Θ. Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο υπενθύμισε πως η Περιφέρεια στηρίζει και οικονομικά τις εκδηλώσεις. «Χαιρόμαστε που ο δήμος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία. Θα είμαστε παρόντες και θα στηρίξουμε και την προσπάθεια αυτή του δήμου Παγγαίου αλλά και την προσπάθεια και άλλων δήμων της Περιφέρειας στην ίδια κατεύθυνση», είπε εκτός των άλλων ο κ. Παπακοσμάς καλώντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής να δώσουν μαζικό παρών στις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ως «μοναδική εμπειρία» χαρακτήρισε τη συμμετοχή του στην ιστορική επιτροπή, που ήταν υπεύθυνη για την συγκέντρωση των ιστορικών στοιχείων, ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Σημείωσε δε πως οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν είναι το αποτέλεσμα δουλειάς πολλών ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 30 του Σεπτέμβρη με τα εγκαίνια έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας από την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων που θα φιλοξενηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ελευθερούπολης. Συνέχεια δίνεται το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου με την παρουσίαση δύο επιστημονικών εργασιών με σχετικό θέμα αλλά και με ομιλία σχετικά με τον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή του Παγγαίου. Στρογγυλή τράπεζα από φιλίστορες του Παγγαίου με θέμα «Ο δρόμος προς την Ελευθερία 1897 - 1913» έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι όσοι απαρτίζουν την ιστορική επιτροπή που εργάστηκε για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων. Συνέχεια δίνεται την επόμενη ημέρα με ομιλία για τη δράση των ενόπλων δυνάμεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Για τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί διάλεξη για τον Μακεδονικό Αγώνα, ενώ το Σάββατο 20 Οκτωβρίου έρχεται η ώρα των πολιτιστικών συλλόγων που θα συμμετάσχουν σε οπτικοακουστική εκδήλωση με αφήγηση των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της περιοχής. Πανηγυρικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή 21 Οκτωβρίου ενώ τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση με σχετικό θέμα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου με το ορατόριο «Πράβι 100 χρόνια λευτεριάς». Όλες οι εκδηλώσεις πλην των εκθέσεων θα φιλοξενηθούν στο «Αμφιθέατρο Δημοκρατίας», ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα υπάρχει και στην ιστοσελίδα του δήμου Παγγαίου.

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: