Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μ. ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ: "Είναι προφανές ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα"

«Είναι προφανές ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία 2,5 -3 χρόνια, επειδή μια μερίδα του πολιτικού κόσμου θέλουν να γίνουν κάποιες προσαρμογές, άλλη μερίδα του πολιτικού κόσμου δεν θέλει να γίνουν αυτές οι αλλαγές ή προβάλει διάφορους ενδοιασμούς, εμπόδια κλπ, και συνεπώς η οικονομία είναι όμηρος». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχάλης Μασουράκης, σχετικά με την έκθεση της τράπεζας για την οικονομία, η οποία συζητήθηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα.


Όπως είπε ο κ. Μασουράκης, «δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε ανάλυση της κατάστασης. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αξιολογούμε το τι γίνεται και εκφράζουμε τη γνώμη μας. Δεν είναι μόνο θέμα εντυπωσιασμού. Η χώρα έχει μπει σε μια γωνία αυτή τη στιγμή, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγει παρά μόνο αν θα ικανοποιήσει το αίσθημα που υπάρχει διεθνώς. Παρά του ότι είναι η χώρα που έχει κάνει τεράστια προσαρμογή, πολλοί λένε και πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει κάνει πολλά πράγματα, και συνεπώς θέλουν κάποια απόδειξη αυτή τη φορά, ότι με τη λήψη των μέτρων των 11,5 δις ενδεχομένως θα αποκατασταθεί η οποιαδήποτε λανθασμένη εντύπωση υπάρχει στο μυαλό πολύ κόσμου, αναλυτών, ηγετών, αξιωματούχων, για το τι γίνεται στην Ελλάδα».

«Τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2012, και αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2013 και 2014. ο λόγος ο οποίος θέλει η παγκόσμια κοινότητα να δείξει η Ελλάδα ότι παίρνει αυτά τα μέτρα, είναι διότι αυτά τα μέτρα θεωρούνται σήμερα αναγκαία για να πάμε από μια κατάσταση όπου ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε πρωτογενές έλλειμμα, σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδά μας να είναι μεγαλύτερα από τις δαπάνες πλην τόκων, το οποίο να είναι αρκετά υψηλό έτσι ώστε να δημιουργούνται συνεχώς αποθέματα, ώστε το χρέος μας σιγά σιγά, ως ποσοστό του ΑΕΠ να αρχίσει να μειώνεται, και να φτάσει κάποια στιγμή, το 2020, σε ένα ποσοστό το οποίο θεωρείται κατά τεκμήριο από τους περισσότερους ότι είναι ένα χρέος εξυπηρετήσιμο και δεν επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε.

Όπως είπε, «όσο καθυστερεί το πράγμα τόσο η χώρα βρίσκεται ξεκρέμαστη. Η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι ανεδαφική με την έννοια ότι γίνεται σε μια περίοδο που το κλίμα συνεχώς βελτιώνεται για την Ελλάδα, το κλίμα διεθνώς βελτιώνεται και για την ευρωζώνη γιατί παίρνουν μέτρα που βοηθάνε και στις άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία κλπ, και συνεπώς το να κρατάς αυτή την εκκρεμότητα για την Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι ανεδαφικό».

Τόνισε μάλιστα πως «οι ξένοι βλέπουν αυτά που γίνονται και αυτά που λέμε, και συνεπώς μας περιμένουν να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί. Όταν τα σχόλια που ακούγονται από την κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας πως κάτι έχει αλλάξει όσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα της προσαρμογής. Από εκεί και πέρα όλοι περιμένουν και είναι επιφυλακτικοί, αν αυτά τα πράγματα θα γίνουν. Νομίζω πως είναι προφανές ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα τα τελευταία 2,5 -3 χρόνια, επειδή μια μερίδα του πολιτικού κόσμου θέλουν να γίνουν κάποιες προσαρμογές, άλλη μερίδα του πολιτικού κόσμου δεν θέλει να γίνουν αυτές οι αλλαγές ή προβάλει διάφορους ενδοιασμούς, εμπόδια κλπ, και συνεπώς η οικονομία είναι όμηρος».

«Αυτή τη στιγμή για να μειωθούν τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα έχει καταδικαστεί όλη η οικονομία να είναι σε μεγάλη ύφεση. Όλη αυτή η διαδικασία καταδικάζει την οικονομία σε μαρασμό. Όλη η φορολόγηση έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο τζίρος», παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: