Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: «Οι επενδύσεις που προσελκύουν οι ΕΟΖ είναι εκείνες που καμία κοινωνία δεν αποδέχεται»

«Οι επενδύσεις που προσελκύουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι εκείνες που καμία κοινωνία δεν αποδέχεται» σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, σχετικά με την «ιδανική» λύση που προτείνεται από πολλούς για την ίδρυση τέτοιων ζωνών.


«Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι η εκχώρηση μιας γεωγραφικής περιοχής, που μπορεί να είναι ένα λιμάνι με τις εγκαταστάσεις του και η ευρύτερη περιοχή που το υποστηρίζει, μπορεί να είναι μια πόλη ή μια ολόκληρη περιφέρεια. Ο στόχος είναι να εγκαταστήσουν εκεί ένα ειδικό καθεστώς, φορολογικό, εργασιακό και διοικητικό. Αυτό το λέει ο κ. Χατζηδάκης. Τι σημαίνει αυτό: Ποιος θέλει να επενδύσει; Τι σόι επενδύσεις μπορεί να προσελκύσει ένα καθεστώς τόσο ειδικό; Στην παγκόσμια οικονομία το 80-85% των επενδύσεων γίνονται σε ανεπτυγμένες χώρες και δεν γίνονται σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Εμείς γιατί θέλουμε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για να προσελκύσουμε επενδύσεις; Οι επενδύσεις που προσελκύουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες είναι εκείνες που καμία κοινωνία δεν αποδέχεται. Π.χ. βιομηχανίες επεξεργασίας τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων ή μεγάλης κοινωνικής και περιβαλλοντικής όχλησης. Γι αυτό άλλωστε θέλουν τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που δεν ισχύει η πανεθνική νομοθεσία. Γιατί αλλιώς ποιος θα κάνει σοβαρή επένδυση σε μια χώρα στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα και που ζητάει ειδική ζώνη. Που να μην πληρώνει ΦΠΑ, να μην πληρώνει φόρους, και φυσικά να έχει ειδική προνομιακή θέση και με τη διοίκηση», σημείωσε ο κ. Καζάκης.

Συνέχισε πως «το δεύτερο είναι ότι στις 3.500 ζώνες που υπάρχουν παγκόσμια, υπάρχει ειδικό διοικητικό καθεστώς. Στην ουσία η Ζώνη διοικείται από τον επενδυτή και για τους κατοίκους. Δηλαδή θες ειδικό διαβατήριο για να εισέλθεις, και η έννομη τάξη φυλάσσεται από ειδικούς ένοπλους του επενδυτή, σε συνεννόηση με την αστυνομία. Το τρίτο στοιχείο, αυτό που δεν λέγεται, είναι ότι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες απασχολούν μετανάστες, δεν απασχολούν γηγενή πληθυσμό. Και ο λόγος είναι ότι αν απασχολείς γηγενή πληθυσμό και τον ξεφτιλίζεις συνέχεια και τον εξαθλιώνεις, εκ των πραγμάτων αυτός αργά ή γρήγορα θα ξεσηκωθεί. Αυτοί χρησιμοποιούν μετανάστες, είτε από την ενδοχώρα της χώρας, ή εξωτερικούς μετανάστες. Στην Ελλάδα έχει περάσει νόμος ο 3907, άρθρο 37 παράγραφος 5, που προβλέπει ότι τους λαθρομετανάστες που συγκεντρώνει το κράτος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών, έχει δικαίωμα ο υπουργός να τους στείλει να δουλέψουν σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας με όρους και σε συνθήκες που αποφασίζει ο υπουργός. Γι αυτό τους μαζεύουν».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «ας μας δείξουν μια οικονομική ζώνη που ισχύει ότι ισχύει για τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα εκείνη. Αν ισχύσουν αυτό σημαίνει ότι θα κάνουν το εξής παιχνίδι: ότι όποιον ντόπιο χρησιμοποιήσεις θα τον αμείψεις σύμφωνα με τα εργασιακά που προβλέπονται πανεθνικά. Οπότε έχεις κάθε δικαίωμα να πας να βρεις λαθρομετανάστες να δουλεύουν σαν δούλοι. Γιατί δεν λέει κανένας για τους μετανάστες, λέει για το γηγενή πληθυσμό. Είναι στην πραγματικότητα κράτος εν κράτει. Είδα στη μελέτη αυτών των παπαγαλακίων που κυκλοφορούν στην περιοχή σας, ότι προτείνουν το μοντέλο της Κορέας και της Πολωνίας για τη Θράκη. Με συγχωρείτε αλλά ο Πολωνός εργαζόμενος αμείβεται με 200 ευρώ σε πανεθνική κλίμακα. Ξέρετε πως αμείβεται στην Ειδική Οικονομική Ζώνη; Με τα μισά, εκ των οποίων τα μισά των μισών παίρνει ο ατζέντης που τον πάει να δουλέψει. Οι επιχειρήσεις εκεί δεν προσλαμβάνουν απευθείας αλλά μέσω εταιρίας ευρέσεως εργασίας».

Κλείνοντας παρατήρησε πως «εγώ νομίζω ότι ελάχιστοι από τους τοπικούς παράγοντες τα γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι εντελώς αδιαφορούν διότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τρέχει το χρήμα στα κομματικά τους ταμεία. Αυτό τους νοιάζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: