Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

"Ελπίζουμε στην αντίδραση της κοινωνίας"

«Δυστυχώς βρήκαν ακόμη πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, τους μετανάστες. Χρησιμοποιούν αυτούς ως εργαλείο για να ρίξουν όχι μόνο τα μεροκάματα, αλλά για να ρίξουν και όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι». Αυτό υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί απασχόλησης των μεταναστών από τα Κέντρα Φιλοξενίας σε επιχειρήσεις στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.


Όπως είπε, «το θέμα είναι ότι όταν είχαν πρωτοεξαγγελθεί οι ζώνες, είχαμε πει ότι το κάνουν για να φέρνουν εργαζόμενους από τη Βουλγαρία ή από την Τουρκία. Δυστυχώς βρήκαν ακόμη πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, τους μετανάστες. Χρησιμοποιούν αυτούς ως εργαλείο για να ρίξουν όχι μόνο τα μεροκάματα, αλλά για να ρίξουν και όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Θα παίρνουν το φτηνό εργατικό δυναμικό, το ρημαγμένο, γιατί οι άνθρωποι είναι σε εξαθλίωση, και αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως πίεση στην ελληνική κοινωνία για να την οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξαθλίωση».

«Σε μια περίοδο που εμείς θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης, αυτοί στήνουν συρματοπλέγματα, γιατί οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες όπου έχουν εφαρμοστεί, έχουν γύρω γύρω από τις εγκαταστάσεις συρματοπλέγματα και ειδική security που δεν αφήνει κανέναν να μπει ή να βγει. Αντιλαμβάνεστε ότι θα κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους Έλληνες εργαζόμενους σε μια περίοδο που θα γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση. Θα είναι τραγικό αν συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Μορφίδης.

«Ελπίζουμε ότι η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι τέτοια που θα αποτρέψει αυτά τα σχέδια. Αυτό που με ανησυχεί είναι η αντίληψη που καλλιεργείται ότι αυτό είναι και η μια λύση. Θα πρέπει εδώ εκτός από τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα πρέπει να δούμε και το δικαίωμα ύπαρξης των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής μας. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, αν δημιουργηθούν αυτές οι οικονομικές ζώνες, όπου θα μπουν τα μεγαθήρια, θα σβήσουν εν μια νυκτί, γιατί δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στον πόλεμο της τιμής που θα κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα είναι μέσα στις ζώνες, που θα έχουν προσβάσεις στην κυβέρνηση και στους Γερμανούς που όχι μόνο εποπτεύουν αλλά και προωθούν τη δημιουργία των ζωνών. Άρα λοιπόν μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που έχουν έδρα την περιοχή μας θα σβήσουν κατευθείαν», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «καταγράφονται μέσα στη μελέτη οι τόποι, όχι οι τρόποι. Ο τρόπος λειτουργίας όπου και να δούμε φαίνεται. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο όφελος για τη χώρα. Αυτό είναι δώρο σε κάποιες επιχειρήσεις. Δημιουργούνται συνθήκες υποτέλειας του ελληνικού κράτους σε όλα τα μεγάλα συμφέροντα που παίρνουν τη γη μας και παίρνουν και τους ανθρώπους πλέον».
Σημείωσε μάλιστα πως «για μας είναι πρώτο θέμα. Στα επιμελητήρια δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί μια αντίληψη ότι θα μπορέσουν και αυτοί να μπουν στις Οικονομικές Ζώνες. Δεν θα μπορέσουν να μπουν».

Κλείνοντας ανέφερε πως «σχεδιάζουμε να κάνουμε ειδικές εκδηλώσεις σε κάθε πρωτεύουσα νομού για να αναδείξουμε το θέμα. Στο πρόγραμμα, που η παρουσίασή του θα γίνει στις 15-16 του μήνα στη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι να υπάρξει και σαφής αναφορά και πρόταση για τη λειτουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών», και υπογράμμισε πως «η πρώτη αντίδραση στις 8 του μήνα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει λεωφορεία που θα πάνε στην έκθεση για τη διαδήλωση. Θα ξεκινήσουν 12 η ώρα από τον Κήπο. Είναι με συμμετοχή και δωρεάν για τους ανέργους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: