Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

"Ή πληρώνεις ή φυλακίζεσαι"

Την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο ίσως τελικά να μην αποφασιστεί εξέφρασε ο πρόεδρος των υπαλλήλων ΔΟΥ Καβάλας και Δράμας Παναγιώτης Κολσούζογλου, όσον αφορά τη νέα ρύθμιση που σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα προβλέπει άμεση φυλάκιση για όσους δεν πληρώνουν τα οφειλόμενα τους στο Δημόσιο.


Πιο συγκεκριμένα, η νέα ρύθμιση που φέρονται να ετοιμάζουν το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει φυλάκιση για όσους δεν πληρώνουν τα οφειλόμενα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται θα πρέπει να πληρώνουν άμεσα μέρος των οφειλών, γιατί αν δεν το πράξουν θα οδηγούνται στη φυλακή. Αυτό, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε γιατί μόνο τη φετινή περίοδο καταγράφηκαν εκατοντάδες συλλήψεις για φοροδιαφυγή και χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, αν και υπήρξε εφαρμογή του μέτρου, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους είναι ελάχιστα σε σχέση με τα αναμενόμενα.

Όπως είπε ο κ. Κολσούζογλου, «δεν υπάρχει θέμα. Μπορεί πολλά να ακούσετε αυτό το διάστημα, αλλά να δούμε τι θα περάσει πραγματικά για ψήφιση. Τα όρια έχουν γίνει πολύ ασφυκτικά για όλους. Οπότε δεν πρέπει να πάμε σε τέτοιες δημοσιεύσεις. Ίσως το ξανασκεφτούνε. Το ακούμε μόνο προς το παρόν. Ας δούμε τι θα γίνει».

«Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με μέτρα που κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση που ήδη υπάρχει στην κοινωνία. Δεν είναι όμως θέμα αν συμφωνώ ή όχι. Το θέμα είναι τι θα περάσουνε κάτω. Για να δούμε. Είναι δύσκολο, δεν θα επιθυμούσαμε να γίνει αλλά θα δούμε. Εγώ δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να περάσει κάτι τέτοιο», παρατήρησε.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις του κλάδου στο γεγονός ότι θίγονται και τα δικά τους κεκτημένα, ο κ. Κολσούζογλου παρατήρησε πως «το Σάββατο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μας έχει στείλει η Ομοσπονδία μας έγγραφο, με το οποίο καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της χώρας αν μπορέσουν να παραβρεθούν στις κινητοποιήσεις».

Σε περίπτωση κινητοποιήσεων, ανέφερε πως «θα δούμε τι θα κάνουμε. Θα τοποθετηθεί και η Ομοσπονδία, θα δούμε και οι γενικές συνελεύσεις τι αποφάσεις θα πάρουν. Πιθανότατα πάμε για απεργίες, 24ωρες ή 48ωρες. Ότι αποφασιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: