Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

"Εμείς θέλουμε να προσπαθήσουν να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, να μην υπάρχει ανεργία και να υπάρξει ανάπτυξη"

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους νέους καυτηρίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, λέγοντας ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται διαρκώς.


Όπως είπε, «η κατάσταση στην νεολαία είναι τραγική, διότι επιχειρήσεις δεν υπάρχουν και αυτές που υπάρχουν είναι όλες στο κόκκινο. Ανάπτυξη δεν γίνεται αν δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα και καταλαβαίνετε αυτό το πρόβλημα θα επιδεινώνεται διαρκώς».

Αναφερόμενος στα 10 σημεία για την ανάπτυξη, που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, σχολίασε: «Ξέρετε πόσα τέτοια σημεία και πυλώνες έχουν εξαγγελθεί; Είναι γεγονός ότι προσπαθούν να ανατρέψουν το κλίμα με παλιές μεθόδους. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το αναπτυξιακό σοκ να ξεκινήσουν νέες δουλειές να απασχοληθεί κόσμος. Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Αν δεν στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, αν δεν στηρίξουμε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις που απέμειναν δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγουμε από αυτό τον κλοιό. Δεν υπάρχει επενδυτικό κλίμα αυτή τη στιγμή στην αγορά. Δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό που όλοι περιμένουμε είναι από τον Οκτώβριο και μετά πως θα εξελιχθεί και η πολιτική κατάσταση. Ήδη από το Σαββατοκύριακο άρχισε η συζήτηση για τρίτο κούρεμα. Γιατί το μοντέλο που λειτουργούμε δεν βγαίνει!».

Όπως είπε στις επιχειρήσεις «συμβαίνει το παράδοξο. Τα έξοδα αυξήθηκαν, με έκτακτες εισφορές, φόρους κλπ. Με μειωμένα έσοδα πέφτει και η κατανάλωση».

Για το θέμα της 25ης Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, παρατήρησε πως «όλη αυτή η ιστορία βρίσκεται σε ένα στάδιο ενημέρωσης του κ. Σταϊκούρα για τις υποθέσεις της 25ης διεύθυνσης. Είναι στην κατεύθυνση αλλαγής όλων των μελών του συμβουλίου. Ήδη έχει αναλάβει νέα πρόεδρος με την οποία αυτή τη βδομάδα θα γίνει μια συνάντηση με τα μέλη που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις στο συμβούλιο, να την ενημερώσουν. Δεν εφαρμόζονται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αυτά που ψηφίστηκαν από τη Βουλή».

«Υπάρχουν τράπεζες που έμειναν στο επίπεδο των λόγων και λίγο προσπαθούν να ρίξουν νερό στο κρασί τους, και υπάρχουν τράπεζες που πιέζουν αφόρητα. Δεν έχουν ενιαία γραμμή. Και βέβαια εξαρτάται και από τον διευθυντή σε τοπικά υποκαταστήματα τι εφαρμόζει. Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχει πίεση για πολλές καταπτώσεις εγγυήσεων. Εμείς είμαστε σε επικοινωνία πάντως και ότι μπορούμε σταματάμε, με τη δύναμη που έχουμε. Από εκεί και πέρα είναι θέμα απόφασης του υπουργείου. Όμως η εφαρμογή της απόφασης είναι θέμα χρόνου», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αν βάλουμε τα πράγματα με τη λογική τους σειρά θα δείτε ότι οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι τράπεζες. Τα χρήματα από τις επισφάλειες, έτσι κι αλλιώς θα τα πάρουν από την ανακεφαλαιοποίηση. Άρα κακώς τα ζητούν και από τις επιχειρήσεις».

Τόνισε μάλιστα πως «είναι μια κατάσταση δύσκολη. Εμείς κάνουμε τον αγώνα μας για να ανατραπεί. Πιστεύω ότι την ύστατη στιγμή θα καταλάβουν ότι δεν συμφέρει κανέναν να κλείσουν οι επιχειρήσεις. Θα το καταλάβουν. Δεν μπορεί να αφήνεις την κατάσταση. Η εν πάση περιπτώσει δίνεις μια ανάσα. Λες παγώνω τα πάντα για 3 χρόνια, δεν πληρώνετε τόκους και κεφάλαια μέχρι να δω τι γίνεται. Εμείς θέλουμε να προσπαθήσουν να επιβιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, να μην υπάρχει ανεργία και να υπάρξει ανάπτυξη. Ζητάμε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, να γίνει ένα κούρεμα των οφειλών τους, να κρατήσουν το προσωπικό τους και σιγά σιγά να πληρώσουν. Υπάρχουν οι αντιδράσεις που προκαλούνται κυρίως από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν ξέρω από πού επηρεάζονται».

Τέλος, για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, είπε πως «το πρώτο που συζητάμε είναι ότι δεν υπάρχει διαφορετική πολιτική όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Και εν πάση περιπτώσει αν πάει να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο, όλοι οι φορείς εδώ είμαστε. Εδώ άλλα και άλλα αποτρέψαμε, αυτό δεν μπορούμε να αποτρέψουμε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: