Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: "Αιτία για να διαλυθεί το ευρώ"

«Εγώ δεν νομίζω ότι έγινε τίποτα. Είναι εντελώς λάθος η πολιτική του διαλύω μια εταιρία προκειμένου να φτιάξω το λογιστικό της γραφείο. Καταστρέφω την αξιοπιστία της, κάνω να μην της δανείζει κανένας να είναι αποκλεισμένη από παντού, προκειμένου να κάνω διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό είναι μια λογική μάνατζμεντ που δεν έχω δει πουθενά. Οπότε νομίζω ότι η πληγή που έχει ανοίξει είναι πολύ μεγάλη», τόνισε ο οικονομολόγος Πάνος Παναγιώτου, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση αλλά και τη θέση της χώρας.


Όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, «υπάρχει έκθεση του ΔΝΤ, του 2011, η οποία λέει ότι έκανα λάθος στα πακέτα λιτότητας και ότι η συνταγή αυτή δεν είναι δυνατόν να πετύχει, διότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που είχαν ελέγξει για να βγουν αυτά τα πακέτα λιτότητας δεν είχαν λάβει υπόψη τους συγκεκριμένες παραμέτρους. Λέει επίσης ότι αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή λιτότητα, δηλαδή δέσμευση για μέτρα λιτότητας στο μέλλον, αφού πρώτα επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη και αντίθετα γίνει αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα, τότε οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν είναι τόσο σοβαρές και τόσο μεγάλες που μπορεί να μείνουν. Οπότε θα πρέπει να δει το ίδιο το ΔΝΤ τι πιστεύει τελικά και μετά οι Έλληνες τι θα ενστερνιστούν».

«Εφόσον φτάσαμε εκεί που φτάσαμε θα έπρεπε με τη βοήθεια του ΔΝΤ, μέσα στα νομικά πλαίσια που υπάρχουν και που στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί, να γινόταν μια πολύ γενναία αναδιάρθρωση, χρησιμοποιώντας τότε τα πλεονεκτήματα που είχαμε, ούτως ώστε το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ να πέσει σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, πχ στο 60%. Αντί αυτού προτιμήσαμε να πάμε στο ΔΝΤ», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «Αυτή η πολιτική απόφαση που ελήφθη τελικά πρέπει να κριθεί ως προς τα αποτελέσματά της. στην προκειμένη περίπτωση έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα πλεονεκτημάτων στην Ελλάδα και έχει φέρει ένα μεγάλο πλεόνασμα πλεονεκτημάτων στις τράπεζες και φυσικά στην Ευρώπη, στην Γερμανία που απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια, στη Βρετανία κλπ. Τα μεγάλα κράτη απολαμβάνουν πολλά οφέλη εξαιτίας του ότι έχει ακολουθηθεί αυτή η λάθος προσέγγιση που έχει τρομοκρατήσει τις αγορές, έχει τρομοκρατήσει τους επενδυτές και έχει μεταφέρει κεφάλαια από την περιφέρεια που τα έχει πολλή ανάγκη προς το κέντρο. Ποτέ δεν ελήφθη μια τέτοια πολιτική απόφαση που να σταματήσει αυτή τη μεταφορά. Αντίθετα αυτό που γίνεται είναι να συνεχίζεται η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα που τελικά οδηγεί σε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία μοιάζουν να γίνονται διαχρονικά».

Αιτία διάλυσης

«Αιτία για να διαλυθεί το ευρώ, σίγουρα μπορεί να είναι όλο αυτό. Αιτία για να διαλυθεί ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι. Ας ελπίσουμε να μην αποτελέσει ποτέ αιτία για κάτι περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει κάποιο κόμμα στην Ελλάδα που να έχει πει ολόκληρη την αλήθεια. Μοιάζει να τηρείται αυτή η συνταγή των πολιτικών που λένε μισή αλήθεια μισό ψέμα, οπότε δεν μπορείς ποτέ να βρεις ακριβώς το τι συμβαίνει».

«Εμείς φροντίσαμε πρώτοι από το Νοέμβριο του 2009 και στη συνέχεια με πάρα πολλές δηλώσεις των αξιωματούχων μας να πούμε ότι φταίμε 100% και ότι είμαστε υπεύθυνοι. Άρα έχουμε θεωρηθεί το μίασμα, η εστία της κρίσης, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει, και εξαιτίας αυτού κανένας δεν θέλει να έχει καμία σχέση με μας. Από εκεί και πέρα η Ισπανία με την Ιταλία συνεργάζονται 100%, και ήταν οι πιέσεις οι ισπανοιταλικές και κυρίως οι ιταλικές που έχουν αλλάξει σε ένα βαθμό το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Όμως τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής δεν έχουν φτάσει ποτέ σε μας. Έχουμε καταφέρει μόνοι μας να αποκλειστούμε και από οτιδήποτε θετικό συμβαίνει αυτή τη στιγμή ως εξέλιξη στην Ευρώπη», ανέφερε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας της χώρας με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σχολίασε πως «δεν μπορείς να στηρίξεις ούτε να πάρεις στο ίδιο τραπέζι ως σύμμαχο, συνεργάτη αυτόν που λέει ότι είναι απατεώνας και διεφθαρμένος. Εμείς τους κάναμε να μην το κάνουν».

Όπως εκτίμησε, «είμαστε δεμένοι με χειροπέδες πάνω στην Γερμανία. Έτσι και η Γερμανία αποφασίσει να πάει προς τη λάθος κατεύθυνση θα πηγαίνουμε και εμείς. Δεν μπορούμε να βρούμε λύση αυτή τη στιγμή, ειδικά αφού έχει περάσει αυτός ο χρόνος και τα πλεονεκτήματα και τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά που έχουμε, ένα ένα έχουν χαθεί, πέρα από τα όρια τα ευρωπαϊκά και τα γερμανικά. Δηλαδή αν δεν πειστεί η Γερμανία να αλλάξει πολιτική τότε μοιραία εμείς θα αναγκαστούμε κάποια στιγμή να δηλώσουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο. Αυτό θα σημαίνει ότι όπως ξεκινήσαμε στην κρίση, έτσι στη διάρκεια της κρίσης θα πούμε πάλι εξαιτίας δικών μας ευθυνών, κάτι που δεν ισχύει πάλι, θέλουμε να αποχωρήσουμε. Είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια εξέλιξη να φορτωθεί πάλι στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση αν με όλα αυτά μέχρι σήμερα διορθώθηκε κάτι στη χώρα, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως «δεν νομίζω ότι έγινε τίποτα. Είναι εντελώς λάθος η πολιτική του διαλύω μια εταιρία προκειμένου να φτιάξω το λογιστικό της γραφείο. Καταστρέφω την αξιοπιστία της, κάνω να μην της δανείζει κανένας να είναι αποκλεισμένη από παντού, προκειμένου να κάνω διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό είναι μια λογική μάνατζμεντ που δεν έχω δει πουθενά. Οπότε νομίζω ότι η πληγή που έχει ανοίξει είναι πολύ μεγάλη. Όσο δεν αποδέχονται την αλήθεια δεν θα γίνει αλλαγή. Προς το παρόν δυστυχώς είμαι πολύ απαισιόδοξος. Ο ρόλος ο δικός τους και ο δικός μου δεν είναι να λέμε ότι πάμε καλά. Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή τέρμα τα ψέματα. Τα πράγματα είναι δραματικά. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πρώτον να μην πιστεύουμε τι μας λένε οι πολιτικοί. Αποκλείεται να μας πουν την αλήθεια, δεν είναι η δουλειά τους. Δεύτερον, εμείς να τους πιέσουμε να μας πούνε τι θα συμβεί. Εμείς να τους φέρουμε προ των ευθυνών τους. Και όχι μόνο στο Σαμαρά, αλλά και στην άλλη πλευρά που έχει ένα σχέδιο που μπάζει από παντού. Αν συμβεί αυτό 100% υπάρχουν ελπίδες για την Ελλάδα να πάει καλύτερα. Αν οργανωμένα πείσουμε ότι σοβαρευτήκαμε και πραγματικά ζητούσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, μια αναπτυξιακή λιτότητα, θα νιώσουμε τα αποτελέσματα μέσα σε έξι μήνες. Φυσικά και υπάρχει λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: