Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται...

Δύο ιδιαίτερες σε ιστορικό ενδιαφέρον και ανάδειξη άγνωστων πτυχών της Απελευθέρωσης του Παγγαίου εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Οκτωβρίου 2012, στο Αμφιθέατρο Δημοκρατίας στην Ελευθερούπολη.



Η εκδήλωση του Σαββάτου «Ο δρόμος προς την Ελευθερία 1897 – 1913» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «συζήτησης» στρογγυλής τραπέζης από φιλίστορες του Παγγαίου, με συντονιστή τον Νίκο Μιχαλόπουλο και τη συμμετοχή των : Θεόδωρου Βακαλόπουλου , Αγγελικής Κιουρτσή – Μιχαλοπούλου, Θεόδωρου Λυμπεράκη, Άρη Μεντίζη και Φωτεινής Μπεϊκάκη, η οποία περιελάμβανε αφηγήσεις και αναφορές σε σημαντικές μάχες, μεταξύ των οποίων του Παλαιοχωρίου και των Δωματίων, τη σφαγή των Ελευθερών και την απελευθέρωση του Παγγαίου.

Η εκδήλωση της Κυριακής, περιελάμβανε μια πλούσια σε ιστορικά στοιχεία ομιλία του Διοικητή της 193 Μ.Π.Ε.Π. (MLRS) Αντισυνταγματάρχη (Π.Β.) Δημητρίου Σκουφίδη, σε συνδυασμό με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, αναφερόμενος σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα των δύο Βαλκανικών Πολέμων, όπως τη μάχη των Γιαννιτσών, την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, τη μάχη του Μπιζανίου, την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τη μάχη Κιλκίς – Λαχανά, την Απελευθέρωση της Καβάλας και της Δυτικής Θράκης, καθώς και παράθεση σημαντικών στοιχείων για τη δράση των ενόπλων δυνάμεων, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912- 1913.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως, κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Αθανάσιος Αθανασίου, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού, Κώστας Παπακοσμάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο διοικητής της 193 Μ.Π.Ε.Π. (MLRS) Αντισυνταγματάρχης (Π.Β.) Δημήτριος Σκουφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Τιμοσίδης, οι αντιδήμαρχοι Σταμάτης Ματσάγκος, Μαρία Τσίλογλου, Γιώργος Θωμάς και Βαγγέλης Κεσογλίδης, η πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Π. Σοφία Πακαταρίδου, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, Κρυσταλλία Παπανικολάου, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι, του Δήμου Παγγαίου.


(Δελτίο Τύπου)


Δεν υπάρχουν σχόλια: