Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ξεχνάμε το Σύνταγμα...

Θα δει κανείς ποτέ τη συνταγματικότητα κάποιων από τα μέτρα που αποφασίζουν οι κυβερνήσεις; Γιατί όπως φαίνεται οι θεματοφύλακες του Συντάγματος, οι κυβερνώντες, μάλλον δεν βλέπουν το τι προβλέπει το Σύνταγμα και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Αυτό καυτηρίασε σε δηλώσεις του ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος μάλιστα παρατηρώντας τις κατάφορες αδικίες στα μέτρα αναφέρθηκε στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος για την αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη αναλόγως των δυνάμεων του καθένα, καθώς και την καθιερούμενη στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Στο άρθρο 4 του Συντάγματος, η παράγραφος 5 αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», κάτι που δεν ισχύει στα μέτρα που αποφασίζονται με την τρόικα, αφού οι έχοντες περισσότερα είναι αυτοί που πληρώνουν αναλογικά λιγότερα και αντίστροφα οι μη έχοντες είναι αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι.

Στο ίδιο κλίμα καταπατούνται τόσο η παράγραφος 1 του ίδιου άρθρου που λέει ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», και η παράγραφος 2 που λέει πως «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ωστόσο αυτή η ισότητα δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα μέτρα δείχνουν να πληρούν τα κριτήρια της αντισυνταγματικότητας.

Και βέβαια, με όλα αυτά που επιβάλλονται χωρίς να ερωτηθεί ο λαός καταπατούνται βασικές αρχές και άρθρα του Συντάγματος, όπως είναι το άρθρο 2, παράγραφος 1 που αναφέρει: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Πως λοιπόν, όταν εξαθλιώνεις μια κοινωνία μπορείς να επικαλείται δημοκρατία και εφαρμογή του Συντάγματος;

Παράλληλα με τις μονομερείς αυτές επιβαλλόμενες αποφάσεις φαίνεται να καταπατούνται και η παράγραφος 2 του 1ου άρθρου που αναφέρει πως «θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία», αλλά και η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου που αναφέρει ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Πως λοιπόν εφαρμόζονται τέτοια αντιλαϊκά μέτρα χωρίς να ερωτάται ο λαός; Πως εφαρμόζονται καταπατώντας την αξιοπρέπεια των πολιτών; Πως εφαρμόζοντα άδικα και όχι σε αναλογία με τις δυνάμεις του καθενός; Μπορούν να απαντήσουν οι κυβερνώντες που θα τα ψηφίσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: