Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ: "οφείλουμε να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε τι κάναμε 5 μήνες"

«Συντεταγμένα η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να βελτιώσει ότι μπορεί περισσότερο, όμως είναι σαφές ότι μετά από τα μέτρα που πέρασαν, και που προσπάθησε η ΔΗΜΑΡ να κάνει τομές, σήμερα εμείς σαν ΔΗΜΑΡ οφείλουμε να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε τι κάναμε 5 μήνες», σχολίασε ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), λέγοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ παραμένει και είναι ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς».


«Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση. Το καινούργιο στοιχείο που προσπάθησε να φέρει είναι ότι απέναντι στο παλιό πολιτικό σύστημα, πως θα γίνει μια τομή ώστε και το πολιτικό σύστημα να εκσυγχρονιστεί και η χώρα να αλλάξει. Αυτό ήταν απαραίτητο στοιχείο για μας. Και αυτή ήταν η αλήθεια», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «η ΔΗΜΑΡ αυτό που προσπάθησε να κάνει πράξη ήταν να συμμετέχει στα καθημερινά προβλήματα του τόπου και όχι μόνο με τον ιδεατό τρόπο που τα βλέπαμε, και να μπορεί να έχει και προτάσεις και να δίνει λύσεις. Μια προσπάθεια τέτοια κάνει αυτή τη στιγμή. Το πόσο επιτυχημένο ή πόσο αποτυχημένο θα είναι αυτό το πείραμα θα το κρίνει ο ίδιος ο λαός».

Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε πως «η ανανεωτική αριστερά πάντοτε ήταν το ανοιχτό μυαλό της κοινωνίας. Είναι προφανές πια ότι συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση, ξεκινήσαμε από δύο σημαντικούς λόγους. Το πρώτο ήταν να μην μείνει ο τόπος ακυβέρνητος. Όταν λες απλή αναλογική δεν εννοείς κάνω συνέχεια εκλογές μέχρι να βγω πρώτο κόμμα. Εμείς στη χώρα μας απ’ ότι φαίνεται, ούτε έχει αυτή την κουλτούρα ούτε έχει τις εμπειρίες για να μπορεί να διαχειριστεί μια τέτοια λογική πολυκομματικής κυβέρνησης και συνεργασιών. Αυτό φαίνεται και σήμερα. Μη νομίζετε ότι και εμείς δεν προβληματιζόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε πραγματικότητες που δεν βλέπαμε στο παρελθόν. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι αυτό που λέμε κυβέρνηση συνεργασίας, πρέπει να είναι όντως και συνεργασίας. Δεν μπορεί σε μια κυβέρνηση να συμπεριφέρεται το πρώτο κόμμα, ότι έχει την πρωτοκαθεδρία. Σε μια κυβέρνηση εταίρων, θα πρέπει να είναι όντως εταίροι. Και πρέπει όχι απλώς να ενημερώνονται, όχι απλώς να συναινούν αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να παραμένει σε αυτά τα στοιχεία. Όπως και από την άλλη πλευρά να έρχεται ένα κόμμα και να λέει για πράγματα που δεν μπόρεσαν να περάσουν άλλες κυβερνήσεις, ότι εγώ θα τα περάσω αυτά είτε έτσι είτε αλλιώς. Αυτά δεν γίνονται. Αυτό δεν βοηθάει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει και είναι ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς».

Για την Αυτοδιοίκηση

«Η αυτοδιοίκηση που γνωρίσαμε από τα παλιά είχε τα προβλήματά της. Κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος είναι και η αυτοδιοίκηση. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται ο τόπος, οφείλουν να συνεννοηθούν για ορισμένα κομβικά σημεία στρατηγικά, για να μπορέσουν να αλλάξουν την κοινωνία. Γιατί αν δεν αλλάξει η κοινωνία, ο τόπος θα περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές απ’ ότι περνάει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «αυτό που εμείς σαν ΔΗΜΑΡ συζητούσαμε πριν μπούμε στην κυβέρνηση, είναι ότι θεωρούμε πως η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση. Είναι σαφές αυτό. Ούτε μπορεί η αυτοδιοίκηση να είναι μέρος του προβλήματος των πελατειακών σχέσεων ούτε της διαφθοράς. Όμως από εκεί και πέρα, μέχρι να φτάσουμε στην άλλη άκρη, που είμαστε σήμερα, να έρχεται μια τρόικα, και να σου επιβάλει, επ’ ευκαιρία του προβλήματος που είχες, να σου ισοπεδώνει ουσιαστικά αυτό που είναι σπονδυλική στήλη της χώρας που λέγεται αυτοδιοίκηση, έχει μεγάλη διαφορά. Εκεί θα μας βρούνε αντίθετους».

«Η χώρα χρειάζεται μια ριζική μεταρρύθμιση όσον αφορά την αυτοδιοίκηση, μέσα στο πλαίσιο αλλαγής όλης της χώρας, για να πάμε σε αυτό που λέμε νέα Ελλάδα. Όμως δεν μπορεί να ερχόμαστε και να τα σαρώνουμε όλα. Γιατί αντί να φτιάξουμε, ερχόμαστε και γκρεμίζουμε. Εκεί υπάρχουν και σχέδια από πίσω. Κανένας δεν κάνει κάτι τυχαίο. Και η τρόικα δεν κάνει τυχαία πράγματα. Έρχεται να αποδομήσει πράγματα που την ενδιαφέρουν για αύριο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να δούμε ποια μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει και να αναγνωριστούν από όλους. Συντεταγμένα η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να βελτιώσει ότι μπορεί περισσότερο, όμως είναι σαφές ότι μετά από τα μέτρα που πέρασαν, και που προσπάθησε η ΔΗΜΑΡ να κάνει τομές, Σήμερα εμείς σαν ΔΗΜΑΡ οφείλουμε να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε τι κάναμε 5 μήνες. Έχουμε μπει σε ένα τέτοιο κύκλο προβληματισμού», σημείωσε.

Η εξεταστική επιτροπή και οι εκλογές

Για το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, σχολίασε πως «πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση, να εγκλωβιστεί στα πλαίσια ενός παλαιοκομματικού τρόπου αντιμετώπισης, κάθε κόμμα να βγάλει τα συμπεράσματά του, και να μην φτάσει στην αλήθεια που οφείλει να πει στην κοινωνία τα πράγματα με το όνομά του. Αυτό συνεχίζει να υφίσταται στη ΔΗΜΑΡ και εμείς θα συμβάλουμε στη θετική κατεύθυνση ώστε η αλήθεια να λάμψει μπροστά στο λαό».

Για το αν βλέπει εκλογές σύντομα, ανέφερε πως «δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ο τόπος σήμερα είναι σε μια κομβική στιγμή. Ήδη έχουμε την εμπειρία των αλλεπάλληλων μνημονίων. Ίσως προκύψουν κι άλλα. Αυτό που οφείλει να κάνει η ελληνική κοινωνία και κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε, είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δουλεύουμε όλοι για την ίδια χώρα. Θα πρέπει όλοι να σοβαρευτούν, από όλες τις πλευρές. Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να γίνει αύριο. Το πολιτικό σύστημα είναι σήμερα σε μια μετάβαση. Οποιοσδήποτε με βεβαιότητα λέει για το τι πρόκειται να συμβεί αύριο, πιθανόν να βρεθεί προ εκπλήξεων».

Τέλος, για το αν η ΔΗΜΑΡ συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, παρατήρησε πως «αυτό μας προβληματίζει σοβαρά. Βρισκόμαστε σε αυτή την κυβέρνηση, προσπαθούμε για το καλύτερο, ως οφείλουμε. Από εκεί και πέρα η αριστερά οφείλει να προβληματιστεί για το τι έχει πετύχει και από εκεί και πέρα να συνεχίσουμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε δεδομένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: