Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Δ.ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο κάθε ένας θέλει να γίνει θιασάρχης»


«Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ανεξάρτητα της δεοντολογίας, ότι δεν πρέπει, είναι νόμιμες, και κάθε τι το νόμιμο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το υπογράφει», σχολίασε ο πρώην υπουργός Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο βουλευτής δεν είναι για να ψηφίζει ναι ή όχι. Είναι για να παράγει πολιτική».

Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Δημοσθενόπουλος σημείωσε πως «ο κ. Παπούλιας δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Είναι υποχρεωμένος να υπογράφει τις πράξεις της κυβερνήσεως, αλλιώς διαπράττει παράβαση καθήκοντος. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ανεξάρτητα της δεοντολογίας, ότι δεν πρέπει, είναι νόμιμες, και κάθε τι το νόμιμο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το υπογράφει. Αν το επιστρέψει πίσω χωρίς να το υπογράψει θα πέσει η κυβέρνηση. Αυτές τις πράξεις δεν τις υιοθετεί κανένας, όμως είναι νόμιμες. Είναι θέμα πολιτικής. Αυτό θα κριθεί από τον λαό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξετάζει το ηθικόν ή το δεοντολογικόν. Κρίνει αν είναι νόμιμο ή όχι. Είναι νόμιμο. Προκύπτει από το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση που εξελέγη και έχει τη δεδηλωμένη, κρίνει ότι πρέπει να κάνει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».

Όπως εκτίμησε για την κατάσταση, «η Γερμανία θέλει να επιβληθεί στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να το πετύχει αυτό μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι πολλοί, και παίζει το παιχνίδι της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά είναι η Αμερική που ανταγωνίζεται και αυτή την Ανατολή. Θέλει μια Ευρώπη που όμως θέλει να την ελέγχει. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι είναι η Ελλαδίτσα, στην οποία πειραματίζονται με την πολιτική της κας Μέρκελ, με την πολιτική της λιτότητας. Η πολιτική της λιτότητας ωφελεί τον βορά και βλάπτει τον νότο. Ο νότος πρέπει να αφυπνιστεί. Πρέπει να πει, κόψτε χρήμα κα Μέρκελ για να σωθεί η Ευρώπη».

Παράλληλα σημείωσε πως «ο βουλευτής δεν είναι για να ψηφίζει ναι ή όχι. Είναι για να παράγει πολιτική. Δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες σήμερα. Δεν θα έπρεπε βουλευτές μέσα από τη σημερινή Βουλή να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το κόμμα τους».

«Ο κάθε ένας θέλει να γίνει θιασάρχης»

Για την κίνηση Φλωρίδη, ο κ. Δημοσθενόπουλος παρατήρησε πως «όλες οι κινήσεις έχουν νόημα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανακατατάξεων. Θα πρότεινα σε ορισμένους να κάνουμε μια διακήρυξη και να πούμε ρε παιδιά για σταθείτε. Σαν πολύ σηκώσατε τον αμανέ. Για προσγειωθείτε. Ο κάθε ένας που ανεδείχθη θέλει να γίνει και θιασάρχης. Δεν γίνεται. Δηλαδή γίνεσαι καλός υπουργός και θέλεις να γίνεις αμέσως πρωθυπουργός; Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Το 1981, όταν έγιναν οι υπουργοί είχαν μια προπαίδεια, μια εξωκοινοβουλευτική δράση, είχαν κάτι να δείξουν. Τα παιδιά αυτά έχουν να δείξουν 2-3 θητείες. Μαζευτείτε στα όργανα και εκεί αποφασίστε. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι δημιούργησαν ένα ρήγμα και πάει για διάλυση ένας οργανισμός ο οποίος είναι απαραίτητος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Λείπει και πρέπει να συσταθεί. Και αυτοί γυρίζουν σαν γυρολόγοι να κάνουν τι; Να κάνουν κόμμα; Ο Φλωρίδης είναι ικανός να κάνει κόμμα; Είναι εξαιρετική μονάδα. Και ο Λοβέρδος είναι εξαιρετική μονάδα. Δεν είναι και πρώτοι. Όπως θεωρούσαμε και τον Βενιζέλο. Τον θεωρούσαμε φαβορί. Απεδείχθη στην πράξη ότι υστερεί ο άνθρωπος».

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποιος στο ΠΑΣΟΚ που να μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας ανασύστασης, παρατήρησε πως «δεν βλέπω. Δυστυχώς δεν βλέπω. Γι’ αυτό και λέω, για σταθείτε. Βενιζέλος. Να σταθούμε όλοι γύρω του να του δώσουμε δύναμη. Αν όλοι φύγουμε και μείνει ο Βενιζέλος, βεβαίως ο βασιλιάς είναι ξεβράκωτος. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και τα αντιμετωπίζουμε με επιπολαιότητα. Για μαζευτείτε όλοι. Όλοι ξεκινήσατε από μία μήτρα. Ξαναμπείτε στη μήτρα αυτή. Εγώ θα επιχειρήσω, παρά την ηλικία μου, να κινήσω ορισμένους συναδέλφους να μιλήσουμε. Συγκεντρωθείτε. Δεν αντέχει ο τόπος».

Όπως είπε, «δυο είναι τα θέματα που ο κόσμος είναι εχθρικός. Το πρώτο είναι η διαφθορά και το άλλο είναι ότι δεν κατάλαβε την ευθύνη που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο».

Μάλιστα, σχετικά με το αν ο Κ. Σημίτης μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, σχολίασε πως «ο Σημίτης άφησε καλή εντύπωση, παρότι τον πολέμησαν. Εγώ δεν τον πολέμησα αλλά δεν τον υιοθέτησα. Μόλις ανέλαβε ο κ. Σημίτης εγώ παραιτήθηκα. Αν το δεχθεί θα μπορούσε να διαχειριστεί. Έχει αρνητικά αλλά έχει και θετικά. Είναι ένας άνθρωπος που έχει να δείξει έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: