Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ρ. ΡΙΝΑΛΝΤΙ: Περί "Μερκελισμού" στην Ελλάδα...

«Αυτή τη στιγμή, ένα με τους υπαλλήλους της Βουλής και ένα με αυτή τη συνάντηση πάνε να κουκουλωθούν τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την κατάσταση που υπάρχει», σχολίασε ο Ρούντι Ρινάλντι, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη ο επικεφαλής του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.


«Όταν είναι κάποιος αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να παίζει και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι φυσιολογικό πάρα πολλοί παράγοντες του εξωτερικού και του εσωτερικού ποιες είναι οι απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι μόνο το τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ νομίζω ότι είναι καθαρό ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα μνημόνια, στις δόσεις και σε όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ζητήσει να γίνουν εκλογές. Θεωρεί αυτή την κυβέρνηση και αυτά τα εκτρώματα που ψηφίζονται στη Βουλή καταστρεπτικά», σημείωσε.

Όπως είπε, «θεσμικά να ζητήσει ένας πρέσβης μια συνάντηση και να γίνει στέκει. Πολλές φορές αυτά που θα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να μην φαίνονται ακριβώς αρεστά. Την ίδια στιγμή από τη στιγμή που ζητούν ένα ραντεβού, το κάνεις και βλέπεις τι θέλουν, ή δεν το κάνεις καταγγέλλοντας κλπ. Αυτή τη στιγμή, ένα με τους υπαλλήλους της Βουλής και ένα με αυτή τη συνάντηση πάνε να κουκουλωθούν τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση απέναντι σε αυτή την κατάσταση που υπάρχει».

Όπως είπε, οι Γερμανοί, «κάνουν διάφορες επαφές και διάφορα πράγματα γιατί πραγματικά ανησυχούν για το τι θα γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ. Τους απασχολεί γιατί ένα ενδεχόμενο διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θίξει καίρια συμφέροντα της γερμανικής πολιτικής στη χώρα. Όταν βγαίνει ο Τσίπρας και λέει ότι εδώ εφαρμόζεται ο Μερκελισμός, αυτό είναι βαριά κατηγορία. Δεν είναι μικρό πράγμα. Και φυσικά πιστεύω ότι θα ασκούνται έντονες πιέσεις από τη γερμανική πλευρά να μετριαστούν οι τόνοι. Προσπαθούν να βάλουν όρους, να θέσουν ζητήματα, να εκβιάσουν. Αν ανοίξει το θέμα Siemens όλες αυτές οι παραγγελίες που παίρνουν οι Γερμανοί θα πάνε διαφορετικά. Φαίνεται επίσης ότι ο Σαμαράς έχει δώσει γη και ύδωρ στη Γερμανία, και θέλει αυτό η Γερμανία να το εξασφαλίσει και με μια άλλη διακυβέρνηση».

Ο Μερκελισμός στην Ελλάδα

«Μας θέλουν στο χείλος του γκρεμού, γιατί μέσα από εκεί έχουν τον πολιτικό έλεγχο στην Ελλάδα. Τους ενδιαφέρει ο πολιτικός και γεωπολιτικός έλεγχος στην Ελλάδα. Ενδιαφέρονται διάφορες δυνάμεις για το τι γίνεται εδώ πέρα. Αυτή έχουν μια κατακτητική πολιτική. Τα μνημόνια είναι μια κατακτητική πολιτική. Υπήρξε και ένας μισελληνισμός σε όλη την Ευρώπη και υπήρξε ένα δίχρονο που υπήρχε μια ανθελληνική προπαγάνδα χωρίς προηγούμενο. Από εκεί και πέρα εμφανίζονται αυτοί οι ίδιοι να μην μπορούν να εφαρμόσουν μια πολιτική που οι ίδιοι θα θέλανε. Και τώρα βάζουν ακόμη περισσότερους όρους. Θέλουν να έχουν το ειδικό ταμείο εντελώς στα χέρια τους και να μπορούν να απομυζούν ότι μπορεί να απομυζηθεί ακόμα από τη χώρα. Πάνω κάτω θα ζητηθούν από την Ελλάδα ολόκληρες περιοχές, είτε σαν ελεύθερες ζώνες, ή να βάλουν στην ιδιοκτησία τους νησιά κλπ. Πιο χοντροκομμένα ζητήματα διαμελισμού μπορεί να έρθουν αύριο μεθαύριο», παρατήρησε ο κ. Ρινάλντι.

Υπογράμμισε δε πως «σε περίπτωση ανάληψης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα μέτρα θα ακυρωθούν», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι σαφές ότι η Ελλάδα έτσι όπως πάει οδηγείται σε μια καταστροφή και σε μια έξοδο από την ευρωζώνη. Μας οδηγούν σε μια καταστροφή. Μας έχουν στο χείλος του γκρεμού και μας κρατούν από μια κλωστή. Είναι φανερό ότι τους βολεύει αυτή η κατάσταση».

Όπως είπε, «χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή συνεννόηση των χωρών του νότου και μια επαναδιαπραγμάτευση με τον μερκελισμό. Κατά την άποψή μου σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμάχους τον ευρωπαϊκό νότο. Για να κάνεις συμμαχίες πρέπει να μπορείς να είσαι μια οντότητα και να μπορείς να κάνεις μια διαπραγμάτευση. Οι δικοί μας ούτε διαπραγμάτευση κάνανε, λένε ναι σε όλα και οι άλλοι αρχίζουν την ίδια μέρα που το ψήφισαν να το αμφισβητούν ότι θα το δώσουν. Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε τα τελευταία ανδρείκελα».

Σχετικά με την παρέμβαση των ΗΠΑ για κούρεμα του χρέους, σχολίασε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει το αμερικανοισραηλινό τόξο που θέλει και αυτό να προσφέρει μια ομπρέλα για να αναχαιτίσει τον μερκελισμό στην Ελλάδα, την επιρροή της Γερμανίας, να δημιουργήσει προβλήματα στην Γερμανία. Δεν μπορούμε εμείς να παίξουμε απέναντι σε αυτές τις δύο καταστάσεις. Όσο και αν θα μπορούσαν να προσφέρουν μερικά πράγματα, όπως στην περίπτωση της Κύπρου, βλέπετε ότι και η Κύπρος αναγκάζεται να πάει στα μνημόνια αυτή τη στιγμή. Ενώ υποτίθεται ότι εκμεταλλεύεται την ΑΟΖ μέσω μιας ισραηλινής ομπρέλας, την ίδια στιγμή βυθίζεται η οικονομία της γιατί παίρνει τα κύματα αυτής της τεράστιας κρίσης που υπάρχει. Αν εμείς όλη την πολιτική μας τη στηρίξουμε με το να στηριχθούμε σε αυτό το τόξο για να μετριάσουμε την επίδραση του μερκελισμού στην Ελλάδα, στην ουσία δεν μας εξασφαλίζει τίποτα από κάτι τέτοιο, διότι το γεωπολιτικό είναι πολύ πιο πάνω από το τι κυβερνήσεις έχουμε στην Ελλάδα. Και γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: