Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Οι "άτυπες" ενημερώσεις του ΠΑΣΟΚ

Με το χαρακτήρα δελτίων «άτυπης ενημέρωσης» το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από την κυβερνητική πολιτική σχετικά με το νέο φορολογικό, που όπως έχει παρατηρήσει δυσαρεστεί περισσότερο τους ήδη εξοντωμένους πολίτες.


Έτσι, βλέποντας την κατηφόρα που δεν σταματά, ακόμη και στην πορεία προς το συνέδριο, και για να περιορίσει το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει το νέο αυτό νομοσχέδιο, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να κάνει γνωστή τη διαφοροποίησή του στους πολίτες.

Έτσι σε ανακοίνωση που απέστειλε με τον χαρακτηρισμό «άτυπη ενημέρωση», υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση με την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση. Αντίθετα πιστεύει ότι μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, μα και από την προστασία της μεσαίας τάξης, θα μπορέσει ο τόπος να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανάπτυξη».

«Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον οι ακόλουθες αλλαγές: α) Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική. Τονίζεται ότι στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100 χιλ., β) Παιδιά. Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμιση χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Η πρόταση του Υπ. Οικονομικών οδηγεί σε αδιέξοδο την μέση ελληνική οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών, γ) Για να στηρίξουμε νέους και άνεργους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους σε περίοδο βαθειάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%), δ) Αγρότες. Η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ, ε) Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την διατήρηση της έκπτωσης με 5%».

Τα ερωτήματα όμως παραμένει: Γιατί επέλεξε αυτό τον τρόπο και δεν βγήκε σαν κόμμα δημόσια να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του αλλά επέλεξε να συνεχίσει να στηρίζει την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης; Γιατί απλά θέλει να ενημερώσει τον κόσμο για κάποιες προτάσεις που όμως μένουν σκέψεις και δεν αγωνίζεται να την προώθησή τους ως κυβερνητικός εταίρος; Γιατί άλλα λέει με τον τρόπο αυτό στους πολίτες και άλλα κάνει ως κόμμα της κυβέρνησης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: