Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα!

Δυστυχώς δεν θέλουν να δουν στην κυβέρνηση την πλήρη αποτυχία του μέτρου εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, ώστε να το αποσύρουν.


Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή είναι και η δήλωση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Ντίνου Κλειτσιώτη, ο οποίος αν και αναγνωρίζει ότι το μέτρο δεν πέτυχε, ουσιαστικά δικαιολογεί διάφορες καταστάσεις με την αναφορά στο επίδομα θέρμανσης, αγνοώντας ωστόσο ότι οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο, κάτι για το οποίο φρόντισε η κυβέρνηση με τους συνεχώς αυξανόμενους και νέους φόρους αλλά και με τη μείωση των μισθών και συντάξεων.

Όπως είπε ο κ. Κλειτσιώτης, «στην αρχή όπως είχε βγεί από τα ΜΜΕ ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι πανάκριβο φέτος, και δεν θα πάρουν επιδότηση ο κόσμος, δημιουργήθηκε ένα κλίμα και ο κόσμος στράφηκε αλλού για να ζεσταθεί. Ήταν λάθος από την αρχή όπως βγήκε. Στην πορεία διορθώθηκε αρκετά η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο πωλείται στα βενζινάδικα γύρω στο 1.30 ευρώ. Η επιχορήγηση που δίνεται στα νοικοκυριά είναι 28 λεπτά. Άρα πάμε στο 1 ευρώ. Είναι περίπου η περυσινή τιμή. Δημιουργήθηκε αυτό το κλίμα, αυτή η ένταση από την αρχή του φθινοπώρου και στράφηκε ο κόσμος σε άλλες μορφές. Πολλοί ένοικοι οικοδομών στράφηκαν σε άλλες μορφές, και τώρα οι περισσότεροι δεν συνηγορούν στο να μπει πετρέλαιο στις οικοδομές. Αυτή τη στιγμή για το 90% των νοικοκυριών το πετρέλαιο είναι στα περυσινά επίπεδα».

Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτούς που το πετρέλαιο είναι στα περυσινά επίπεδα, οι φόροι και οι απαιτήσεις της πολιτείας δεν είναι στα περυσινά επίπεδα, κάτι που τεχνηέντως παραβλέπουν στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα για να βάλουν το πετρέλαιο έτσι ώστε στη συνέχεια και σε 15 μέρες να πάρουν την επιστροφή. Και αυτό δεν γίνεται κατανοητό από τους κυβερνώντες που προφανώς δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, οπότε δεν μπορούν και να το κατανοήσουν.

Όσον αφορά το μέτρο, ο κ. Κλειτσιώτης παρατήρησε πως «δεν πέτυχε. Σαν έσοδα του ελληνικού δημοσίου δεν κερδίσαμε αυτά που θα προσδοκούσαμε».

«Είναι να έχεις χρήματα»

Όπως παρατήρησε ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων νομού Καβάλας Φώτης Πούλος, σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κλειτσιώτης, «επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να παίρνει το 90% των καταναλωτών. Αν ήταν έτσι δεν θα είχαμε αυτή την πτώση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα εισοδηματικά κριτήρια λένε ότι το 90% δικαιούται. Είναι πολλά πράγματα που αποτρέπουν τους καταναλωτές. Δεν πρέπει να έχεις περιουσιακά στοιχεία πάνω από 200.000 ευρώ, εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ, αυτοκίνητο πάνω από 2.000 κ.εκ. Αυτά είναι τα κύρια κριτήρια».

«Βασικά είναι να έχεις χρήματα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Πως μπορείς να του πεις δώσε μου 1300 ευρώ και περίμενε να πάρεις 200 ευρώ πίσω μετά από 15 μέρες. Εγώ νομίζω ότι αν αναγνωρίσουν το λάθος θα μπουν και 2 δραχμές παραπάνω στα ταμεία τους. Δίνουν πίσω τα 28 λεπτά χωρίς να δίνουν πίσω και τον ΦΠΑ γι’ αυτά τα 28 λεπτά. Αν αφαιρεθούν αυτά τα 28 λεπτά που θέλουν να δώσουν πίσω, θα πέσει αμέσως 35 λεπτά κάτω το πετρέλαιο. Θα πέσει κάτω από το 1 ευρώ. Έχουν τη δυνατότητα κάποια πράγματα να τα κάνουν αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Αν είναι τόσο εγωιστές και το συνεχίσουν, ούτε αυτά πρόκειται να μπουν στα ταμεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: