Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ρ. ΚΟΚΕΛΙΔΗΣ:«Το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει στα άκρα του, έχει στερέψει»

«Το πολιτικό σύστημα έχει φτάσει στα άκρα του, έχει στερέψει, δεν μπορεί να παράγει, δεν μπορεί να δώσει ιδέες και οράματα», σχολίασε ο Ρούλης Κοκελίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνουν αλλαγές, για να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματά της.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πολιτικό σύστημα κατά τη γνώμη μας έχει φτάσει στα άκρα του, έχει στερέψει, δεν μπορεί να παράγει, δεν μπορεί να δώσει ιδέες και οράματα».

«Εμείς σαν χώρα, μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, αντί να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε όλα τα δεδομένα που υπήρχαν βιώσαμε διάφορες καταστάσεις. Από το 1990 –1996 ήμουν βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ήμουν για παράδειγμα αντίθετος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε εκείνη την περίοδο. Είχα πει ότι εκείνη την περίοδο ήταν μεγάλη πολυτέλεια να διοργανώσει η Ελλάδα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατ’ αρχήν έπρεπε να κάνει δανεισμό. Να σημειώσουμε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει ισολογισμό – απολογισμό πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είχα πει ότι για να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να δώσουμε μια νέα διάσταση. Ας σκεφτούμε, ας δούμε τι άλλο μπορούμε να δώσουμε στη νέα εποχή και ας τους διοργανώσουμε. Όπως πολυτέλεια ήταν και η καταναλωτική κατάσταση που βιώναμε. Εγώ που ζω στο εξωτερικό δεν έβλεπα τα μεγάλα αμάξια που κυκλοφορούν σε χώρες ανεπτυγμένες, όπως στην Ελλάδα, καταστάσεις που ήταν πέρα από τις δυνατότητές μας», παρατήρησε.

Ο κ. Κοκελίδης συμπλήρωσε πως «αυτό το πληρώσαμε γιατί το πολιτικό μας σύστημα δεν είχε κανένα σχεδιασμό δεν στήριξε αυτό που λέγαμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κυρίαρχο στοιχείο του πολιτικού συστήματος είναι τα πολιτικά κόμματα και οι θεσμοί της κοινωνίας και του κράτους. Οι ευθύνες των ανθρώπων είναι οι βασικές. Άσχετα με μνημονιακές ή αντιμνημονιακές τοποθετήσεις, στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι κενό, είναι κουτσουρεμένο και δεν λειτουργεί. Βιώσαμε κόμματα αρχηγικά, αντιδημοκρατικά. Βιώσαμε κόμματα που δεν παρήγαγαν. Η νεολαία δεν συμμετέχει γιατί δεν εμπνέονται. Δεν υπάρχουν καινούργιες ιδέες και απόψεις ελκυστικές για να υπάρξει το κλίμα. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Από αυτό εξυπηρετούνται οι ελίτ πολιτικοί και η ελίτ που εξουσιάζει τη χώρα μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ξέρω πως στην παραγωγή των ψεμάτων έχουμε μεγάλη δυνατότητα να παράγουμε. Από τα κάτω πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα. Από την Παιδεία. Πόσες φορές έγιναν τάχα προσπάθειες να γίνει μεταρρύθμιση στην Παιδεία; Έγιναν κάποια παιχνιδάκια. Η Παιδεία αν δεν γίνει πραγματική και ουσιαστική η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Έχει αναλύσει κανένας το γεγονός ότι το κράτος έχει επενδύσει σε αυτά τα παιδιά που σπουδάζουν και το αξιοποιεί μια άλλη χώρα;».

Όπως είπε, «δεν μπορεί να είναι οικογενειακή υπόθεση η πολιτική. Έγινε όμως. Ακόμη και σήμερα, με όλα αυτά που έχουν συμβεί υπάρχουν. Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα πόλωσης μεταξύ της πολιτικής ελίτ και του κόσμου. Πέρα από τα προβλήματα τα οικονομικά, τη φτωχοποίηση, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, στην Ελλάδα φτάσαμε αυτή τη στιγμή να διαλυθούν όλες αυτές οι σχέσεις».

Σχετικά με το αν υπάρχουν δυνάμεις για βάρος της αλλαγής, παρατήρησε πως «υπάρχουν δυνατότητες, γιατί η κοινωνία πέρα του ότι αρχίζει σιγά σιγά αλλά σταθερά να κατανοεί τι γίνεται, και αρχίζουν πολλοί άνθρωποι με δυνατότητες να παρεμβαίνουν και να δίνουν προοπτική. Υπάρχει και η δυνατότητα από κάποιους πολιτικούς να κάνουν ένα βήμα μπροστά ούτως ώστε να γίνουν πόλος της ελληνικής κοινωνίας», και συμπλήρωσε πως «για να γίνει αλλαγή στη χώρα μας, πρέπει να γίνουν αλλαγές και στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα. Όλος ο νότος είναι σε μειονεκτική θέση. Πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: