Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ: "Έχουμε πάρει το μάθημά μας"

«Πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και του δευτερογενούς. Ουσιαστικά να ανασυγκροτήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις. Πρέπει να γίνει επανίδρυση του κράτους. Αυτά τα πράγματα πρέπει να στοχεύει η ελληνική κοινωνία, αυτή είναι η πρόταση εξόδου», σχολίασε ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις.


Σχετικά με τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, ο κ. Φωτεινός ανέφερε πως «όλη η Κεντρική Επιτροπή μέσα από έναν γόνιμο διάλογο και υψηλού επιπέδου, συζητήσαμε, και είχαμε και τις συμπτώσεις μας και τις αμφιβολίες μας. Δεν ήταν ο στόχος να πάμε αυτή τη στιγμή να συγκρουστούμε σώνει και καλά, όπως γίνονται οι κοκορομαχίες σε όλα τα επίπεδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι είναι προφανές ότι ακόμη και η άποψη που είχαμε μέχρι τώρα σαν ΔΗΜΑΡ, το τρίπτυχο, να σώσουμε την χώρα, να μην φύγουμε από το ευρώ, να έχει σταθερή κυβέρνηση, αυτό υπάρχει μια αναγνώριση από όλη την Κεντρική Επιτροπή, αυτός ο χρόνος παρήλθε με την ψήφιση των διατάξεων, με το φορολογικό που ήταν υποχρέωση της προηγούμενης κυβέρνησης. Πήραμε τη δανειακή σύμβαση άρα εκ των πραγμάτων λέει ότι από εδώ και πέρα μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και δεν είμαστε δεδομένοι. Αυτό είναι καθαρό πια».

«Η διαφορά είναι ότι κάποιες απόψεις, δηλαδή οι απόψεις της μειοψηφούσας πρότασης για πρώτη φορά έρχονται με μεγάλη σαφήνεια και τίθενται όχι σώνει και καλά συγκρουσιακά, για να υπάρχει κάτι διαφορετικό μεταξύ μας, τίθενται θετικά και λέμε τα καταθέτουμε στο κόμμα, στις οργανώσεις του, στην ελληνική κοινωνία, κατεβαίνει για πρώτη φορά το κείμενο της πλειοψηφίας μαζί με το κείμενο της μειοψηφίας, γιατί κάποιοι ψηφίσαμε λευκό, για να τα ξέρει η ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά εκεί λέμε «ως εδώ». Δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια, όσον αφορά το κοινωνικό κράτος αποδομήθηκε πλήρως πια, οι εργασιακές σχέσεις βλέπουμε πως πηγαίνουν, πρέπει να μπει ένας φραγμός εδώ πέρα, το τρίτο είναι ότι δεν έχει φανεί ακόμη κάτω από το δόγμα του κ. Χατζηδάκη ότι η αυτορύθμιση της αγοράς και με τις αποκρατικοποιήσεις θα έρθουν επενδύσεις και καινούργιες θέσεις εργασίας. Αυτό έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει πλήρως. Πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και του δευτερογενούς. Ουσιαστικά να ανασυγκροτήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις. Πρέπει να γίνει επανίδρυση του κράτους. Αυτά τα πράγματα πρέπει να στοχεύει η ελληνική κοινωνία, αυτή είναι η πρόταση εξόδου. Και να μην έρχεται καμία τρόικα να σου λέει κάνε μεταρρυθμίσεις αλλά στη δική μου λογική, και να σου κλείνει το μάτι, να βοηθά τους από μέσα που ένα ζητά η τρόικα, τέσσερα δίνουν αυτοί και αποδομούν το κοινωνικό κράτος», σημείωσε.

Όπως είπε, «έχουμε πάρει το μάθημά μας και εμείς, και γι’ αυτό βγαίνουμε μερικοί άνθρωποι, με κάθε ειλικρίνεια, και το κατεβάσαμε όχι στα λόγια, στην Κεντρική Επιτροπή, και αυτό αρχίζει να δημιουργεί ένα θέμα ότι ένα κομμάτι ενός από τους εταίρους διαφοροποιείται. Αυτό δείχνει και το δρόμο σε όλες τις αρνητικές δυνάμεις».

«Η ΔΗΜΑΡ στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τις αντιφάσεις που υπάρχουν, κατόρθωσε να μπει μέσα σε αυτή την ιστορία, βγάζοντας καινούργια πράγματα για την ίδια τη χώρα. Κατ’ αρχήν ότι υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, μπορούν να είναι εφικτές και δεν είναι αυτό που μας έλεγαν μέχρι τώρα για αποσταθεροποίηση, και δεύτερο είναι ότι δείχνει από μέσα ότι είναι δυνατόν, βάζοντας φρένο σε μερικά πράγματα, μπορεί να αποδομηθούν λογικές που σε άλλες καταστάσεις θα περνούσαν και θα ήταν πολύ χειρότερες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: