Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Κράτος απόλυτα εχθρικό στον πολίτη"

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κράτος που είναι απόλυτα εχθρικό στον Έλληνα πολίτη. Είναι κράτος που κινείται με όρους τέλειας ανομίας. Είναι τακτική Αλ Καπόνε. Σε εκβιάζουν», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, κάνοντας λόγο για δημιουργία «κινέζικης ενδοχώρας»


Σχετικά με το «λάθος» του ΔΝΤ, ανέφερε πως «το λάθος αυτό κόστισε στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 60 δις. ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής έχει να κάνει με το τι επιπτώσεις είχαν στην ύφεση οι οριζόντιες περικοπές. Ο συγκεκριμένος συντελεστής που έβαλε το πρόγραμμα λειτουργεί μόνο αν μπει σε διαδικασίες αποκρατικοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Το λάθος που αναγνωρίζει στον εαυτό του το ΔΝΤ είναι ότι δεν μας έβαλε από το πρώτο μνημόνιο σε αποκρατικοποιήσεις. Αν θυμηθούμε λιγάκι, το πρώτο μνημόνιο δεν περιελάμβανε αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ήρθε με το Ζάππειο 1 του κ. Σαμαρά, και μετά μας ήρθε με το Μνημόνιο ΙΙ, επίσημα. Ο κ. Σαμαράς έκανε το λαγό και μετά ήρθε το Μνημόνιο ΙΙ. Η φιλοσοφία είναι τελείως λάθος. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πούνε ότι σταματάμε αυτό το πρόγραμμα επί τόπου».

Όπως είπε ο κ. Καζάκης, «πήραμε 550 δις από τους δανειστές μέχρι σήμερα. 240 δις είναι τα επίσημα δάνεια που πήραμε από το μηχανισμό στήριξης, και τα υπόλοιπα 310 δις είναι αυτά που πήραν οι εγχώριες τράπεζες στο όνομα του ελληνικού κράτους και με την εγγύηση του ελληνικού κράτους. Όταν το είπε αυτό ο κ. Στουρνάρας, αυτό αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις από το μνημόνιο Ι, που ξεκινά, και πιο παλιά, γιατί αυτό ξεκινά από την εποχή που ο Αλογοσκούφης έβαζε τον πρώτο νόμο για την επιχορήγηση των τραπεζών, αν και εκείνος ο νόμος προέβλεπε ανταλλάγματα, οι υπόλοιποι νόμοι δεν προέβλεπαν κανένα αντάλλαγμα. Τώρα προφανώς το κράτος εγγυήθηκε στο ευρωσύστημα ότι θα πληρώσει αυτό τα χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν οι εγχώριες τράπεζες. Το σύνολο των 240 δις πήγαν σε πληρωμή τοκοχρεολυσίων. Ήταν πολύ περισσότερα γι’ αυτό και το κράτος δανειζόταν επιπλέον. Ο δανεισμός στη χώρα και μάλιστα εντός του ευρώ λειτούργησε για να καλύψει μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού που τις δημιουργούσε το πελατειακό σύστημα και οι «ημέτεροι», δηλαδή τα κομματικά ταμεία και οι επιχειρηματίες που κρύβονταν πίσω από εκεί. Εκεί είναι όλη η ιστορία. Το ζήτημα της χρεοκοπίας στους επίσημους κύκλους συζητιέται από τη δεκαετία του ’90».

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον κατώτερο μισθό, σχολίασε πως «στην ουσία δημιουργούν μια κινέζικη ενδοχώρα μέσα στην ΕΕ. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο να είναι χαμηλός ο μισθός, που πλέον είναι επίδομα. Δεν μπορεί κανένας να ζήσει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά εργασίας. Όταν υπάρχει τέτοια ανεργία που να δημιουργεί καταστάσεις μετανάστευσης, ώστε να μπορεί η Γερμανία ανά πάσα στιγμή να βρει εργασία πολύ πιο φτηνή από τη δική της, αν απειληθεί η ανταγωνιστικότητά της. αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί παίρνουν μηχανικούς και γιατρούς από την Ελλάδα και διώχνουν τους δικούς τους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και στη γερμανική κοινωνία».

«Η κυβέρνηση στην ουσία παίζει ένα παιχνίδι προσδοκιών, περιμένουν περίπου στον Απρίλη να γίνει μια καινούργια επαναγορά χρέους που θα μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι. Σε αυτή την επαναγορά τους συμφέρει να κρατάνε την προσδοκία ψηλά, ώστε οι αγορές να ανεβάζουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή, και έτσι να κερδίσουν χοντρά αυτοί που αγόρασαν φτηνά ελληνικά ομόλογα». παρατήρησε.

Όπως είπε, «έχουμε μπει πλέον στον αστερισμό της γενικευμένης καταστολής. Και δεν είναι μόνο να σε πλακώσουν στο ξύλο τα ΜΑΤ. Καταστολή είναι και αυτό που σου κάνει η εφορία. Άρα το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μπει σε μια γενικευμένη καταστολή, και η κυβέρνηση με έξωθεν εντολές πάει σε μετωπική αναμέτρηση με την κοινωνία και μετράει αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες της κοινωνίας να αντιδράσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κράτος που είναι απόλυτα εχθρικό στον Έλληνα πολίτη. Είναι κράτος που κινείται με όρους τέλειας ανομίας. Είναι τακτική Αλ Καπόνε. Σε εκβιάζουν. Και δείχνει και πόσο σαθρό είναι το πολιτικό μας σύστημα και το δικαιακό μας σύστημα. Διότι αν βγαίνει ένας υπουργός και σε εκβιάζει φάτσα φόρα, αυτό είναι αυτεπάγγελτο κακούργημα και θα έπρεπε να τον είχαν χώσει μέσα. Αυτό προϋποθέτει βέβαια δικαστές που να σέβονται το ρόλο τους».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: