Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Φαινόμενα Πολεμικής Οικονομίας"

«Αυτά τα φαινόμενα είναι πολεμικής οικονομίας. Εδώ έχουμε πόλεμο εναντίον του ελληνικού νοικοκυριού. Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα. Οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος που ασχολείται με την οικονομία, θα πει ότι είναι τελείως παράλογα όλα αυτά», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ για την Ιταλία, σημείωσε ότι οι πολίτες της επέλεξαν το δρόμο εκτός ευρώ.


Όπως είπε για την έκθεση του διοικητή της Τράπεζες της Ελλάδος, «δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη. Αν δείτε τις εκθέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, είναι το ίδιο βιολί. Πάντα προβλέπει τον επόμενο χρόνο ανάκαμψη. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα δηλαδή και δεν προσφέρει κανένα στοιχείο. Πάρτε την τελευταία δεκαετία. Πέστε μου μια έκθεση του κ. Προβόπουλου που να προειδοποιούσε την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση ότι θα πέφταμε σε τέτοια κρίση. Ούτε μια πρόβλεψη. Όλες οι εκθέσεις λένε ότι πάμε μια χαρά. Το μόνο που χρειαζότανε ήταν να κόψουμε και άλλο τους μισθούς, τα μεροκάματα εργασιακές σχέσεις, συντάξεις κλπ. Η τελευταία φορά που γράφτηκε έκθεση αξιοπρεπής, και ήταν πρωτογενής. Ήταν με διοικητή της ΤτΕ τον Δημήτρη Χαλικιά. Μετά που ήρθε ο Παπαδήμος, Γκαργκάνας και Προβόπουλος, οι εκθέσεις είναι copy – paste. Το μόνο που αλλάζουν είναι κάποια στοιχεία. Στόχος είναι να επιβληθεί η συγκεκριμένη πολιτική που έχει αποφασιστεί έξωθεν. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Για να λένε οσονούπω. Βεβαίως επί έξι χρόνια οσονούπω μας λένε αλλά γίνεται χαμός».

«Λέει ο κ. Προβόπουλος ότι μέγα θετικό στοιχείο είναι η μείωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του προϋπολογισμού ως προς το ΑΕΠ. Το λένε όλοι άλλωστε. Το 2007 το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ήταν -0,3% στο ΑΕΠ. Έφτασε το 1,4% το 2008, το 8% το 2009 και το 2012 υπολογίζεται ότι θα είναι στο -2,4%. Αυτό θεωρείται ότι είναι η μέγιστη ανάκαμψη. Αυτή η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος έγινε σε βάρος του ελληνικού νοικοκυριού. Το έλλειμμα τώρα στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα, ήταν το 2007 στο 3,6%, τώρα είναι 17,4% επίσημα για να πετύχουν πρωτογενές έλλειμμα 2,4%. Με λίγα λόγια μεταφέρανε το πρωτογενές έλλειμμα από τον προϋπολογισμό, στον προϋπολογισμό της νοικοκυράς. Αυτά τα φαινόμενα είναι πολεμικής οικονομίας. Εδώ έχουμε πόλεμο εναντίον του ελληνικού νοικοκυριού. Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα. Οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος που ασχολείται με την οικονομία, θα πει ότι είναι τελείως παράλογα όλα αυτά», παρατήρησε.

Όπως είπε, «τα παγκόσμια επιτελεία αυτή τη στιγμή πάνε στα τυφλά. Βασίζονται σε μια ορθοδοξία που έχει χρεοκοπήσει το 2007. ποια είναι η ορθοδοξία. Ότι όταν πέφτουμε σε δυσχέρεια στην οικονομία ανοίγουμε την κάνουλα, πέφτει χρήμα πιστωτικό ή φρέσκο, και έτσι η οικονομία βγαίνει από τη δυσκολία. Έλα όμως που άνοιξαν οι κάνουλες και δημιουργήθηκε τόσο μεγάλο πρόβλημα που άρχισε η πραγματική οικονομία να συρρικνώνεται τρομακτικά. Το πρόβλημά τους είναι ότι προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την πραγματική οικονομία, με νομισματικά μέτρα, δηλαδή με ρυθμίσεις στην κυκλοφορία του χρήματος. Με ότι και να κάνουν εκεί, είτε περιορίσουν το χρήμα που βγαίνει, είτε αυξήσουν το χρήμα που βγαίνει απορροφάται από τα ενεργητικά των τραπεζών που είναι τεράστια ήδη. Πρέπει να ξαναπάμε κάτω στη σχεδίαση της οικονομίας, στη βάση της που λέγεται παραγωγή».

Δρομολογείται η έξοδος από το ευρώ

«Από την άλλη πλευρά, οι ιταλικές εκλογές έδειξαν ότι υπάρχει μια ασύμμετρη απειλή ενάντια στο τραπεζικό καρτέλ που δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένα κόμματα ή πολιτικές ιδεολογίες. Έχει να κάνει με την ασύμμετρη απειλή που λέει ο λαός έχει μπουχτίσει δεν σας ανέχεται άλλο. Αυτή τη στιγμή έτσι ή αλλιώς δρομολογείται πολιτικά και κοινωνικά η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ. Διότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ισορροπήσει η Ιταλική οικονομία και η ιταλική κοινωνία εντός του ευρώ. Αυτό το πράγμα μας δίνει και μας μια μεγάλη ώθηση. Είναι μια μεγάλη ανακούφιση. Αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», παρατήρησε ο κ. Καζάκης όσον αφορά τις ιταλικές εκλογές.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή είτε το θέλουν είτε όχι οι κρατούντες στην ευρωζώνη και στην Ιταλία, ο ιταλικός λαός δρομολόγησε τη χώρα του εκτός ευρώ και δεν φοβάται να το κάνει. Δεν είναι όπως ο Έλληνας που φοβάται μη στερέψει το γάλα στην κατσίκα του, πιστεύει τους Παπαδήμους και όλους αυτούς τους γελοίους τύπους, που δεν είναι γελοίοι είναι ποινικά κολάσιμη η στάση τους. Αυτό δεν μας ευνοεί εμάς; Φανταστείτε μια Ιταλία που φεύγει από την ευρωζώνη, τη δυνατότητα που μας δίνει εμάς να οικοδομήσουμε στενές οικονομικές σχέσεις στη βάση της κυριαρχίας των δύο χωρών. Αυτό μας δίνει μια τεράστια δυνατότητα να πούμε στον κόσμο να μην φοβάται. Ο ιταλικός λαός λέει ότι εγώ θέλω ακόμη και έναν παλιάτσο στην κυβέρνηση προκειμένου να σηκωθώ να φύγω από εκεί μέσα. Τον συνέτριψε τον Μόντι κυριολεκτικά. Το ξεφούσκωμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, αυτό που βλέπουμε στην Ιταλία θα το δούμε και εδώ. Και δεν εννοώ το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταντήσει χειρότερο από τον Μόντι. Από την αξιωματική αντιπολίτευση θα το δούμε το ξεφούσκωμα και στην Ελλάδα».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: