Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΣΤ. ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ:«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εκτιμά ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο μεταρρυθμίσεων και περικοπών επώδυνων που δεν θα έχουν ολέθριες συνέπειες»

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εκτιμά ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο μεταρρυθμίσεων και περικοπών επώδυνων που δεν θα έχουν ολέθριες συνέπειες», ανέφερε ο Σταμάτης Ασημένιος, δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλε, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία και πως το αντιλαμβάνονται οι Γερμανοί πολιτικοί.


Όπως είπε το δέχθηκαν «με μούδιασμα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει μπορεί να έχει οποιεσδήποτε κατευθύνσεις. Δεν περίμεναν τον Γκρίλο τόσο δυνατό και στην πραγματικότητα την τελευταία βδομάδα υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι επειδή το διακύβευμα είναι τεράστιο για την Ιταλία και την ευρωζώνη, οι Ιταλοί θα ψήφιζαν με γνώμονα τη δημοσιονομική πειθαρχία, με λίγα λόγια το πρόγραμμα του Μόντι, ακόμη και αν δεν ψήφιζαν τον Μόντι. Τελικά δεν τους βγήκε. Βεβαίως η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει, δηλώνει, ότι η Ιταλία θα κάνει στο τέλος τις σωστές κινήσεις εκείνες από τις οποίες θα προκύψει μια κυβέρνηση σταθερή που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα του Μόντι, θα ανταποκριθεί δηλαδή στις δεσμεύσεις της. σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια απογοήτευση στο Βερολίνο. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό που ξεκίνησε στην Ιταλία, είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και σε άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης».

Ανέφερε πως «ο σημαντικότερος φόβος είναι ότι τα προγράμματα περικοπών, περιορισμού των δαπανών, εξυγίανσης των δημοσιονομικών και οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της αγοράς της εργασίας θα κολλήσουν, δεν θα προχωρήσουν. Εκτιμούν ότι εφόσον προκύψει μια τέτοια δυναμική εντός της ευρωζώνης θα επανέλθει η ευρωκρίση. Σε άλλη περίπτωση, ακόμη και στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών άμεσα, εκτιμάται ότι η υπόθεση της επιστροφής της ευρωκρίσης θα έρθει πάλι στην επικαιρότητα».

«Ακριβώς επειδή η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα, που παίζει κεντρικό ρόλο, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το ιδιαίτερο βάρος της Ιταλίας. Η Ελλάδα ήταν και η πρώτη περίπτωση που εκλήθη να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη. Το πρώτο μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε ούτε κατά προσέγγιση. Από εκεί και πέρα η στάση των εταίρων ήταν πάρα πολύ σκληρή έναντι της Ελλάδας με τα γνωστά αποτελέσματα που σήμερα καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «ο νότος αντιδρά διαφορετικά. Γι’ αυτό και οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Ιταλία ήταν έμμεσες, αρκετά προσεκτικές, δεν ήταν άγρια παρεμβατικές. Όμως αυτό δεν αλλάζει τίποτα σε μια πραγματικότητα. Η Γερμανία θέλει την ευρωπαϊκή ένωση να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο σταθερά. Θέλει να δει τις προβληματικές χώρες κυρίως να εξυγιαίνουν τα δημοσιονομικά τους διότι κρίνει ότι από αυτό θα εξαρτηθεί το παν στην ευρωζώνη. Η γερμανική άποψη είναι ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ουκ άνευ. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία εκτιμά ότι ακόμα υπάρχει περιθώριο μεταρρυθμίσεων και περικοπών επώδυνων που δεν θα έχουν ολέθριες συνέπειες. Έχω την εντύπωση μετά τις γερμανικές εκλογές και εφόσον το αποτέλεσμα είναι όπως το αναμένουμε, δηλαδή μια συγκυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών, η γερμανική στάση θα χαλαρώσει. Η Γερμανία αυτή τη στιγμή αξιοποιεί το διάστημα μέχρι τις εκλογές και εφαρμόζει μια πολιτική που καλύπτει την κα Μέρκελ στο εσωτερικό μέτωπο».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: