Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΧΡ. ΠΟΤΟΛΙΑΣ: "Ο δρόμος ανάπτυξης περνά από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων"

«Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ σημαίνει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, όχι αλλαγή κυβέρνησης ή αστικής διαχείρισης. Σημαίνει η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη, που θα είναι σε όφελος των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών», σχολίασε το στέλεχος του τοπικού ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρήστος Ποτόλιας, σχετικά με την κυβερνητική πολιτική.


- Σε ποιά φάση βρίσκεται το ΚΚΕ στο δρόμο προς το συνέδριό του;

«Βρισκόμαστε στη φάση του προσυνεδριακού διαλόγου ο οποίος γίνεται επί της ουσίας και όχι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όπως κάνουν τα αστικά κόμματα, που ποντάρουν στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, για την διαμόρφωση των τελικών θέσεων για το 19 Συνέδριο που θα γίνει 11-14 Απρίλη».

- Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα από την προ ημερών συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν;

«Για την αστική τάξη Ελλάδας-Τουρκίας οπωσδήποτε ΝΑΙ, αλλά για τους εργαζόμενους και των δυο χωρών Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι αρνητικές-αρνητικότατες. Οι εργαζόμενοι των δύο χωρών δεν θα έχουν όφελος, ούτε από τη συνεργασία, ούτε από τους σκληρούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστών. Οι συνάντηση αυτή αλλά και όλες οι προηγούμενες μεταξύ των ηγεσιών των δυο κρατών γίνονται από τη μια για τα κοινά σχέδια μερίδας Ελλήνων και Τούρκων καπιταλιστών για την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και από την άλλη για το σκληρό ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ενώσεων για τα μερίδια των αγορών, τα κοιτάσματα του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, τους δρόμους μεταφοράς αυτού του πλούτου και γενικότερα των εμπορευμάτων. Συνεργασίες και ανταγωνισμούς στους οποίους εμπλέκονται διεθνείς μονοπωλιακοί κολοσσοί, άλλα καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι εργαζόμενοι και των δυο χωρών πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις διακυβερνητικές διακηρύξεις και να βγάλουν συμπεράσματα από την πραγματικότητα που βιώνουν: Της φτώχειας, της ανεργίας, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όπως αυτός που έγινε κατά της Λιβύης και τώρα κατά της Συρίας, με την ενεργή συμμετοχή των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων των δύο χωρών».

- Ποιά είναι η πρόταση του ΚΚΕ για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι πολίτες;

«Ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ σημαίνει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, όχι αλλαγή κυβέρνησης ή αστικής διαχείρισης. Σημαίνει η εξουσία να περάσει στην εργατική τάξη, που θα είναι σε όφελος των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, του πανεθνικού σχεδιασμού με εργατικό έλεγχο που μπορεί να δώσει εξασφαλισμένη εργασία σε όλους. Σύγχρονη εντελώς δωρεάν Παιδεία, Υγεία και περίθαλψη, Πολιτισμό και Αθλητισμό. Εξασφαλισμένη στέγη, υγιεινό περιβάλλον, δικαίωμα στην αναψυχή. Μπορεί να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Να καλλιεργηθούν πχ στην περιοχή μας ζαχαρότευτλα, ώστε να έχει εισόδημα ο αγρότης και να έχει πρώτη ύλη ο εργαζόμενος στη βιομηχανία ζάχαρης, να καλλιεργηθούν τα καπνοχώραφα ώστε να έχουν εισόδημα οι αγρότες και πρώτη ύλη για να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ, να καλλιεργηθούν τα χωράφια με βιομηχανική ντομάτα και να έχουν δουλειά στην ΣΕΒΑΘ και στην ΣΕΚΟΒΕ οι εργαζόμενοι. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν αυτή την καλλιεργητική περίοδο, άμεσα δηλαδή, ενώ η οικονομική ανάπτυξη που προτείνουν «δεξιοί», «κεντρώοι», «σοσιαλιστές», «αριστεροί» κυβερνώσας και εκκολαπτόμενης χροιάς, θα φέρει την ανάπτυξη για τους εργαζόμενους στη δευτέρα παρουσία. Αυτό σημαίνει να μπορεί να παράγει η χώρα μας καλά και φτηνά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα περιορίζοντας τις σημερινές εισαγωγές. Να μπορεί να αναπτύξει κλάδους ή τομείς, που οι καπιταλιστές δεν αναπτύσσουν γιατί δε βγάζουν κέρδος και να ικανοποιεί όλες τις λαϊκές ανάγκες».

- Αλήθεια, το ΚΚΕ θέλει εκλογές;

«Το ΚΚΕ αυτό που «θέλει» και που προσπαθεί με όλες του δυνάμεις τις, είναι να δημιουργηθεί μια λαϊκή συμμαχία μεταξύ των εργατών, των φτωχών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των γυναικών, των νέων ανέργων επιστημόνων, ώστε κατ’ αρχήν με την πάλη της να βάλει φραγμό, φρένο στο πέρασμα νέων αντιλαϊκών μέτρων για τους μισθούς, τα ωράρια, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, την κυριακάτικη αργία, τις συμβάσεις, το παραπέρα ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, την επίθεση των μονοπωλιακών μεγαθηρίων στο εμπόριο ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και στη συνέχεια να βάλει πλώρη για μια κοινωνία σοσιαλιστική όπου δεν θα υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».



(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: