Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα Λουτρά

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την υπόθεση των Λουτρών Ελευθερών που για μια ακόμη φορά δεν συζητήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σχολίασε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Γιώργος Γερομάρκος.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε κολλήσει κάπου. Μας διαβεβαιώνουν ότι το θέμα είναι διαδικαστικό. Δεν υπάρχει ζήτημα. Μετά από τις εισηγήσεις της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν, θα πούμε τι ακριβώς συμβαίνει για να ησυχάσουν κάποιοι, πως αυτό που είπαμε εξ αρχής και έχει να κάνει με το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο δεν θα αλλοιωθεί αλλά θα ενισχυθεί κιόλας».

«Αυτή τη στιγμή επειδή υπήρξε μια υπερπληθώρα θεμάτων για το ΚΑΣ, όπως μας ενημέρωσαν, θεώρησαν πως κάποια άλλα ζητήματα έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα γι’ αυτό μείναμε λίγο πίσω. Αυτό όμως που έχει σημασία και πρέπει να τονίσω είναι ότι ο μελετητής ετοιμάζει τη σχετική μελέτη, που θα είναι πρόταση προς το ΚΑΣ για τη διατήρηση αυτών των κτηρίων, και η έκπληξη είναι ότι ίσως διατηρούνται κάποια άλλα κτήρια», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «ούτως ή άλλως η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων από τις 4 Απριλίου πέρυσι, στην ουσία αυτό ζητούσε. Η πρόταση που κάνει είναι για τη διατήρηση. Έρχεται τώρα ο επενδυτής και κάνει στην ουσία αυτό που λέει η Εφορεία».

Υπογράμμισε πως «το θέμα είναι πως θα ξεπεράσουμε και τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας που μιλάνε για αλλοίωση του περιβάλλοντος. Το θέμα που έχουμε τονίσει εμείς το έχει πει και ο ίδιος ο επενδυτής είναι ότι στο περιβάλλον θέλει να επενδύσει. Το τοπίο ήταν αυτό που τον προσέλκυσε στην Καβάλα να κάνει αυτή την επένδυση. Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε. Υπάρχει μια συνεργασία και με τις δικές μας υπηρεσίες και είμαστε πολύ κοντά στην εκπόνηση της μελέτης. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Γι’ αυτό και στη σύμβαση που έχει υπογραφή, έχουν πρόσβαση και δικαίωμα περιφερειακοί σύμβουλοι, παρατάξεις κλπ. Είναι γνωστό σε όλους το χρονοδιάγραμμα, οι προϋποθέσεις που υπάρχουν, είναι γνωστή η συμφωνία που έχει επέλθει. Αν υπήρχε κάτι το μεμπτό θα ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία».

Κλείνοντας παρατήρησε πως «έχει γίνει το πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής. Εμείς έχουμε πάρει από το χώρο των Λουτρών, ότι πολύτιμο υπήρχε και είναι χρήσιμο. Αυτά θα δοθούν σε κάποιους πολιτιστικούς συλλόγους και από εκεί και πέρα έχουν γίνει και έγγραφα προς την αστυνομία για να υπάρξει και αστυνόμευση του χώρου, όμως δεν έχει επιτευχθεί».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: