Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ: «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, διότι σήμερα δεν έχουμε άλλα περιθώρια»

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, διότι σήμερα δεν έχουμε άλλα περιθώρια», σχολίασε ο Σάββας Ιακωβίδης, δημοσιογράφος από «Σημερινή» της Κύπρου, τονίζοντας ότι ήδη «από την 1η του χρόνου, τα τσιγάρα, τα καύσιμα, ο ΦΠΑ και τα λοιπά έχουν αυξηθεί».


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, διότι σήμερα δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Πρέπει η Βουλή στις 4 το απόγευμα πρέπει να συνέλθει για να συζητήσει. Οι εξελίξεις, οι διαβουλεύσεις κλπ είναι καταιγιστικές εδώ στην Κύπρο. Γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Ο πρόεδρος επικοινώνησε με τον Πούτιν, μίλησε με τη Μέρκελ κ.α. Ο κόσμος είναι ανάστατος. Από τη Μέρκελ ζήτησε κατανόηση όσον αφορά την Κύπρο, και με τον Πούτιν δεν ξέρουμε τι συζήτησε αλλά προφανώς πρέπει ο πρόεδρος να ανησύχησε πάρα πολύ, όπως φάνηκε και από δηλώσεις και του Πούτιν και του Μεντβέντεφ ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο δεν θα είναι τώρα οι ίδιες, διότι αν το πάρουμε και από την πλευρά των Ρώσων έχουν κάποιο δίκιο, γιατί λέει εδώ ήρθαν και κατέθεσαν δισεκατομμύρια Ρώσοι μεγιστάνες, εκατομμυριούχοι κλπ και αυτοί έρχονται να πληρώσουν, να καταβάλουν κόστος. Λογικό είναι».

«Υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση από την πλευρά των απλών πολιτών. Έγιναν κάποιες διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή. Δεν αποκλείεται και το απόγευμα να έχει πάρα πολύ κόσμο έξω από τη Βουλή. Φαίνεται ότι δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις. Αρχικά είπαν από την πλευρά του Eurogroup ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει πως θα βρείτε τα 5,8 δις τα οποία χρειάζεστε και που ζητούμε εμείς, και το άλλο λένε ότι μέχρι τις 100.000 μπορεί είτε να είναι λιγότερη η αφαίμαξη, ή και καθόλου. Εφόσον οι 100.000 είναι εγγυημένες από το κράτος με βάση κοινοτική οδηγία. Δηλαδή αυτό που έκανε το Eurogroup είναι παρανομία και η συναίνεση του Αναστασιάδη στο κούρεμα από 1 ευρώ μέχρι 100.000 και πλέον είναι επίσης παράνομο με βάση και το δικό μας δίκαιο, γιατί παραβιάζονται ταυτόχρονα και κοινοτική οδηγία και το Κυπριακό δίκαιο, διότι έρχεται κάποιος τρίτος, χωρίς να ρωτήσει εμένα και μου λέει εμένα του μικρού καταθέτη ότι θα σου αρπάξω ένα ποσοστό χωρίς να με ρωτήσει. Αυτό είναι παράνομο. Ευτυχώς είδαν την παρανομία και είδαν και τις αντιδράσεις, και έρχεται το Eurogroup και λέει ότι δεν μας νοιάζει πως θα βρείτε τα 5,8 δις που ζητούμε, βρείτε τα με το δικό σας τρόπο. Άρα κλωτσούν την μπάλα στο δικό μας γήπεδο και λένε βρείτε εσείς τι θα κάνετε», σχολίασε.

Όπως υπογράμμισε, «από την 1η του χρόνου, τα τσιγάρα, τα καύσιμα, ο ΦΠΑ και τα λοιπά έχουν αυξηθεί. Αυτό ανησυχεί και τους Έλληνες της Κύπρου γιατί έχουν και το παράδειγμα της Ελλάδας και σου λέει, πείτε ότι συμφωνούμε τώρα στο νέο μνημόνιο που προτείνει η τρόικα, ποια εγγύηση έχουμε ότι στους 3 ή 6 μήνες που θα μας δώσουν την επόμενη δόση δεν θα μας πουν ότι ζητούν και αυτό και αυτό ακόμη. Όλα αυτά ανησυχούν, διότι υπάρχει και η περίπτωση της Ελλάδας. Και σε σας είχαν πει ότι είναι μοναδική η περίπτωση της Ελλάδας, τώρα μας λένε εμάς ότι είναι μοναδική η περίπτωση της Κύπρου».

Τόνισε δε πως «εμείς υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό, δηλαδή αν γίνει κάτι θα επηρεάσει όλο το ευρωσύστημα, και αυτοί μας έλεγαν ότι δεν είναι. Χθες αποδείχθηκε από τις αντιδράσεις των αγορών και των χρηματιστηρίων ότι είναι. Δεν συμφέρει ούτε τους ευρωπαίους εταίρους μας αυτή η εκκρεμότητα γι’ αυτό πιέζουν να αποφασίσουμε το ταχύτερο γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή, γιατί έτσι πρέπει να γίνει κλπ».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: