Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αποδεκτή η προταση Παπακοσμά για την ανάδειξη υδατοδρομίων

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η πρόταση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Κώστα Παπακοσμά για την προοπτική ανάδειξης υδατοδρομίων στην Περιφέρεια, και συγκεκριμένα στην Καβάλα, που θα μπορέσουν να αναδείξουν την περιοχή στο πλαίσιο της πρόθεσης της πολιτείας να επαναφέρει την προοπτική σύνδεσης νησιών και χερσαίων περιοχών της χώρας με υδροπλάνα.


Όπως αναφέρει ο κ. Παπακοσμάς, «το 2011 και το 2012 προσθαλασσώθηκαν στο Λιμάνι της Καβάλας αλλά και στην περιοχή της Κεραμωτής, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Kavala Air Show yδροπλάνα . Η ενέργεια αυτή έγινε αφού πραγματοποιήθηκαν μια σειρά διαδικασιών ώστε να ορισθούν υδατοδιαδρομές στην περιοχή. Η αναφορά γίνεται με αφορμή την πρόθεση της πολιτείας να επαναφέρει την προοπτική σύνδεσης νησιών και χερσαίων περιοχών της χώρας με υδροπλάνα. Η Καβάλα αποκτά ήδη ένα συγκριτικό πλεονέκτημα αρκεί έγκαιρα να ενεργοποιηθούν οι τοπικοί φορείς . Να αναζητήσουν διαύλους συνεργασίας τόσο τοπικά όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Ήδη στην Κρήτη συζητούν για σύνδεση με άλλα νησιά αλλά και περιοχές της bόρειας Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η Καβάλα. Μερικά στοιχεία για το Νομοσχέδιο, που ευχόμαστε, να ψηφιστεί γρήγορα», και συμπλήρωσε πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα με επτά σημαντικές αλλαγές αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία υδατοδρομίων, το οποίο θα σημάνει την επιστροφή των υδροπλάνων ίσως και από φέτος. Το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της συλλογής υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει αλλαγές που προέκυψαν από τη διαβούλευση που διενεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα και αναμένεται να καταστήσουν ευκολότερες τις επενδύσεις».

Τονίζει δε πως «σύμφωνα με αυτές: α) Η χορήγηση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου θα είναι αόριστης διάρκειας και όχι για δέκα χρόνια, όπως αρχικά προβλεπόταν, β) Δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίου σε θαλάσσια περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο περιοχών «Natura 2000», καθώς θεωρείται ότι τα μετρήσιμα ποσοστά θορύβου και άλλων περιβαλλοντικών οχλήσεων είναι από τα πιο χαμηλά στις μεταφορές, γ) Ανατίθεται στον πιλότο η ευθύνη της προσθαλάσσωσης στα υδάτινα πεδία, δηλαδή τις περιοχές που εξυπηρετούν έκτακτες πτήσεις εκτός υδατοδρομίων. Απαλείφεται ο όρος που προέβλεπε ότι τα υδάτινα πεδία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την ακτογραμμή, δ) Μειώνονται τα μέλη της Επιτροπής Λειτουργίας Υδατοδρομίων από οκτώ σε τέσσερα (2 από την ΥΠΑ, 1 από το Λιμενικό και 1 από την Αστυνομία), ε) Επανέρχονται σε ισχύ παλαιότερες διατάξεις για θέματα πυρόσβεσης που προέβλεπαν την ύπαρξη έξι κινητών στοιχείων πυρόσβεσης, στ) Η διενέργεια ελέγχων ασφαλείας επιβατών και αποσκευών θα γίνεται από εξειδικευμένες εταιρείες ή από τον ίδιο τον φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου κατόπιν εκπαίδευσης και πιστοποίησης από την ΥΠΑ, και ζ) Ανατίθεται στον φορέα λειτουργίας η ασφάλεια του υδατοδρομίου».

Αποφασίστηκε ομόφωνα να εξουσιοδοτηθεί ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, να προχωρήσει σε όλες απαραίτητες ενέργειες και να διερευνηθεί η περίπτωση εγκατάστασης τέτοιων μονάδων και να οριστούν υδατοδρόμια. Μάλιστα τονίστηκε ότι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Καβάλα είναι και το έργο των πλωτών εξεδρών στο λιμάνι, που ήδη έχει εγκριθεί, ώστε στις εξέδρες αυτές να «δένουν» και τα υδροπλάνα.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: