Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: "Στην Ελλάδα λέμε οτι πάντα φταίνε οι άλλοι"

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ικανότητα όταν υπάρχει μια κρίση να το βλέπουμε μονόπλευρα και να λέμε πάντα ότι φταίνε οι άλλοι. Υπάρχουν τρομερές ευθύνες από την πλευρά της ΕΕ, αλλά αυτό που είναι κουραστικό είναι ότι όταν γίνεται ένα μπαμ, συζητάμε μόνο για τις ευθύνες των άλλων», σχολίασε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θόδωρος Μαργαρίτης, αναφερόμενος τόσο στην κρίση της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας το «κούρεμα» των καταθέσεων και το ενδεχόμενο εφαρμογής του στη χώρα μας, είπε πως «η Ελλάδα έχει κάνει μια μεγάλη διαδρομή με πολύ επώδυνα και σκληρά μέτρα, κυρίως με περικοπή μισθών και συντάξεων, πράγμα που τεκμαίρει ότι δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε νέα τέτοια σκληρά μέτρα. Νομίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σε εξέλιξη και κατά τη γνώμη μου, η ομαλή εξέλιξή τους δεν δημιουργεί κινδύνους για να υπάρξουν και νέες επώδυνες επιλογές».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιλογές που έχει κάνει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους και για την ευρωπαϊκή πορεία και για το κοινό νόμισμα, και από αυτή την άποψη είναι εκτεθειμένη η γερμανική ηγεσία που οι επιλογές αυτές δυναμιτίζουν το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Σε αυτό υπάρχουν προφανείς ευθύνες και νομίζω ότι η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή πορεία, και νομίζω ότι οι Γερμανοί παρά το γεγονός ότι κέρδισαν στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με την Κύπρο θα σκεφτούν δύο φορές τις επόμενες επιλογές τους. Έτσι θέλω να πιστεύω, γιατί υπήρξαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις και μέσα στην Γερμανία, αλλά κυρίως υπήρξαν αντιδράσεις και στη διεθνή κοινή γνώμη. Πρέπει βέβαια να κρατήσουμε το γεγονός ότι διευκολύνθηκαν οι επιλογές τους και από τα σοβαρά λάθη που έκανε η κυπριακή οικονομία. Είναι αλήθεια ότι εδώ και δύο χρόνια υπήρχαν προειδοποιήσεις από όλους τους τραπεζικούς κύκλους», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «από την ώρα που οι τράπεζες ήταν κλειστές, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε μια χώρα να έχει τις τράπεζές της κλειστές, να μην λειτουργεί για τη ρευστότητα των πολιτών, και από την άλλη να απολαμβάνει και τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ρευστότητας. Για να εξασφαλιστεί η τραπεζική ένωση και για να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας, η διαδικασία προφανώς προϋποθέτει την εξυγίανση των τραπεζών. Γνωρίζοντας ότι εδώ υπήρχε ένα παραφουσκωμένο ΑΕΠ, το οποίο επρόκειτο να στηριχτεί πάνω στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου προειδοποιήσεις υπήρχαν».

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ικανότητα όταν υπάρχει μια κρίση να το βλέπουμε μονόπλευρα και να λέμε πάντα ότι φταίνε οι άλλοι. Υπάρχουν τρομερές ευθύνες από την πλευρά της ΕΕ, αλλά αυτό που είναι κουραστικό είναι ότι όταν γίνεται ένα μπαμ, συζητάμε μόνο για τις ευθύνες των άλλων. Είναι μια ψυχαναλυτική ικανότητα να συζητάμε μόνο για τους άλλους. Ούτε οι Κύπριοι ήταν άγιοι στην οικονομία τους. Κάνανε και αυτοί μπίζνες και δημιούργησαν μια στρεβλή εικόνα του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε.

Όπως είπε, «η πρώτη χώρα που άρχισε να φοβάται δεν είναι η Ελλάδα αλλά το Λουξεμβούργο, διότι μέσα στις εμμονές των Γερμανών, απ’ ότι φαίνεται, άρχισαν να ανησυχούν και για το δικό τους πλυντήριο. Οι πρώτοι που αντιδρούν είναι αυτοί που έχουν πράγματι τραπεζικό σύστημα – πλυντήριο. Δεν είναι πρώτα η Ελλάδα. Να μάθουμε να συζητάμε σε αυτή τη χώρα κανονικά. Όσον αφορά τη χώρα μας τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιο τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε η δική μας κρίση δεν ήταν κρίση του τραπεζικού συστήματος, ήταν κρίση του δημόσιου τομέα».

Τόνισε μάλιστα πως «η επιλογή που έκαναν για τη φορολογία των καταθέσεων δεν είναι νεοφιλελεύθερο μέτρο. Είναι μια μπούρδα. Οι νεοφιλελεύθεροι θα άφηναν να καταρρεύσει μια τράπεζα και η αγορά να αυτορυθμιστεί. Τώρα αυτό που εφαρμόζουν είναι κάτι άλλο. Εδώ έχουμε ένα τεράστιο χάος στην Ευρώπη. Έχει χαθεί η μπάλα. Η Ευρώπη βρίσκεται σε τεράστια κρίση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει ισορροπίες και η απάντηση που προσπαθεί να δώσει η Ευρώπη που βρίσκεται σε παρακμή αυτή τη στιγμή, είναι το δόγμα της λιτότητας της γερμανικής δεξιάς. Το συμπέρασμα από την Κύπρο είναι το εξής: Ανατροπή του μνημονίου μέσα στο ευρώ δεν γίνεται. Όποιος υποστηρίζει ότι μπορεί να ανατρέψει το μνημόνιο μέσα στο ευρώ, καλύτερα να πάρει την απόφαση να φύγει από το ευρώ. Επειδή εγώ είμαι υπέρ του ευρώ, όπως θέλω να είμαι διεθνιστής, όπως θέλω να είμαι κοσμοπολίτης, όπως θέλω να είμαι δημοκράτης και αυτές είναι επιλογές πνευματικού χαρακτήρα, άρα από την ώρα που υποστηρίζω την γραμμή της παραμονής στο ευρώ, ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι οι διαπραγματεύσεις και οι διορθώσεις στο πρόγραμμα».

Για το αν αποφασιστεί κάτι ίδιο για την Ελλάδα, είπε πως η κυβέρνηση «θα αντισταθεί και θα το πετύχει. Όπως για παράδειγμα μέχρι στιγμής πέτυχε να μην υπάρχουν απολύσεις στο Δημόσιο. Όσον αφορά τις απολύσεις, στη σύσκεψη των τριών αρχηγών υιοθετήθηκε το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μανιτάκης δηλαδή αποπομπή των επίορκων και κινητικότητα. Όχι απολύσεις σε οργανισμούς που πρέπει να ανασυγκροτηθούν. Όσον αφορά το λεγόμενο χαράτσι, η Δημοκρατική Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το ψηφίζει γιατί το θεωρεί νέο μέτρο. Η προσπάθεια αυτή είναι στο πλαίσιο που είπαμε, διορθώσεις και διαπραγματεύσεις, άλλα θα κερδίζουμε άλλα θα χάνουμε. Αυτή η κυβέρνηση πέτυχε να μείνουμε στο ευρώ το Δεκέμβριο. Γεωπολιτικά μας προσφέρει μια σοβαρή ομπρέλα διότι είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή κάλυψη και μας εξασφάλισε να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία και να καταντήσουμε σαν την Αργεντινή. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Σωστά επισημαίνετε ότι στην πραγματική οικονομία έχουμε μεγάλες δυσκολίες και καθυστερήσεις, σωστά πρέπει να γίνεται εκεί κριτική στην κυβέρνηση, σωστά η Δημοκρατική Αριστερά όταν το βλέπει πρέπει να μιλάει, αλλά σε κάθε περίπτωση κάποια ελάχιστα βήματα ανάκαμψης ήδη αρχίζουν και φαίνονται στον ορίζοντα, με την έννοια ότι δεν είμαστε όπως ήμασταν το προηγούμενο διάστημα».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: