Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο"

«Από τη στιγμή που έχουμε χάσει τον έλεγχο της οικονομίας και έχουμε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο. Και αυτό συνολικά στην ευρωζώνη», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση που προκύπτει μετά την κρίση της Κύπρου.


«Βεβαίως πρέπει να ανησυχούμε γιατί καταργείται η ίδια η έννοια της αποταμίευσης. Από τη στιγμή που είσαι επενδυτής, τα χρήματα που καταθέτεις, έστω και αν είναι αποταμιεύσεις μιας ζωής κλπ, μπορεί να χρησιμοποιήσει η τράπεζα κατά το δοκούν, και αν τα χάσει τότε θα πρέπει και εσύ να φορτωθείς το κόστος της χασούρας», ανέφερε.

Όπως είπε, «το καινούργιο που έχουμε είναι αυτό που λέγεται ενιαίος τραπεζικός χώρος. Στην ουσία αλλάζουν ριζικά τον τραπεζικό τομέα. Επειδή πλέον ο ενιαίος τραπεζικός χώρος δεν ανήκει στο εθνικό επίπεδο ρύθμισης, γι’ αυτό και μπορούν να το κάνουν. Έχουμε μεταβολή και της έννοιας του κράτους. Το κράτος πλέον δεν εγγυάται. Είναι μηχανισμός ρύθμισης ανώτατων αρχών. Αρχές που υπάρχουν πλέον στην ευρωζώνη. Το κράτος δεν έχει καμία χρησιμότητα για τον πολίτη του με εξαίρεση την καταστολή και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Όλα τα άλλα καταργούνται. Κατά τη γνώμη μου η απόφαση της 15ης Μαρτίου και η προχθεσινή του Eurogroup έχουν βάλει ταφόπλακα στο ευρώ. Απλούστατα δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο θα εξελιχθεί η ιστορία και ποιοι θα είναι τα θύματα. Διότι η Γερμανία στην προσπάθειά της να προσαρτήσει οικονομίες και να τις λεηλατήσει προκειμένου να σωθεί η δική της οικονομία δεν ξέρουμε με τις πολιτικές που ακολουθεί, πόσα θύματα θα συσσωρεύσει. Από τη στιγμή που έχουμε χάσει τον έλεγχο της οικονομίας και έχουμε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο. Και αυτό συνολικά στην ευρωζώνη. Για σκεφτείτε να αρχίσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όχι της ευρωζώνης, να ξεφορτώνονται ευρώ. Πείτε μου σε αυτές τις συνθήκες αν μπορεί να σταθεί το ευρώ έστω και κατά διάνοια».

«Κατά τη γνώμη μου οι Κύπριοι έπρεπε να μηνύσουν τις κυβερνήσεις τους και το πολιτικό τους προσωπικό για ανοιχτή κλοπή. Δεν είμαστε συνεταίροι στα λεφτά του καθένα. Δεν είναι συνέταιρος το κράτος ούτε οι τραπεζίτες στις καταθέσεις που έχει δημιουργήσει ο οποιοσδήποτε με τον κόπο το δικό του. Από πού κι ως που; Και μάλιστα είναι αδιανόητο και αυτό που μας λένε για τις 100.000», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «δεν έχει καμία νομική ευθύνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας. Έτσι έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις. Δεν έχει καμία νομική ευθύνη ακόμη και αν τους πιάσουν στα πράσα να κάνουν λαθρεμπόριο νομίσματος. Αυτό που έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή είναι μια τραπεζική αργία για την περίοδο 29 Μαρτίου έως 1η Απριλίου που είναι το Καθολικό Πάσχα. Αυτή την αργία την αξιοποιούν ώστε να μεταφέρουν το σύστημα στον ενιαίο τραπεζικό χώρο, με όλα αυτά που συνεπάγονται, εγκαταλείποντας το καθεστώς αποταμίευσης, δηλαδή μετατρέποντας τις καταθέσεις σε επενδυτικά εργαλεία αντί για αποταμιεύσεις ή ταμιευτήριο. Αυτό το υπέγραψαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποκαθιστώντας τους πολίτες τους, και το ενέκρινε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτά έγιναν την προηγούμενη βδομάδα».

Κλείνοντας, απαντώντας στην ερώτηση, τι θα γινόταν αν συνέχιζαν να λένε όχι οι Κύπριοι, απάντησε λακωνικά πως «θα πήγαιναν σε κυπριακή λίρα και θα σώζονταν. Αυτό θα γινόταν».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: