Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Με την ίδια "καραμέλα" για το θέμα των διοδίων, απαντά το υπουργείο στο ΚΚΕ

Με την «καραμέλα» ότι «για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας της οδού και την αποτελεσματική παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους χρήστες, δίκαιο είναι να επιβαρύνονται οι χρήστες της οδού και όχι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών», απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει για την περίπτωση των διοδίων της Μουσθένης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.


Όπως αναφέρεται λακωνικά στην απάντηση «Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΔΜΕΟ/Ε/Ο/919/01.08.2000, έχουν χωροθετηθεί δεκατρείς σταθμοί διοδίων επί του άξονα της Εγνατίας Οδού, ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία προγραμματίζει την λειτουργία του σταθμού διοδίων Μουσθένης. Επισημαίνεται ότι για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης και λειτουργίας της οδού και την αποτελεσματική παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους χρήστες, δίκαιο είναι να επιβαρύνονται οι χρήστες της οδού και όχι το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση, οι βουλευτές ανέφεραν πως «η πολιτική εκχώρησης οδικών αξόνων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την εγκατάσταση σταθμών διοδίων συνεχίζεται και αυξάνεται. Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.», που πρόκειται να εγκαταστήσει στο επόμενο διάστημα νέο σταθμό διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας οδού, στα όρια του Δήμου Παγγαίου της ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα στο ύψος της Δημοτικής Κοινότητας Μουσθένης. Σταθμός ο οποίος έρχεται να προστεθεί σε αυτούς που ήδη λειτουργούν προκαλώντας σαφή επιβάρυνση στο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι, οι φορείς της περιοχής, αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Παγγαίου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.». Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποίησαν και συμβολική κατάληψη της Εγνατίας οδού στο ύψος του κόμβου της Μουσθένης».

Οι βουλευτές τόνιζαν πως «είναι πάγια η τακτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής τρικομματικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, που αφενός φορολογούν τον λαό και αφετέρου όταν κατασκευάζουν δρόμους τον βάζουν να τους ξαναπληρώνει από την αρχή διπλά και τριπλά. Είναι η πολιτική του χαρατσώματος του λαού και της υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Παραχώρησαν και εξακολουθούν να παραχωρούν ακόμα και οδικούς άξονες στους μεγαλοεπιχειρηματιές, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος του λαού. Επειδή όμως η χρησιμοποίηση του οδικού άξονα πρέπει να γίνεται ελεύθερα από όλους, και επειδή ο λαός ήδη έχει πληρώσει μέσω της φορολογίας και των τελών, τούς αυτοκινητόδρομους αυτούς, δεν μπορεί να του επιβάλλεται το διπλό χαράτσι των διοδίων».

Ερωτήθηκε λοιπόν ο υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση «να ματαιώσει την κατασκευή των διοδίων στο ύψος του κόμβου της Μουσθένης ακυρώνοντας κάθε αντιλαϊκή συμφωνία που εκχωρεί τους οδικούς άξονες στους ιδιώτες, και να καταργήσει όλα τα διόδια στους οδικούς άξονες όλης της χώρας, ώστε να υπάρχει ελεύθερη διέλευση του λαού».


(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")



Δεν υπάρχουν σχόλια: