Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Το ελληνικό κράτος λειτουργεί καθαρά από τύχη"

«Το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή λειτουργεί όπως λειτουργεί, είναι καθαρά από τύχη. Είναι διαλυμένο εσωτερικά, δεν δουλεύει καμία υπηρεσία, τα πάντα είναι διαλυμένα, και δεν είναι διαλυμένα τυχαία, είναι με σύστημα. Ζούμε μια ολοκληρωτική κατάρρευση και η οποία δεν έχει επέλθει από τύχη», τόνισε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας.


Όπως είπε σχολιάζοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «η ανακεφαλαιοποίηση έγινε για να καλυφθούν οι γνωστές τρύπες. Μέχρι τώρα το τραπεζικό σύστημα έχει τραβήξει ρευστότητα 360 δις. έχετε δει να γίνεται τίποτα στην αγορά; Έχουν βγάλει τα λεφτά έξω και τα έχουν τοποθετήσει σε τίτλους εξωτερικού. Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα γιατί θα φορτωθεί το κράτος το κακό ενεργητικό, το προβληματικό, και τα καλά κομμάτια θα δοθούν και πάλι σε άλλους αναδόχους ιδιώτες. Έχουν τραβήξει 360 δις στα τρία χρόνια. Μέρος αυτών των χρημάτων έχει αναχρηματοδοτήσει αυτό το τράβηγμα της ρευστότητας. Παρόλα αυτά τα τρία χρόνια συνεχώς πέφτει η προσφορά δανείων προς την αγορά».

Είπε πως «δεν τις χρειαζόμαστε. Πρέπει να τις ξεφορτωθούμε. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτού του τύπου το τραπεζικό σύστημα δεν το χρειάζεται η οικονομία. Αυτό το τραπεζικό σύστημα είναι για να κερδίζει από την ανάγκη της οικονομίας για δανεισμό. Όταν υπάρχει ανάγκη για δανεισμό της οικονομίας τότε είναι προβληματική η οικονομία».

«Αυτή τη στιγμή η φιλοσοφία του πολιτικού συστήματος είναι πάση θυσία να περάσει το καλοκαίρι να πάμε στο Σεπτέμβρη, να γίνουν οι γερμανικές εκλογές, και ελπίζουν, όπως τους έχουν παραμυθιάσει οι Γερμανοί, ότι θα τους δώσουν λεφτά για ένα σχέδιο Μάρσαλ. Γι’ αυτό και έχουν ανοίξει τώρα το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και τα υπόλοιπα. Η αλήθεια είναι ότι η γερμανική οικονομία κινείται σε καθοδική τροχιά, καταρρέει ουσιαστικά κάτω από ένα βάρος τεράστιου ιδιωτικού χρέους, και δεν έχει περιθώρια για κανενός είδους παροχές. Από την άλλη μεριά, η ελληνική οικονομία, από τη στιγμή που το εισόδημα συρρικνώνεται συστηματικά, επιβάλλονται καινούριες επιδρομές στο εισόδημα. Οι λεγόμενες ρυθμίσεις που συζητάνε στην ουσία είναι για να βάλουν περισσότερο κόσμο να πληρώσει. Όμως κάποιος κόσμος θα πληρώσει. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι ότι αφαιρώντας αυτό το ποσό, έστω το μικρό, από το αδύναμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού, θα οδηγήσει σε περεταίρω ύφεση. Αυτό είναι δεδομένο».

Συνθήκες κατάρρευσης

«Ζούμε σε συνθήκες κατάρρευσης. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει το μοιραίο. Καταστάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβούν και να μην μπορεί κανένας να αντιδράσει. Το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αυτή τη στιγμή λειτουργεί όπως λειτουργεί, είναι καθαρά από τύχη. Είναι διαλυμένο εσωτερικά, δεν δουλεύει καμία υπηρεσία, τα πάντα είναι διαλυμένα, και δεν είναι διαλυμένα τυχαία, είναι με σύστημα. Ζούμε μια ολοκληρωτική κατάρρευση και η οποία δεν έχει επέλθει από τύχη. Αν φέτος το χειμώνα είχαμε πιο βαρύ χειμώνα, θα είχαμε υποστεί τέτοιο πατατράκ συνολικά σε υποδομές που θα είχαμε πάθει λαχτάρα σαν χώρα, χώρια τα θύματα που θα θρηνούσαμε λόγω κρύου», σχολίασε ο κ. Καζάκης.

Η κατάσταση στη Γερμανία

«Η Γερμανία είναι μια χώρα που καταρρέει αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε με τους ίδιους όρους κατάρρευσης με την Ελλάδα. Αλλά όταν κυκλοφορείς στην Κολωνία και βλέπεις άφτιαχτους δρόμους ή μισοτελειωμένα κτίρια, καταλαβαίνεις ότι τρέχει κάτι πολύ σοβαρό. Η Κολωνία έχει ένα τεράστιο χρέος σαν Δήμος, που δεν της επιτρέπει να κάνει στοιχειώδη έργα υποδομών, για μια Γερμανία που ήταν δεδομένο ότι σε ένα 24ωρο η λακκούβα στο δρόμο έχει φτιαχτεί. Οι Γερμανοί έχουν υποστεί πνευματική κατάπτωση επιπέδου Γ’ Ράιχ. Κάπως έτσι πρέπει να ήταν ο γερμανικός λαός την εποχή που ανέβαινε ο Χίτλερ. Πέρα από το γεγονός που τους γίνεται φοβερή πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ, οι άνθρωποι ζουν μεροδούλι μεροφάι, έχουν να δουν βελτίωση στη ζωή τους τα τελευταία είκοσι χρόνια, και έχει πειστεί ότι για όλα αυτά φταίνε οι ξένοι, και κυρίως οι νότιοι, αυτοί οι μαυριδεροί τύποι που αράζουν στις παραλίες και τους πληρώνει ο Γερμανός πολίτης, γιατί αυτό του λέει το γερμανικό κράτος. Σε αυτές τις συνθήκες το πώς δεν έχουμε ρατσιστικού τύπου εγκλήματα και σφαγές, αν και έχουμε σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γερμανός έχει υποστεί τέτοια λοβοτομή που είναι πειθαρχημένος μέχρι αηδίας», ανέφερε.

Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή η Γερμανία συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες χρυσού. Είναι η δεύτερη στον κόσμο σε συγκεντρώσεις χρυσού. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της. περιμένει μια πολύ μεγάλη ανατροπή στην παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων. Ιστορικά ξέρουμε πως όταν συσσωρεύεται χρυσός από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δηλαδή από τα κράτη, είτε περιμένουμε παγκόσμιο πόλεμο, είτε μεγάλη ανατροπή στο παγκόσμιο νομισματικό. Αυτό που περιμένει η Γερμανία είναι μια πολύ μεγάλη ανατροπή στο νομισματικό χάρτη. Ήδη η Ρωσία, η οποία έχει κάνει και αυτή τεράστιες ποσότητες χρυσού, ετοιμάζεται να ρίξει στη διεθνή αγορά το ρούβλι. Γι’ αυτό και η εξέλιξη της Κύπρου ήταν θετική για την Ρωσία, γιατί της έδωσε τη δυνατότητα να πριμοδοτήσει την ανάπτυξη κέντρων φορολογικών παραδείσων στην Ρωσία για να μαζέψει τα χρήματα. Γι’ αυτό άλλωστε πήγε και στη Γερμανία και έκλεισε μια συμφωνία, μετά την καταστροφή της Κύπρου. Πάμε σε μια τέτοια κατάσταση που αργά η γρήγορα θα συντριβεί το ευρώ. Το ξέρουν, το περιμένουν και ετοιμάζονται γι’ αυτό. Θα ήταν παράξενο αν μια χώρα, μια οικονομία πίστευε στο ευρώ, έκανε τέτοιες μεγάλες αγορές χρυσού. Ακριβώς το ανάποδο θα έπρεπε να συμβαίνει».

Τέλος, παρατήρησε πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει προοπτική για το νότο. Η τακτική τους είναι τακτική κανιβαλισμού. Θα κανιβαλίσουν όσο μπορούν τις χώρες του νότου και όποιες μπορούν, γιατί οι Ιταλοί δεν είναι εύκολη λεία, οπότε δεν θα μείνει τίποτα. Γι’ αυτό χτύπησαν άγρια την Κύπρο, και μάλιστα χωρίς να της αφήσουν περιθώριο να ανακάμψει, έστω και εικονικά, προκειμένου μάλιστα να επιταχύνονται οι διαδικασίες κανιβαλισμού, γιατί δεν έχουν πολλά περιθώρια. Ήδη οι μεγάλες τράπεζες του κόσμου ξεφορτώνονται τα αποθεματικά του ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες γνωρίζουν ότι θα υπάρξει μεγάλη συντριβή της ευρωζώνης. Ενδιαφέρονται να το κληρονομήσουν».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: