Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΤ. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ευκαιρία ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Τη σημασία του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση μικρών διαφορών τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, σημειώνοντας ότι σιγά σιγά αναπτύσσεται ο μηχανισμός που στη συγκεκριμένη συγκυρία μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες.


«Δεν είναι καινούργιος ο θεσμός του διαμεσολαβητή, είναι καινούργιος ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Η διαμεσολάβηση υπάρχει στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Απλά στην Ελλάδα, όταν ήρθε το 1990, σε μας τους δικηγόρους για πρώτη φορά να μπορέσουμε να λύνουμε τις υποθέσεις μας εξωδικαστικά, εμείς όντας συνηθισμένοι ότι το δικαστήριο είναι τα χρήματα, στο δικαστήριο πρέπει να οδηγήσουμε τον πελάτη, αυτόν τον θεσμό τον αποτρέψαμε, σε σημείο που για μένα ήταν μεγάλο λάθος. Αυτό συνεχίστηκε από το 1990 με αποτέλεσμα να μην αποκτήσουμε ποτέ, σαν νοοτροπία, πρώτα εμείς οι δικηγόροι και μετά να το περάσουμε και στους πολίτες, ότι οι διαφορές δεν λύνονται με δικαστήρια, αλλά μπορούν να λυθούν και σε ένα γραφείο ενός δικηγόρου, ενός Επιμελητηρίου, ή τέλος πάντων εκεί όπου υπάρχουν διαφορές. Τώρα πια έρχεται ο νόμος που λέει ότι μπορούν οι δύο πλευρές με υποχρεωτικά παριστάμενο δικηγόρο να οδηγηθούν σε δικηγόρο διαμεσολαβητή, να οδηγηθούν σε ένα γραφείο και να λύσουν τις διαφορές τους. Όλες οι διαφορές μπορούν να μπουν στο τραπέζι και να λυθούν χωρίς προβλήματα», ανέφερε.

Όπως είπε, «οι δικηγόροι διαμεσολαβητές είναι πιστοποιημένοι. Οι δικηγόροι που θα παραστούν με τα διάδικα μέρη ή χωρίς, για λογαριασμό τους, δεν είναι ανάγκη να είναι πιστοποιημένοι. Βεβαίως τώρα, εμείς στον Πειραιά, που είναι το πρώτο κέντρο διαμεσολάβησης εκπαιδεύσαμε δικηγόρους διαμεσολαβητές, και θα εκπαιδεύσουμε και δικηγόρους που θα παρίστανται για τα διάδικα μέρη. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι σε επίπεδο εκπαίδευσης έχουμε ήδη αρκετούς, και πιέσαμε την πολιτεία προκειμένου να βάζει τις διαδικασίες, όπως είναι οι μικροδιαφορές, π.χ. 5.000 ευρώ διαφορά, οι οποίες να λύνονται υποχρεωτικά σε διαμεσολάβηση. Η απόφαση που θα βγει από μια διαδικασία διαμεσολάβησης είναι εκτελεστή».

Παρατήρησε δε πως «για το κομμάτι των υπερχρεωμένων, ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει νομοσχέδιο που λέει ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα περνούν υποχρεωτικά από Δικηγορικούς Συλλόγους με τη βοήθεια διαμεσολαβητών. Αυτό είναι ένα δεύτερο βήμα, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ τους πολίτες και τις υποθέσεις να προχωρήσουν, προς όφελος των πολιτών βέβαια. Το κόστος είναι από 50 έως 100 ευρώ η κάθε ώρα που ασχολείται ο διαμεσολαβητής. Μιλάμε για ποσά που σε αυτή την οικονομική συγκυρία είναι ότι καλύτερο. Αλλά πρέπει να αλλάξει η συνείδηση του κόσμου και να πει ότι ένας άλλος τρόπος απονομής της δικαιοσύνης είναι η διαμεσολάβηση. Τη συγκεκριμένη στιγμή το θέμα της διαμεσολάβησης μέσα από δικηγορικούς συλλόγους το θέλουν και οι τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα επιδοτήσουν την αμοιβή και την εκπαίδευση των δικηγόρων κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Είναι μια καλή συγκυρία να αλλάξουμε συνείδηση στον κόσμο».

Η ευθύνη δεν είναι του κόσμου

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση, ο κ. Μανουσάκης είπε πως «έχουμε χάσει την μπάλα. Βέβαια από τη μια πλευρά ακούγεται ένα κλίμα ευφορίας, ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία, ότι βλέπουν καλύτερα τα πράγματα. Αυτή είναι η κυβερνητική πλευρά. Από την άλλη πλευρά λένε ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος, ότι δεν θα βγούμε πουθενά, ότι θα καταλήξουμε εκεί που είχαμε ξεκινήσει και όλα είναι δύσκολα. Το μνημόνιο δεν αποτελούσε μόνο επιλογή της δικής μας κυβέρνησης. Το μνημόνιο ήταν επιλογή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το μνημόνιο αποτελεί την αδυναμία των ηγετών, της ηγεσίας της Ευρώπης να λύσει να λύσει τα οικονομικά προβλήματα, να κάνει οικονομική ένωση. Εκείνη τη χρονική στιγμή οι ηγέτες που βρέθηκαν ήταν κατώτεροι των περιστάσεων να οδηγήσουν την Ευρώπη κάπου διαφορετικά, εκεί που την είχαν ονειρευτεί».

«Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη δεν είναι του κόσμου, η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και των πολιτικών. Αυτοί έχουν την ευθύνη γιατί όταν βγαίνουν πάνω με ένα πρόγραμμα εγγυούνται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από τους προηγούμενους. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με βίαιο τρόπο, που έχουν εξασθενήσει τη μεσοαστική τάξη, έχουν διαλύσει το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία. Αυτή η κατάσταση που βλέπετε με τα κλειστά μαγαζιά, αυτό είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων, των βίαιων μέτρων», παρατήρησε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: