Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Α. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: «Όταν αναπαράγεις ψέματα τότε κινδυνεύεις να δημιουργήσεις και μια ανυποληψία»

«Όταν αναπαράγεις σε μια μικρή επώνυμη διαπροσωπική κοινωνία ψέματα τότε κινδυνεύεις ως πολιτικός ρόλος να δημιουργήσεις και μια ανυποληψία», σχολίασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργου Παυλίδη, ότι είναι «παρατηρητής» των μεγάλων έργων της Περιφέρειας.


Όπως είπε, «ότι έχει εξαγγελθεί και έχει δεσμευθεί και υπάρχει απόφαση ένταξης, αυτό ισχύει. Εγώ προκαλώ να μου πουν έστω και ένα έργο το οποίο έχει εξαγγελθεί και δεν είναι στην διαδικασία της υλοποίησης με υπαιτιότητα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Αν ο κάθετος άξονας Κομοτηνής, πιθανόν να μην το γνωρίζει ο κ. Παυλίδης, όπου φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου είναι η Εγνατία ΑΕ, και αν η Εγνατία έχει βρει κωλύματα για την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου, δεν απολογείται ο περιφερειάρχης. Αν στον κάθετο άξονα από Αρδάνιο – Ορμένιο, η ανάδοχος εταιρία έχει πτωχεύσει και προσπαθεί να βρεθεί, πάλι από την Εγνατία ΑΕ, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του έργου ένας τρόπος και φαίνεται ότι τελεσφορεί, για την εξαγορά από άλλη εταιρία, δεν ευθύνεται ο περιφερειάρχης. Δηλαδή για ότι άσχημο συμβαίνει στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν ευθύνεται ο περιφερειάρχης. Θέματα τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς και έχουμε την ευθύνη εμείς, γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να απολογηθούμε. Το πιο σημαντικό και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, και νομίζω ότι αξιολογείται καθημερινά από την κοινωνία, ότι έργα που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν υπερφίαλα ή ουτοπία, είναι σε μια διαδικασία εξέλιξης. Κάποια από αυτά τα χρηματοδοτούμε, αλλά η ευθύνη της διαχείρισης είναι στην Εγνατία ΑΕ, αλλά δεν ευθύνεται ούτε η Εγνατία».

«Όταν αναπαράγεις σε μια μικρή επώνυμη διαπροσωπική κοινωνία ψέματα τότε κινδυνεύεις ως πολιτικός ρόλος να δημιουργήσεις και μια ανυποληψία», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «σε λίγο θα ξεκινήσει το μεγάλο αρδευτικό έργο στην πεδιάδα του Νέστου. Σε λίγο θα ξεκινήσει και θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την πλωτή μαρίνα στην Καβάλα. Ήδη ξεκίνησε η πλωτή μαρίνα στη Θάσο».

Για την περιμετρική της Καβάλας, είπε πως «έχουμε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση, μέσα από την «Προσπελασιμότητα» και περιμένουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αν δεν υπάρχει η περιβαλλοντική αδειοδότηση ευθύνεται ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ; Αυτό είναι αποπροσανατολισμός. Θεωρώ ότι εμπαίζει και τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Εγώ δεν εκδίδω ούτε αδειοδοτώ περιβαλλοντικά. Περιβαλλοντικά αδειοδοτεί η αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν δώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει».

Τέλος, σχολιάζοντας τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, είπε πως «είχαμε χθες τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για το θέμα της σουλτανίνας και της αποζημίωσης. Φαίνεται ότι θα πάει καλά. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αποτυπώσαμε ότι το δίκιο είναι με το μέρος των παραγωγών. Τα αυτονόητα φαίνεται ότι δεν γίνονται. Ήμασταν μια ομάδα ανθρώπων από περιφερειακούς συμβούλους ήταν ο κ. Μαρκόπουλος, ο κ. Μπαλίκας, ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Γρανάς, ο δήμαρχος Παγγαίου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, δηλαδή ένα σωρό άνθρωποι για να προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε το δίκιο των παραγωγών. Είναι ένα προϊόν που προσδίδει προστιθέμενη αξία στην περιφέρειά μας, εξαγώγιμο προϊόν. Αυτοί συνυπολογίζουν μέσα στην αποζημίωση ότι είναι και οι δευτερεύουσες χρήσεις, η υπολειμματική αξία δηλαδή, ενώ από το 2010, με απόφαση του υπουργού, η σουλτανίνα της δικής μας περιφέρειας, της Καβάλας, είναι αποκλειστικά μονής χρήσης, άρα λοιπόν δευτερεύουσες χρήσεις δεν υπάρχουν. Και γι’ αυτό θεωρούμε ότι έγινε υπέρβαση καθήκοντος και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ύψος της αποζημίωσης».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: