Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τα πολλά λάθη στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Παγγαίου καυτηριάζει ο Χρ. Μποσμπότης

Τα πολλά λάθη που παρατηρούνται στους λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΥΑ Παγγαίου, καυτηριάζει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, αναφέροντας παράδειγμα ότι μέσα σε 13 μήνες εκδόθηκαν τέσσερις λογιαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν, όταν έχει αποφασιστεί να εκδίδονται δύο εξαμηνιαίοι λογαριασμοί το χρόνο.


Όπως ανέφερε ο κ. Μποσμπότης, «παρά την πολύ μικρή μείωση των τιμολογίων που εξήγγειλε η ΔΕΥΑ Παγγαίου που ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 2 ευρώ τον μήνα, μεγάλο πρόβλημα παραμένει η σωρεία λαθών ηθελημένων η όχι που παρατηρούνται στους λογαριασμούς ύδρευσης. Πριν λίγους μήνες παρουσίασα στο Δημοτικό Συμβούλιο λογαριασμό κατοίκου της Νικήσιανης στον οποίο υπήρξε παράνομα χρέωση του ειδικού τέλους 80% για περίοδο κατανάλωσης που η Νικήσιανη ήταν εκτός ΔΕΥΑΠ. Τις τελευταίες μέρες οι καταναλωτές τις Ελευθερούπολης γίνονται μάρτυρες ενός ακόμη λάθους. Το πάγιο της ύδρευσης ανέρχεται σε 60 ευρώ ετησίως και μοιράζεται ισόποσα σε δυο εξαμηνιαίους λογαριασμούς από 30 ευρώ στον καθένα. Εδώ βλέπουμε ότι σε διάστημα 13 μηνών έχουν εκδοθεί 4 λογαριασμοί με ημερομηνίες λήξεως: α) 15-3-2012, β)15-7-2012, γ)30-1-2013, και δ)30-4-2013, και χρέωση 30 ευρώ παγίου στον κάθε λογαριασμό. Δηλ ενώ πρέπει η ΔΕΥΑΠ να εκδίδει εξαμηνιαίους λογαριασμούς, εδώ σε διάστημα 13 μηνών εξέδωσε τέσσερις λογαριασμούς και αντί του ετησίου παγίου των 60 ευρώ χρέωσε 120 ευρώ. Ο κάθε απλός πολίτης που θα μπορέσει να βρει το δίκαιο του;».

Παράδειγμα λάθους σε λογαριασμούς κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Θωμάς Καζαντζόγλου, για να πάρει την απάντηση ότι όπου διαπιστώνεται κάποιο λάθος θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με την υπηρεσία για να γίνεται διόρθωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, αναφερόμενος στη μείωση που αποφάσισε ο Δήμος για την τιμή του νερού σημείωσε πως «το 2011 που αναλάβαμε είχαμε επίσης προβεί σε μια γενναία μείωση του τιμολογίου στις τρεις ΔΕΥΑ που προϋπήρχαν, δηλαδή στη ΔΕΥΑ Ελευθερούπολης, Ελευθερών και Ορφανού. Από εκεί και πέρα, μετά από δύο χρόνια η ζωή κύλησε και η τσέπη όλων αδειάζει από την οικονομική κρίση. Θεωρήσαμε λογικό σε νέα μείωση τώρα, το 2013, γιατί βλέπουμε ότι το εισόδημα των πολιτών μειώνεται καθημερινά. Βεβαίως είχαμε πει ότι - και από την αντιπολίτευση μου είχαν πει ότι πρέπει να υπάρξει μείωση – πρέπει να βγει το 2012, να δούμε πως θα κλείσει για να δούμε να κάνουμε μειώσεις στο τιμολόγιο. Είδαμε ότι πήγαμε καλά το 2012, πληρώσαμε όλες τις παλιές υποχρεώσεις, δεν υπάρχουν πλέον οφειλές από αυτές που είχαμε κληρονομήσει, και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε αυτή τη μείωση που είναι της τάξης του 10% όσον αφορά το πάγιο τέλος της ύδρευσης, είναι 30% όπου υπάρχει σήμερα πάγιο για την αποχέτευση και βεβαίως 30% επίσης για την αποχέτευση όπου υπάρχει η σχέση κατανάλωση με την αποχέτευση. Οι πρώην Δήμοι του Παγγαίου και των Πιερέων δεν είχαν ΔΕΥΑ. Αυτοί οι δήμοι, όταν μπήκαν στη ΔΕΥΑ έπρεπε να μπει και το ΦΠΑ. Βέβαια πριν τις εντάξουμε στις ΔΕΥΑ, είχε προηγηθεί ο ΦΠΑ από το καλοκαίρι του 2011. Όταν μπαίνει ο ΦΠΑ αυξάνει γενναία. Υπάρχει το 80% το ειδικό τέλος. Είναι ένα τέλος που μπήκε με ένα νόμο του ’80 και είναι για τις νέες ΔΕΥΑ για τα 10 πρώτα χρόνια. Έτσι και εμείς όταν κλείσουμε δεκαετία θα φύγει και το τέλος».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: