Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Δ. ΚΑΖΑΚΗΣ: "Θέλουν ένα νέο εμφύλιο στην Ελλάδα"

«Οι δυνάμεις που αυτή τη στιγμή ελέγχουν, τουλάχιστον πολιτικά, την κατάσταση στη χώρα προσδοκούν έναν νέο εμφύλιο», σχολίασε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση «διχασμού» σε δεξιούς και αριστερούς που επικρατεί ακόμη και σε αυτή την περίοδο.


«Ο Σαμαράς δεν αποφασίζει για τίποτα. Ούτε για το πότε θα πάει τουαλέτα. Αποφασίζουν στο εξωτερικό. Και δεν έχετε προσέξει το γεγονός ότι ενώ με τέτοια ευκολία μας λέει ο κ. Σόιμπλε ότι μπορούν να κουρεύονται οι καταθέσεις όταν οι τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, δεν μας λέει κουβέντα για τα δάνεια και για τα χρηματοπιστωτικά παράγωγα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Γιατί αυτά δεν πρέπει να κουρεύονται ενώ πρέπει να κουρεύονται οι καταθέσεις; Απλά γιατί από αυτά κερδίζουν οι τραπεζίτες, ενώ από τις καταθέσεις δεν κερδίζουν αλλά χάνουν, γιατί οι καταθέσεις είναι μορφή δανεισμού των νοικοκυριών προς τις τράπεζες»σημείωσε σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ενώ υπογράμμισε πως «εδώ έχουμε ολιγοπώλιο πλέον, καθαρά. Καρτέλ να το πούμε. Η λογική να έχεις ένα ακόμη πιο υπερτροφικό τραπεζικό τομέα που να είναι προσιτός σε ξένους επενδυτές και κυρίως σε τραπεζικά funds. Δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει. Θα πρέπει βγάλουν τα κακά ενεργητικά και να τα φορτώσουν στο κράτος».

Όπως είπε «υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με το τι ακριβώς λες στην κοινή γνώμη. Λίγο έως πολύ αυτό που εμείς λέμε είναι ξεκάθαρα σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με το ζήτημα του νομίσματος. Αλλά από εκεί και πέρα ζητάμε κάτι πάρα πολύ δύσκολο, να το κάνει δική του υπόθεση ο ίδιος ο λαός, δηλαδή πρέπει να αντιληφθούμε ότι η χώρα δεν είναι σε κρίση απλά, είναι σε κατάσταση κατάρρευσης. Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ομαλούς τρόπους, δηλαδή να αναλάβει μια κυβέρνηση και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Πρέπει να γίνει με όρους ανοικοδόμησης της χώρας σαν να πέρασε από πόλεμο και να καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Αυτό χωρίς άμεση συμβολή του πληθυσμού, δεν γίνεται».

«Έχουμε υποστεί την ίδια συντριβή που είχε υποστεί η Ελλάδα μετά το ’44. Το θέμα είναι ότι τότε μας έβαλαν σε εμφύλιο και δεν μπόρεσε να ανοικοδομηθεί η χώρα και τώρα στο ίδιο προσδοκούν. Οι δυνάμεις που αυτή τη στιγμή ελέγχουν, τουλάχιστον πολιτικά, την κατάσταση στη χώρα προσδοκούν έναν νέο εμφύλιο. Εγώ θεωρώ ότι ακόμη και αν μια δύναμη έχει σωστά γενικά θέσεις, από τη στιγμή που αναφέρεται στην αριστερά ή στη δεξιά είναι δύναμη εμφυλίου. Γι’ αυτό κουμπώνεται ο Έλληνας. Τα σημερινά αιτήματα δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Είναι λαϊκά αιτήματα και αφορούν όλους τους Έλληνες», ανέφερε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει κάτι δραστικά. Το γεγονός ότι σήμερα ο λαός συζητά αυτά τα πράγματα που απαγορευόταν και απαγορεύεται να τα συζητήσει ακόμα και σήμερα. Δεν τα συζητά απλά. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να καταλάβει ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο που μπορεί να τον βγάλει από το αδιέξοδο και τι απαιτείται από τον ίδιο. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος περιμένει ένα σύνθημα, να χτυπήσει μια καμπάνα που θα τον καλέσει σε μια αναμέτρηση. Μια αναμέτρηση που θα ξέρει ότι θα διαρκέσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα ξεμπερδέψει μια και έξω με αυτούς».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: