Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Η Κύπρος θα ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές

«Νομίζω θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Στην Κύπρο τα ζούμε συμπυκνωμένα σε 10 μέρες. Έχουμε συσσίτια, έχουμε ανθρώπους που τρέχουν στον ερυθρό σταυρό για να πάρουν ένα πακέτο μακαρόνια», σχολίασε για την κατάσταση στην Κύπρο ο Μανώλης Καλαντζής, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης».


«Η μόνη διέξοδος είναι αν ξεκινήσει σε 2,3,4 χρόνια η άντληση του φυσικού αερίου να υπάρξει μια χαλάρωση. Ευτυχώς έχουν μπορέσει να πετύχουν στο μνημόνιο να μην υπάρχει ο έλεγχος των εσόδων από το φυσικό αέριο από την τρόικα, και τότε να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να αποπληρώσει ένα ποσό και να απεμπλακεί από αυτή τη διαδικασία του μνημονίου», ανέφερε και σχετικά με την ψυχολογία του κόσμου στην Κύπρο είπε πως «τώρα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το τι ακριβώς συμβαίνει. Η Κύπρος για πάρα πολλά χρόνια ζούσε σε ένα ροζ σύννεφο. Όλα πήγαιναν καλά, πολλά χρήματα κυκλοφορούσαν, καταθέσεις στις τράπεζες. Δυστυχώς ήταν επίπλαστη αυτή η κατάσταση. Όλα αυτά γινόταν με δανεισμό από τις τράπεζες».

«Νομίζω θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές. Στην Κύπρο τα ζούμε συμπυκνωμένα σε 10 μέρες. Έχουμε συσσίτια, έχουμε ανθρώπους που τρέχουν στον ερυθρό σταυρό για να πάρουν ένα πακέτο μακαρόνια. Μέσα σε μια μέρα έμειναν άνεργοι άνθρωποι. Σήμερα έχουμε 5 του μηνός και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τους ιδιωτικούς δεν μιλάμε», ανέφερε.

Όπως είπε μάλιστα, «ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι έχει τις διασυνδέσεις ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα υπάρξει και κούρεμα. Η κα Μέρκελ μια βδομάδα πριν τις εκλογές ήταν στην Κύπρο για να στηρίξει τον κ. Αναστασιάδη».

Σχετικά με την απειλητική επιστολή κατά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κεντρικού τραπεζίτη σχολίασε πως «χθες το πρωί έλαβα την επιστολή εδώ στο γραφείο μου, την άνοιξα, διαπίστωσα ότι περιέχει απειλές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κάλεσα την αστυνομία και την παρέδωσα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μάλλον δεν πρόκειται για σοβαρή περίπτωση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε στην κατάσταση που έχει βρεθεί η Κύπρος. Έχουμε ανθρώπους που είναι σε απόγνωση, έχουν χάσει οικονομίες μιας ζωής που ήταν κατατεθειμένες στην τράπεζα, χάθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο. Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτός που έγραψε την επιστολή φαίνεται αν μη τι άλλο να γνωρίζει στοιχειώδη ελληνικά, να χρησιμοποιεί καλά τη γλώσσα, γιατί έχω λάβει και άλλες τέτοιου τύπου επιστολές που δείχνουν συγχυσμένους χαρακτήρες. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια δομή σε αυτά που γράφει, υπάρχει μια συνέχεια, και γι’ αυτό μιλώντας και με τους ανακριτές καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί εντελώς ανούσια και να δοθεί προσοχή. Έχω την άποψη ότι οποιοσδήποτε θέλει να προβεί σε μια εγκληματική ενέργεια δεν προειδοποιεί με επιστολές».

Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν ότι η οικογένεια του κεντρικού τραπεζίτη έφυγε στο εξωτερικό, είπε πως «αληθεύει. Την προηγούμενη Τετάρτη πήγε η γυναίκα του στο σχολείο, διέγραψε τα παιδιά από το μαθητολόγιο, τα πήρε και έφυγαν στο εξωτερικό. Όταν το 80% των καταθετών στις τράπεζες έχασαν τα λεφτά τους μέσα σε ένα βράδυ, και στοχοποιείται, θεωρείται υπεύθυνος ο κ. Δημητριάδης, ο καθένας θα ανησυχούσε».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: