Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ: Η Κύπρος έχει σοβαρό πρόβλημα με τον κεντρικό τραπεζίτη

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος διορίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο από τον πρόεδρο Χριστόφια, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός Κύπρου», αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σημερινή» της Κύπρου Σάββας Ιακωβίδης, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος διορίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο από τον πρόεδρο Χριστόφια, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός Κύπρου. Διότι τότε όλα τα κόμματα αλλά και η ΕΚΤ, και άλλοι διεθνείς οικονομικοί και ευρωπαϊκοί παράγοντες προτιμούσαν τον κ. Ορφανίδη, αλλά τελικά διορίστηκε ο κ. Δημητριάδης και έκτοτε έχουμε σοβαρότατα αξεπέραστα προβλήματα».

«Τα προβλήματα είναι τα εξής: Όταν ανέλαβε ο κ. Δημητριάδης γνώριζε ότι η Λαϊκή Τράπεζα έπρεπε να είχε κλείσει. Δεν ενημέρωσε τη Βουλή ότι η Λαϊκή αντλούσε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο λεφτά για να «αιμοδοτεί» τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα και την Marfin. Τότε είχε κληθεί εσπευσμένα η Βουλή, σε διάστημα ωρών να εγκρίνει 1,8 δις για στήριξη της Λαϊκής διότι διαφορετικά είπαν τότε η κυβέρνηση, και ο διοικητής ότι η Λαϊκή θα κατέρρεε και θα κατέρρεε και η οικονομία, χωρίς καν να ενημερώσουν την Βουλή ότι στο μεταξύ αντλούσαν δισεκατομμύρια», είπε, και συμπλήρωσε πως «επίσης εξωφρενικό είναι ότι παραδέχθηκε πρόσφατα πως κρατούσαμε, λέει την Λαϊκή στον αναπνευστήρα, και ζητούσαμε συνεχώς δάνεια και λεφτά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή κλώτσησαν μια «νεκρή» Λαϊκή αφού την φόρτωσαν με 11,3 δις περίπου, τα κλότσησαν στην επόμενη κυβέρνηση».

Όπως ανέφερε, «όταν διετάχθη η έρευνα για το πώς οι Κυπριακές τράπεζες κατέρρευσαν ζήτησε η Βουλή να μάθει τους όρους εντολής αυτού του ξένου οίκου, δηλαδή πως θα έκανε την έρευνα για τις τράπεζες. Ο κ. Δημητριάδης αρνιόταν επίμονα λέγοντας πως είναι απόρρητοι οι όροι, δεν μπορεί να τους αποκαλύψει κλπ. Τώρα, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος πριν λίγες μέρες, αποκαλύπτεται πως η έρευνα έγινε για την Τράπεζα Κύπρου και εξαιρέθηκε η Λαϊκή η οποία ήταν το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μείζον ζήτημα γιατί μιλάμε για εξαπάτηση και παραπλάνηση και της Βουλής, και των κομμάτων και του κυπριακού λαού».

«Το άλλο πιο μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Λαϊκή συνδέεται με τον κ. Βγενόπουλο, και ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει ερωτηθεί καν από τον ξένο οίκο για τα πεπραγμένα της θητείας του στη Λαϊκή. Αμέσως εγείρονται τεράστιες υποψίες για τη μη διεξαγωγή έρευνας για τη Λαϊκή, που τώρα μας λέει ότι θα διεξαχθεί σε κάποιους μήνες γιατί κάποιο νομικό πρόβλημα υπήρχε με αγωγές», σχολίασε και τόνισε πως «Σήμερα (σ.σ. χθες) θα συγκληθεί η Βουλή, γιατί υπάρχει σοβαρότατο νομικό κώλυμα, γιατί διορίζεται για μια πενταετία από τον πρόεδρο. Αν δεν αποδειχθεί με οποιονδήποτε τρόπο ότι βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, ή ότι είναι ανίκανος, ή ανάξιος κλπ δεν μπορεί να μετακινηθεί. Αυτός ο άνθρωπος έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στον τόπο και όλος ο κόσμος είναι έξω φρενών».

«Η Κύπρος εδώ και δύο χρόνια είναι εκτός αγορών. Δεν μπορούμε να δανειστούμε ούτε σεντ. Χώρια ότι έχουμε εικόνα κάκιστη στο εξωτερικό. Έχουμε γίνει σούργελο. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστια δουλειά πρέπει να γίνει», κατέληξε.

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")




Δεν υπάρχουν σχόλια: