Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ρύθμιση συμφωνήθηκε "με μια λογική όχι επίλυσης του προβλήματος αλλά τιμωρίας"

«Καμία κυβέρνηση δεν παρουσιάζει την κατάσταση χειρότερα, και σε κάθε περίπτωση, χωρίς θριαμβολογίες βγαίνει μπροστά και λέει κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, τα προβλήματα παραμένουν πάρα πολλά, δεν λέει κανείς ότι έχουν λυθεί δια μαγείας επειδή περάσαμε καλά ένα τριήμερο στο Πάσχα και φάγαμε», είπε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την καλή εικόνα που παρουσιάζει για τους πολίτες η κυβέρνηση.


«Δεν θα περίμενα από το επικοινωνιακό team της κυβέρνησης να παρουσιάζει προς τα έξω μια εικόνα όπου όλα είναι χάλια. Καμία κυβέρνηση δεν παρουσιάζει την κατάσταση χειρότερα, και σε κάθε περίπτωση, χωρίς θριαμβολογίες βγαίνει μπροστά και λέει κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί, τα προβλήματα παραμένουν πάρα πολλά, δεν λέει κανείς ότι έχουν λυθεί δια μαγείας επειδή περάσαμε καλά ένα τριήμερο στο Πάσχα και φάγαμε. Κυκλοφορώντας έξω έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει μια ανάταση», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «εδώ το θέμα είναι αν τα πράγματα κινούνται προς μια καλύτερη κατεύθυνση και νομίζω ότι κινούνται προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Βέβαια μέχρι να γίνει αυτό αντιληπτό από τον μέσο πολίτη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει οπωσδήποτε χρειάζεται ακόμη δουλειά και χρόνος αλλά νομίζω ότι οι βάσεις έχουν τεθεί. Υπάρχει μια μεγαλύτερη σταθερότητα από αυτή που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες. Τρία στοιχεία για μένα πρέπει να εξελιχθούν για να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε περάσει τη στροφή. Το πρώτο είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να διοχετεύσουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, το δεύτερο είναι να ολοκληρωθούν κάποιες ακόμη αποκρατικοποιήσεις από αυτές που είναι στο σχεδιασμό να γίνουν, και τρίτο είναι να ξεκινήσουν και κάποια έργα, κυρίως έργα υποδομών, που σιγά σιγά ξεκινούν έτσι ώστε να υπάρξει κάποια τόνωση στην απασχόληση. Αν συμβούν αυτά, θα πρέπει να συνδυαστούν και από ένα πρόγραμμα περίθαλψης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, από τα νέα προγράμματα για την πεντάμηνη απασχόληση μέχρι κάποιες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, οι οποίες στο κάτω κάτω είναι προγραμματισμένες να γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013».

«Αν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και είναι ασφαλείς από πίσω όσον αφορά την επάρκειά τους, τότε νομίζω ότι θα ανατραπεί και το κλίμα στην πραγματική οικονομία. Ο μόνος τρόπος είναι αυτός. Παράλληλα θα προκύψει και η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, οπότε τα πράγματα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε μια σειρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα θα λυθούν, αλλά θα λύνονται περισσότερα απ’ ότι θα δημιουργούνται», τόνισε για την ανακεφαλαιοποίηση ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις είπε πως «ο αρχικός στόχος ήταν για αποκρατικοποιήσεις κάποιων δις αποκρατικοποιήσεις δεν γίνονταν. Περνούσε ο καιρός και δεν γίνονταν αποκρατικοποιήσεις, και όσο οι ελεγκτές μας έβλεπαν ότι δεν γίνονται αποκρατικοποιήσεις τόσο επέμεναν σε νέα μέτρα. Όσο περισσότερες αποκρατικοποιήσεις γίνονται τόσο θετικά θα μετρά στο ισοζύγιο. Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι άλλα μέτρα σε επίπεδο περικοπών δεν θα μπορέσει να αντέξει η κοινωνία. Ήδη το τελευταίο μεσοπρόθεσμο ήταν το πρώτο από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε αυτή την περιπέτεια που δεν είχε καινούργια μέτρα σε επίπεδο περικοπών. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι αν κάνει την υπέρβαση και περάσει και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις με πρώτη και καλύτερη το ΦΠΑ της εστίασης και δεύτερο τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης». Τέλος, για την απασχόληση είπε πως «νομίζω ότι κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν ξεκινήσουν όλα και τρέχουν, θα υπάρξουν».

«Τιμωρητική λογική»

«Και η ρύθμιση που συμφωνήθηκε για τις οφειλές και πάλι συμφωνήθηκε με το μαχαίρι στο λαιμό και με μια λογική όχι επίλυσης του προβλήματος αλλά τιμωρίας. Τιμωρητική λογική. Το ζήτημα είναι πως θα περάσουμε από τον έναν τρόπο αντιμετώπισης στον άλλο», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε, «εδώ υποτίθεται ότι γυρίζει ένα κλίμα. Ή θα κάνουμε αυτά που πρέπει για να το γυρίσουμε, ή θα καθόμαστε και θα διαμαρτυρόμαστε και θα το βλέπουμε να επιδεινώνεται. Μέχρι πρότινος ξέρετε ότι η λογική ήταν αυτή, που οδήγησε σε αδιέξοδα και πάμε τώρα να την αλλάξουμε. Εγώ θεωρώ ότι το κλίμα βελτιώνεται με την αναθέρμανση της οικονομίας και με το να πέσουν λεφτά στην αγορά. Αυτές οι προϋποθέσεις σιγά σιγά δημιουργούνται. Τα προβλήματα είναι πολλά, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν, απλά γίνεται η καλύτερη δυνατή προσπάθεια, απουσία εναλλακτικής, για να αντιμετωπιστούν. Και όπως σας είπα, σιγά σιγά κερδίζουμε το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε περισσότερα πράγματα και να πετυχαίνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις. Αυτό το κερδίζεις με πολύ χρόνο και πολύ κόπο, και πολλές αποδείξεις ότι βγαίνει δουλειά. Νομίζω ότι αυτό είναι ορατό πλέον, αλλά και εγώ συμφωνώ ότι αυτό πρέπει να το δει και ο πολίτης στο πετσί του. ακόμα δεν το είδε και δυσανασχετεί».

Τόνισε δε πως «υπάρχει μια τακτική. Πετιέται στη δημοσιότητα μια φήμη για μια διάταξη πολύ επαχθή και δύσκολη που θα έρθει προς ψήφιση, βολιδοσκοπούνται οι αντιδράσεις και μέχρι να έρθει προς ψήφιση έχει μπει πολύ νερό στο κρασί της. είναι ένας τρόπος που όλοι χρησιμοποιούσαν και όλοι χρησιμοποιούν. Να βολιδοσκοπηθούν οι αντιδράσεις έξω στην κοινωνία. Μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά από αυτά που ακούγονται μέχρι αυτά που κατατίθενται υπάρχει διαφορά».

Σχετικά με τις ενισχύσεις από τον ΟΑΕΔ είπε πως «πριν από μερικές μέρες είχαμε μια διμερή συνάντηση με μια αντιπροσωπία του γερμανικού υπουργείου εργασίας και μάλιστα του αντίστοιχου ΟΑΕΔ τους, και τους ρωτήσαμε πως αντιμετώπισαν οι Γερμανοί σαν κράτος το ζήτημα της επιχορήγησης του κόστους εργασίας, γιατί και εκεί όπως και εδώ, τα λεφτά τα μοιράζει ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ. Αυτοί μας είπαν ότι όντως υπήρχε ένα πρόβλημα αλλά πριν ανακύψει το θέμα και αρχίσει να κάνει ερωτήσεις η ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να ανακληθούν, ετοιμάσανε τις προτάσεις τους αφού είχαν διορίσει μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων και πήγαν στην ΕΕ με τα επιχειρήματά τους πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Εμείς αντιστοίχως τα δίναμε τα χρήματα, όταν η ΕΕ άρχισε να κάνει ερωτήσεις, έγινε προσφυγή από την ΕΕ κατά της χώρας, και η χώρα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να υποστηρίξει τα αιτήματά της. δεν ξέρω για ποιο λόγο, αλλά εγώ βλέπω την διαφορά αντιμετώπισης».

Όσον αφορά την περίοδο προσυνεδριακού διαλόγου για τη ΝΔ, είπε πως «μια κουβέντα τώρα για ιδεολογικές μετατοπίσεις στη ΝΔ δεν απασχολεί και πολύ κόσμο. Ο κόσμος άλλα θέλει να δει. Είναι μια ιστορία που είναι θέμα πολιτικού σχεδιασμού μέσα στη ΝΔ. Θα το συζητήσουμε στο συνέδριο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σημαντική μετατόπιση απ’ ότι πρέσβευε μέχρι τώρα η ΝΔ. νομίζω ότι επίσης δεν αφορά και τον πολύ κόσμο, που περιμένει άλλα και από τη ΝΔ και από την κυβέρνηση. Δεν θα γίνει και σοσιαλιστικό κόμμα η ΝΔ, μην το περιμένετε».

Για το αν φοβάται τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «ναι, διότι η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε και τριγμούς στη συνοχή αυτής της κυβέρνησης μέλος της οποίας είναι και το ΠΑΣΟΚ. Βέβαια υπάρχει μια συρρίκνωση στην απήχηση του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, λόγω όλης αυτής της περιπέτειας. Από εκεί και πέρα όμως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», ενώ για τον ανασχηματισμό είπε πως «έτσι όπως το βλέπω θα πάει λίγο πίσω, στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά υπάρχει στις σκέψεις της κυβέρνησης σαν τόνωση του σχήματος. Από εκεί και πέρα, πρέπει να βγει μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά και επομένως καλό θα είναι το σχήμα να είναι σφικτό και μέχρι να παρουσιαστεί τουλάχιστον να μην υπάρχουν αλλαγές στη σούπα».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: