Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τα αποτελέσματα των ερευνών για το ελαιόλαδο

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των 40 δειγμάτων των ελαιοπαραγωγών Θάσου, Παγγαίου και Νέστου του νομού Καβάλας, που είχαν σταλεί στους επιστήμονες καθηγητές Φαρμακογνωσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) Δρ. Προκόπιο Μαγιάτη και Δρ. Ελένη Μέλλιου, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια δύο εκδηλώσεων που έγιναν την Τετάρτη στα Λιμενάρια της Θάσου και την Πέμπτη στη Γαληψό, σε μια πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πασχαλίδη.


Σύμφωνα με την ενημέρωση των δύο καθηγητών, στο ελαιόλαδο των δειγμάτων ανιχνεύτηκαν ικανοποιητικά ποσοστά ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης ξεπερνώντας σε μεγάλο ποσοστό τα απαραίτητα όρια που θέτει η Ε.Ε., προκειμένου να χορηγηθεί «Ισχυρισμός Υγείας-Health claim» σε προϊόντα ελαιόλαδου. Τα ανωτέρω χημικά στοιχεία επιδρούν θετικά στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ (Alzheimer). Τα νέα δεδομένα και η ύπαρξη των δύο αυτών ουσιών προβλημάτισαν ευχάριστα, καθώς έτσι προστίθεται ένα νέο πλεονέκτημα του ελαιολάδου στα ήδη γνωστά. Το γεγονός αυτό είναι προφανές ότι θα αποδώσει μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν, καθώς η προστασία της υγείας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Πασχαλίδη «το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και χρειάζεται στήριξη σε ερευνητικό επίπεδο για να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίησή του. Με την έκδοση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012, που ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει θεσπιστεί κατάλογος ισχυρισμών υγείας με βάση τις ευεργετικές ιδιότητες βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στα τρόφιμα. Μας δίνεται η δυνατότητα, για πρώτη φορά, να τονίσουμε στην ετικέτα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα συστατικά και τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο, που μπορούν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές του. Στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργεί ομάδα υποστήριξης της έρευνας στο ελαιόλαδο, η οποία συνεργάζεται στενά με το κέντρο ελαιολάδου στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με τον βουλευτή, «είχαμε προσκαλέσει δύο ερευνητές – μέλη της ομάδας, τον Δρ. Προκόπη Μαγιάτη, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Δρ. Ελένη Μέλλιου, Επιστημονικό Συνεργάτη του Κέντρου Ελιάς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, με σκοπό να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας, πάντα με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών της περιοχής. Διοργανώθηκαν τότε, τρεις ενημερωτικές ομιλίες, στη Γαληψό του Δήμου Παγγαίου, στο Λιμένα του Δήμου Θάσου και στη Ν.Καρβάλη του Δήμου Καβάλας. Στις ομιλίες αυτές, οι δύο ερευνητές, προέτρεψαν κάθε ενδιαφερόμενο παραγωγό, να στείλει στο εργαστήριό τους, δείγματα προς ανάλυση, ώστε να διερευνηθεί η ύπαρξη βιοδραστικών ουσιών».


(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")



Δεν υπάρχουν σχόλια: