Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

OPEN HOUSE THESSALONIKI 2013

H Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης συμμετέχει και φέτος στη διοργάνωση Open House Thessaloniki.

Για ένα διήμερο, Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, το κτήριο της ΕΣΗΕΜ-Θ θα είναι ανοιχτό για το κοινό, και οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στους χώρους του.  Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο κτήριο θα ξεναγηθούν μαθητές σχολείων της πόλης.

Στο πρόγραμμα, που φέτος τιτλοφορείται  «Η ΠΟΛΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ», συμμετέχουν άλλα 66 κτήρια της Θεσσαλονίκης.  Η ομάδα των διοργανωτών  σάς προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί αύριο Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 11:00. στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).


Το Open House είναι διεθνής θεσμός για την προώθηση και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και συμμετέχουν σε αυτόν 25 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, το Δουβλίνο, το Τελ Αβίβ, η Ιερουσαλήμ, το Ελσίνκι, η Μελβούρνη, η Βαρκελώνη, το Σικάγο, η Ρώμη, η Λισαβόνα.

OPEN HOUSE THESSALONIKI 2013
“Η ΠΟΛΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ”

Μετά από περίπου ένα χρόνο και με την εντυπωσιακά επιτυχή διοργάνωση της πρώτης φοράς στις αποσκευές του,  το Open House Thessaloniki επανέρχεται δυναμικά για να μετατρέψει την αρχιτεκτονική σε γιορτή και την πόλη σε ανοιχτό μουσείο.
Με το «κλειδί» της γνώσης θα «ανοίξει» από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου  67 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον -από τα οποία τα μισά συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά- και θα δώσει στον κόσμο την ευκαιρία να δει και να γνωρίσει την πόλη «εκ των έσω».

ΤO OPEN HOUSE THESSALONIKI 2013
Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου 2013. Συμμετέχουν μουσεία, ξενοδοχεία, μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη και τα προάστια, γραφεία αρχιτεκτονικής και design αλλά και βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία, όλα αντιπροσωπευτικά δείγματα των πολλαπλών ταυτοτήτων της αρχιτεκτονικής της πόλης. Διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) Open House Greece σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και υποστηρίζεται από τον ΕΟΤ, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, τον ΟΑΣΘ και την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Σύντομη περιγραφή του προγράμματος
18-19-20 Οκτωβρίου
18 Οκτωβρίου (Πρωί) : Αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας σε επιλεγμένα  κτίρια του Open House Thessaloniki 2013
18 Οκτωβρίου: Εναρκτήρια εκδήλωση του Open House Thessaloniki 2013
19-20 Οκτωβρίου: Ένα Σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων σε 67 κτίρια που ανοίγουν τις πόρτες για τους επισκέπτες

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί παρόμοια διοργάνωση και στην Αθήνα για πρώτη φορά την άνοιξη του 2014 από το Open House Athens.




ΤΟ ΠΡΩΤΟ  OPEN HOUSE THESSALONIKI

Τρεις μέρες ξεναγήσεων και επισκέψεων από τις 23 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου το 2012,
56 κτίρια που άνοιξαν αφιλοκερδώς τις πόρτες τους, 250 εθελοντές και περισσότερες από 12.000 επισκέψεις: Αυτό ήταν το περσινό Open House Thessaloniki σε αριθμούς!
Με τη στήριξη των τοπικών φορέων υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφύλαξης της αρχιτεκτονικής-πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, η ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας, η τόνωση του τουρισμού μέσω της παγκόσμιας προβολής της πόλης, η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, η κατανόηση της αξίας του εθελοντισμού και της συμμετοχικής διαδικασίας, η εξοικείωση του κοινού με την αρχιτεκτονική, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, η παροχή κινήτρων για τη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος και την παραγωγή ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου και τέλος η αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους.

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ OPEN HOUSE

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της Αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος στις πόλεις όπου διοργανώνεται.
Για ένα Σαββατοκύριακο κάθε χρόνο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Έτσι, το Open House συνεισφέρει στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων και δίνει την ευκαιρία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονική της. Στις 25 πόλεις που συμμετέχουν παγκοσμίως, συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά οι: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα κα. Λόγω του μη κερδοσκοπικού της χαρακτήρα, η διοργάνωση της εκδήλωσης βασίζεται στον εθελοντισμό και τις χορηγίες.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Λονδίνο ανοίγουν 700 κτίρια στο κοινό και σημειώνονται 350.000 επισκέψεις στο σύνολο των κτιρίων, στο Τελ Αβιβ τον πρώτο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 20.000 επισκέψεις και στη Λισαβόνα 14.000 επισκέψεις.

OPEN HOUSE GREECE

H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (http://www.openhouseworldwide.org/), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο www.openhousethessaloniki.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: