Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σύσκεψη για την ευλογιά των προβάτων στο ΥΜΑ-Θ

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την Ευλογιά των προβάτων στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης , στις 18/11/2013 στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός του Υπ.Α.Α. & Τροφίμων κ. Χαρακόπουλος Μ., ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου Θ., ο Γ.Γ του Υπ.Α.Α.Τ κ. Μελάς Δ., ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Άρης Γιαννακίδης, εκπρόσωποι των Περιφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και  Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι του Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, καθώς και Υπηρεσιακοί παράγοντες.
Δεν υπήρξε αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων στην σύσκεψη καθώς ο κ. Χαρακοπουλος συνάντησε σε ξεχωριστή συνάντηση  τους κτηνοτρόφους.
Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι: α) η εξέλιξη της νόσου  και η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα , β) τα επιπλέον μέτρα που χρειάζονται να παρθούν για τον περιορισμό της επιδημίας και γ) τα ζητήματα οικονομικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους
Μετά την αναλυτική συζήτηση όλων των ανωτέρω συμφωνήθηκε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και χρειάζεται να γίνουν επιπρόσθετες ενέργειες που αφορούν την:
1. Ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με επιπλέον προσωπικό και μέσα. Πιο συγκεκριμένα:
Ζητείται από τον Υπουργό του Υπ.Α.Α.Τ κ. Τσαυτάρη η κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 2190/1994)εξήντα επτά(67) ατόμων εποχικό προσωπικό, στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες διαπιστώθηκε Ευλογιά.
Να διατεθούν κτηνίατροι του Στρατού στις Περιφέρειες για την κλινική επιτήρηση
Να διατίθενται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα καύσιμα και οχήματα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Να διερευνηθεί η δυνατότητα υπερωριακής κατ΄ εξαίρεση απασχόλησης των κτηνιάτρων
Άμεση έγκριση για υπέρβαση του ορίου των 60 ημερών των εκτός έδρας μετακίνησης του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών
2. Τροποποίηση της ΚΥΑ των οικονομικών ενισχύσεων  για το έτος 2014 ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για:
Αύξηση του ποσού  της οικονομικής αποζημίωσης με στόχο να φθάνει τα 100€ μέσο όρο ανά ζώο
Επιπρόσθετη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους (κατά προτίμηση με ζώα ελληνικών φυλών για την προστασία της παραγωγής και εμπορίας της φέτας)
Πρόβλεψη   για την υψηλότερη αποζημίωση των εγκύων ζώων
Επέκταση του μέτρου με 10€/ζώο για όλα τα ζώα που παραμένουν κλειστά στις ζώνες προστασίας σε όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν την νόσο. Υπό εξέταση είναι η πρόταση για  15€ λόγω δυσκολίας εξεύρεσης πιστώσεων.
Για τα ακριβή ποσά και την αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ,  ώστε να συμπεριλάβει και τα ζώα που έχουν θανατωθεί μέσα στο 2013, θα υποβληθούν προτάσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων κατά την επεξεργασία της ΚΥΑ, κατά τα μέσα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
3. Συνδρομή από την Αστυνομία στην υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων και στην επίβλεψη  των  τάφρων απολύμανσης
4. Συνδρομή της Πυροσβεστικής στην πλήρωση με νερό των τάφρων απολύμανσης και τακτική ανανέωσή του
5. Δόθηκε η διαβεβαίωση από εκπρόσωπο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι για κανέναν από τους κτηνοτρόφους που θανατώνουν τα ζώα τους δεν υπάρχει κίνδυνος για απώλεια «δικαιωμάτων» καθώς όλοι εντάσσονται στο καθεστώς «ανωτέρας βίας».

(Δελτίο Τύπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: