Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, Ο ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 200 )

Του Απόστολου Αγελαρακη*

Δήλωσε προ ημερών συνεντευξιαζόμενος ο υπουργός Οικονομικών Στουρνά- ρας, πως «..δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα …» . Όσο και να φαίνεται περίεργο ο υπουργός δεν έκανε black humor, ενώ μία ημέρα μετά δε δίστασε να επαναλάβει δημόσια τη συγκεκριμένη άποψή του . Ποια άραγε είναι η πραγματικότητα ; Μήπως έχει δίκιο ο υπουργός που επιμένει ;
Ας δούμε ορισμένα στοιχεία, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας : Βάσει των προβλέψεων του υπό ψήφιση προϋπολογισμού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες) θα φορολογηθούν ομοίως με συντελεστή 26% αντί 20% . Ανάλογες υψηλότατες επιβαρύνσεις και για τους εκμισθωτές ακινήτων που θα πληρώσουν φόρο 11% από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δούν τα εκκαθαριστικά τους αυξημένα, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση 10% για δαπάνες ενοικίων και τόκους στεγαστικών δανείων. Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα είναι το 2014 αυξημένα κατά 1,33 δις σε σχέση με το 2013, αφού από 11,6 δις θα γίνουν 12,9 δις, ενώ πρωταθλητής είναι η χώρα μας στη φορολογία των ακινήτων με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 10% . Εξάλλου πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία αποτελεί η τα τελευταία χρόνια επιβολή ετησίου φόρου περιουσίας (του λεγόμενου ΦΑΠ) καθώς και ετησίου ειδικού και άκρως επαχθούς φόρου επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) τον οποίο ο λαός μας προσφυώς χαρακτήρισε «χαράτσι» . Ποσό 2,78 δις ευρώ μας είχε στοιχίσει το «χαράτσι», ενώ του χρόνου θα πληρώσουμε 3,94 δις ευρώ για τα ακίνητα . Με άλλα λόγια 1,16 δις ευρώ ή 41,4 % παραπάνω (Βλ. Γ.Δελαστίκ «Ευθαρσώς» Έθνος Κυριακής 24.11.2013 με ειδικότερο τίτλο «Προϋπολογισμός φορολεηλασίας»). Από την άλλη τα νοικοκυριά περνούν μία τραγωδία . Από το 2009 ως το 2013 οι μισθοί στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 34% και οι αμοιβές των απασχολουμένων συνολικά μειώθηκαν κατά 32,4% (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής) . Στο ίδιο διάστημα και ειδικότερα μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Οκτωβρίου 2013 ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,3% (Βλ.Κ.Καλλωνιάτη «Η τραγωδία των νοικοκυριών» Οικονομικό Ένθετο «Ελευθεροτυπία» 17.11.2013 ) .

Μετά από όλα αυτά είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να δηλώνει πως δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα ;   Μήπως η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί απλώς τον «προάγγελο» και νέων πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων αφού ο Έλληνας κατά τον υπουργό «υποφορολογείται» ; Μα καλά που ζει ο Στουρνάρας ρωτούν οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας;  Δεν ζεί σ’αυτή τη χώρα ; Δεν βλέπει; Δεν ακούει ; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά που να κινείται στα όρια της λογικής, ομολογώ πως δε μπόρεσα να βρώ . Βάζοντας λίγη φαντασία, δεν μπορώ παρά να συγκρίνω τον Στουρνάρα με τον συμπαθή ήρωα του J.M.Barrie τον γνωστό σε όλους μας και κυρίως στα παιδιά μας Πητερ Παν (Peter Pan), το αγόρι που πετά, που ποτέ δε μεγαλώνει και ζει στο μικρό μυθικό νησί της «χώρας του ποτέ» (Neverland) μαζί με την παρέα του (Lost Boys), με νεράιδες (fairies), ιθαγενείς, πολεμώντας πειρατές, κτλ.

Έτσι και ο δικός μας Στουρνάρας, σαν άλλος Πήτερ Παν, ζει όχι στη Neverland, αλλά στην Ελλάδα, μία εξ ίσου χώρα φανταστική, όπου ο Έλληνας δεν υπερφορολογείται, αγοράζει το πετρέλαιο θέρμανσης πάμφθηνα (!), τα  νοικοκυριά δεν είναι καταχρεωμένα, η ανεργία δεν έχει φθάσει το 27%,  ενώ η οικονομία «απογειώνεται», και όλοι ζούμε το succes story της ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση . Και όταν οι κακοί «πειρατές» (Τόμσεν, Μαζούχ, κτλ) τα βάζουν με τη χώρα μας ο Έλλην Πήτερ Παν δεν διστάζει να πάρει το μικρό του ξίφος και να «ξιφουλκήσει» εναντίον των κακών Captain Hook, που απεργάζονται την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ώστε τα hedge fund να αποκτήσουν «κοψοχρονιά» την ακίνητη περιουσία χιλιάδων συμπολιτών μας .

Μόνον που σε αντίθεση με τον αυθεντικό ήρωα, δεν υπάρχει ευτυχές τέλος (happy end) . Διότι ο «δικός μας» Πήτερ Παν – Στουρνάρας, παραδόξως χάνει όλες τις «ξιφομαχίες» εκτός και αν ήθελε θεωρηθεί επιτυχία η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 23% στο 13% που ως γνωστόν τελεί υπό αίρεση και μπορεί να ανατραπεί μετά την 31.12.2013 .

Και όμως σε όλη αυτή τη «λαίλαπα» της φορολεηλασίας, υπάρχει ένα μικρό «Γαλατικό Χωριό» που δε δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση ! Είναι οι 300 της βουλής, οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, των οποίων οι απολαβές ελάχιστα έχουν περικοπεί, ενώ ούτε σκέψη για τη φορολόγηση των αμοιβών τους από το Ελληνικό Δημόσιο (λ.χ. συμμετοχή σε επιτροπές) από το πρώτο ευρώ με ποσοστό 26% . Οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί απολαύουν ιδιότυπης ασυλίας και προνομίων ως προς τη φορολογική τους μεταχείριση . Είναι ίσως η μόνη κατηγορία πολιτών αυτής της χώρας, για την οποία ισχύει η περιβόητη  δήλωση Στουρνάρα «για μη υπερφορολόγηση» . Το καθεστώς των προνομίων αυτού του είδους δε φαίνεται να αλλάζει .

Αυτό όμως που έχει ωριμάσει στην Ελληνική Κοινωνία και μπορεί πράγματι να υλοποιηθεί, είναι η να μειωθεί ο αριθμός τους, από 300 σε 200, έστω και αν ουδείς πιστεύει ότι αυτή η μείωση θα λύσει το θέμα της εμπιστοσύνης της Κοινωνίας στο κοινοβούλιο ή ότι θα επιφέρει σοβαρές οικονομίες κλίμακος . Θυμίζεται πως το Σύνταγμα δεν προσδιορίζει επακριβώς τον αριθμό των βουλευτών (αρθ.51 § 1 Συντάγματος), αλλά προβλέπει ότι οι Βουλευτές δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από διακόσιοι (200) ούτε περισσότεροι από τριακόσιοι (300) . Από το 1952 έχει καθιερωθεί οι εκλεγόμενοι βουλευτές να είναι τριακόσιοι (300) δηλ. ο ανώτατος προβλεπόμενος και κατά το ισχύον Σύνταγμα αριθμός . Όμως βάσει της συγκεκριμένης διάταξης αρθ.51 § 1 του Συντάγματος, ο συνολικός αριθμός βουλευτών θα μπορούσε να περιορισθεί στους 200, μείωση που δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, αλλά απλή νομοθετική ρύθμιση με τον εκλογικό νόμο που ως γνωστόν ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής (βλ. αρθ. 72 § 1 και 54 § 2 του Συντάγματος) .

Μείωση, που θα πρέπει όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου να υιοθετήσουν, ώστε και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας έναντι των εκλεγμένων αντιπροσώπων της - έστω εν μέρει - να αποκατασταθεί, αποτελώντας ταυτόχρονα το έναυσμα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που το νομοθετικό σώμα πρέπει να επιβάλει στον εαυτό του, για τη καλύτερη και ανταποκρινόμενη στα σύγχρονα δεδομένα (και όχι σ’αυτά του 1952) λειτουργία του . Το παράδειγμα της Ουγγαρίας, που με τροποποίηση του Συντάγματος μείωσε  κατά το ήμισυ των αριθμό των βουλευτών της (από 386 σε 200) είναι πρόσφατο και μπορεί να δείξει το δρόμο και στις δικές μας πολιτικές δυνάμεις . Ας τολμήσουν λοιπόν να πραγματοποιήσουν μία τέτοια θεσμική αλλαγή . Ας αποδείξουν το θάρρος τους . Ας καταδείξουν πως το ενδιαφέρον τους για την μαστιζόμενη από την ύφεση Ελληνική Κοινωνία είναι πραγματικό και όχι προσχηματικό . Η περικοπή του πολιτικού προσωπικού, μπορεί να συνεπάγεται πρόσκαιρες απώλειες (εκλογικές, πελατειακές) πλην όμως τα οφέλη για τη δημοκρατία, την πολιτική και την κοινωνία θα είναι ευρύτερα και αυτά θα πρέπει επιτέλους να προτάξουν οι πολιτικές μας δυνάμεις, αποτινάσσοντας κάθε σκέψη κομ- ματικής ή άλλης ιδιοτέλειας .

* O Aπόστολος Αγελαράκης είναι δικηγόρος και μέλος της Εθνικής Συντονιστικής Ομάδας του Κοινωνικού Συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: