Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

H Aγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προέβη στην Ανύψωση του Επισκόπου Γενναδίου σε εν ενεργεία Μητροπολίτη της

Την 23η Νοεμβρίου 2013 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, σε τακτή Συνεδρία αυτής, προέβη μεταξύ άλλων στην ανύψωση του μέχρι πρότινος Επισκόπου Μποτσουάνας Γενναδίου, σε Μητροπολίτη με τον τίτλο της ιστορικής Επαρχίας Νειλουπόλεως (Αίγυπτος).

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νειλουπόλεως, υπέρτιμος και έξαρχος Κάτω Αιγύπτου, κ.Γεννάδιος, αναλαμβάνει νέα αποστολή και διακονία, πλησίον του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β΄.

Είναι πλέον Συνοδικός Μητροπολίτης, συμμετέχει σε Πατριαρχικές & Συνοδικές Επιτροπές, είναι Μέλος της Μεικτής Συνοδικής εξ Αρχιερέων Επιτροπής για το Διάλογο με την Ρκαθολική Εκκλησία, μετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και εφεξής θα ασχοληθεί, κατ' εντολήν του Μακ.Προκαθημένου, με την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν την Ιεραποστολή, με εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, υποτροφιών, θρησκευτικού τουρισμού κ.α. ενδιαφέροντα πλησίον της Αγίας Έδρας (Ρκαθολική Εκκλησία), όπου και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (2008-2010). Κυρίως, όμως ο Σεβασμιώτατος κ.Γεννάδιος θα προωθήσει τη γνωριμία και την προβολή των ανεκτίμητων Θησαυρών και Κειμηλίων, τα οποία φυλάσσονται στο Πρεσβυγενές Πατριαρχείο του Αποστόλου Μάρκου.

Πρόσφατα (Κυριακή 24 Νοε 2013) παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Άκη Γεροντόπουλου, Ευρωβουλευτών της Κύπρου και της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.Θεόδωρος Β', εγκαινίασε τα περίφημα Μουσεία, στις Στοές των Πτολεμαίων, (βρέθηκαν κατά την ανακαίνιση του Πατριαρχικού Οίκου σε υπόγεια), και το Βυζαντινό Κειμηλιοφυλακείο, πλησίον της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Πληροφορίες περί της ιστορικής Επαρχίας Νειλουπόλεως. 

Η Νειλούπολη αποτελούσε κατά την αρχαία εποχή την τρίτη από τις οκτώ Επισκοπές της μητρόπολης Οξυρύγχου της Επαρχίας Αρκαδίας και Επτανομίδος της μέσης Αιγύπτου. Βρισκόταν 13 χμ βορειοδυτικά της σημερινής πόλεως του Μπένι Σουέφ (Beni Suef) και στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η αραβική κωμόπολη Delas, όχι πολύ μακρυά από το γνωστό Ασουάν. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε σε αυτήν από τα πρώτα χρόνια. Η Επισκοπή Νειλουπόλεως, ήταν ονομαστή  για τις μεγάλες εορταστικές τελετές που λάβαιναν χώρα κατά τη διάρκεια αγιασμού των υδάτων του ποταμού Νείλου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά την έναρξη του φαινομένου της ανάβασης αυτών.Η Επισκοπή διατηρήθηκε και μετά την αραβική κατάκτηση, μέχρι τον 10-11ο αι. οπότε και εξέλειπε μαζί με τον χριστιανισμό σε αυτήν.


Οι πηγές διασώζουν αρκετά ονόματα Επισκόπων από τους οποίους οι σημαντικότεροι είναι ο Χαιρήμων ή Χαιρέμων, ο οποίος διώχθηκε κατά τους διωγμούς του Δεκίου, ο Αδέλφιος της εποχής του Μ. Αθανασίου, ο Ευσέβιος που συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου (431). Κατά τον 19ο αι. μετά την μεγάλη εγκατάσταση Ελλήνων Ορθοδόξων στην Αίγυπτο, το 1889 δημιουργήθηκε η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Μπένι Σουέφ (1889), η οποία οικοδόμησε Ναό προς τιμή των Τριών Ιεραρχών μαζί με ένα ευπρεπές σχολικό κτήριο. Έκτοτε ξεκίνησε νέα χριστιανική περίοδος της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: