Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Εορτή των Αγίων Παρθενίου και Ευμενίου στη Μονή Κουδουμά της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας της Κρήτης

Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατόπιν ευγενούς και φιλαδέλφου προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και συμμετεχόντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου (Χανίων) κ. Δαμασκηνού και Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τελέστηκε ανήμερα της εορτής, 10 Ιουλίου 2014.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε ο αγιασμός Εγκαινιασμού του νέου Μουσείου - Σκευοφυλακείου της ιστορικής Μονής από τον Μητροπολίτη Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιο, παρόντων των δύο Ιεραρχών και της Αδελφότητος.
Η Ι. Μονή Κουδουμά επανιδρύθηκε στο τέλος του 19ου αιώνος από τους αυταδέλφους Παρθένιο και Ευμένιο, αδελφούς της Ι. Μονής Οδηγήτριας. Αναζητούσαν ησυχαστικό χώρο για περισσότερη άσκηση. Οι Άγιοι Πατέρες βρήκαν μικρό σπηλαιώδη Ναό και υπολείμματα παλαιών κτιρίων του 14ου αιώνος στην παραλία του Κουδουμά. Η αγιότητα του βίου των και τα θαύματα τους βοήθησαν στην γρήγορη δημιουργία μιας αδελφότητας και την αναγνώριση της Μονής σε προσκύνημα, το οποίο μέχρι σήμερα ευλαβούνται οι πιστοί.
Το καθολικό της Ι. Μονής τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών το δεκαπενταύγουστο καθώς και στις 10 Ιουλίου, ημέρα της ιεράς μνήμης των Αγίων Πατέρων των κτητόρων της Μονής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: