Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Τιβέριος: Ταφικό κτίσμα, όχι ιερό η Αμφίπολη

Τη δική του απάντηση για το μυστήριο της Αμφίπολης και το ερώτημα αν πρόκειται για τύμβο ή ιερό δίνει ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος.

Μετά την πλήρη αποκάλυψη των μαρμάρινων βάθρων πάνω στα οποία στέκουν οι Καρυάτιδες ο ακαδημαϊκός δήλωσε στο toc.gr, ότι «ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό κτίσμα».
«Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ταφικό κτίσμα. Και να σας πω, γιατί. Μία συνάδελφος αρχαιολόγος είπε ότι, το κτίσμα δεν έχει πόρτες. Λησμόνησε ότι, είχε τοίχους. Εννοώ, τους τοίχους που από την αρχή ονομάσαμε «διαφραγματικούς», τόνισε ο κ.Τιβέριος.
«Δεν πρόκειται για ιερό, στο οποίο είχαν πρόσβαση οι πιστοί, προσέρχονταν για να αφήσουν το ανάθημα τους (το αφιέρωμα, την προσφορά στους θεούς). Ούτε αναθήματα υπάρχουν, ούτε μορφή ιερού έχει. Είναι ένα πρωτόγνωρης μορφής ταφικό - ηρωικό κτίσμα, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στους μακεδονικούς τάφους. Είναι ταφικό μνημείο, γι αυτό καλύφθηκε από επάνω με χώμα και με έναν μεγάλο λόφο -κατά ένα μέρος ο λόφος είναι τεχνητός, βέβαια, υπήρχε ήδη ένας λόφος εκεί, ένα νεκροταφείο και στη συνέχεια, καλύφθηκε ολόκληρο και τοποθετήθηκε επάνω το Λιοντάρι. Αυτή είναι η άποψη μου, για την οποία είμαι σίγουρος», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο καθηγητής υποστήριξε ότι «αποκλείεται να μην έχουν βρεθεί όστρακα στην ανασκαφή του αναλημματικού τοίχου» και να έχει δοθεί μία χρονολόγηση, ωστόσο παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις.
Αναφορικά με τον ένοικο, επανέλαβε τις εκτιμήσεις του για τον Νέαρχο, τη Ρωξάνη και τον Αλέξανδρο Δ' «Σε κάθε περίπτωση είναι κάποιο ή κάποια πολύ σημαντικά πρόσωπα», κατέληξε.

(Πηγή: www.ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: