Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Τιβέριος: «Η μορφή στο ψηφιδωτό μπορεί να είναι και ο νεκρός»

Το γρίφο του ψηφιδωτού στον τάφο της Αμφίπολης που αποκαλύφθηκε χθες προσπάθησε να λύσει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Τιβέριος.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, το μωσαϊκό που εντυπωσίασε την Ελλάδα και τον κόσμο κρύβει ένα μυστικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μορφή που δεν φαίνεται πιθανότατα είναι η Περσεφόνη την οποία οδηγεί ο Πλούτωνας στον Κάτω Κόσμο, ενώ αν είναι άλλη μορφή, ανδρική, τότε μπορεί να είναι και ο νεκρός.

Επίσης, όπως είπε ο καθηγητής, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ένοικος του τάφου να είναι άνδρας, αφού αυτό το μαρτυρά και ο Λέων της Αμφίπολης που ήταν σύμβολο ανδρείας.

«Εδώ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;»

Στο μεταξύ, το Associated Press σε ανταπόκριση του από την Αθήνα, αναφέρεται στις νέες αποκαλύψεις στην Αμφίπολη επισημαίνοντας ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στη Βαβυλώνα στο σημερινό Ιράκ, στην ηλικία των 32, το 323 π.Χ., πιστεύεται ότι έχει ταφεί στην Αίγυπτο». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «ο τάφος του δεν έχει βρεθεί», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Μέγας Αλέξανδρος να είναι ο ένοικος του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου.

«Εδώ είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;», διερωτάται και η πολωνική ενημερωτική ιστοσελίδα «sfora.pl» σε άρθρο της που φιλοξενεί όλα τα νεώτερα σχετικά με τον λόφο Καστά και τις αρχαιολογικές εργασίες.

(Πηγή: www.crashonline.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: