Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Tο «κλειδί» των απαντήσεων βρίσκεται στην τέταρτη θύρα

Υπάρχει πρόσφατη γεωφυσική μελέτη του τύμβου;

Χωρίς να έχει εξαντληθεί ακόμη η γκάμα πληροφοριών που έχει να μας δώσει η τρίτη πύλη, αυτή δηλαδή με το μαρμάρινο θύρωμα, το ενδιαφέρον στρέφεται πιο πολύ στην τέταρτη θύρα, αυτή που είναι στο βάθος του τρίτου θαλάμου (ή τέταρτου χώρου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους) και η οποία εντοπίστηκε περίπου 2 μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο του μέχρι τώρα δαπέδου του ταφικού μνημείου. Το πρώτο ερώτημα στο οποίο περιμένουμε απάντηση είναι αν και στην τέταρτη και πιο στενή πύλη, αυτή των 0,96 εκατοστά πλάτους, υπάρχει θύρωμα και που οδηγεί στον νεκρικό ή τους νεκρικούς θαλάμους ή υπάρχει ένας ακόμη τοίχος που φράζει την είσοδο.

Το πιθανότερο είναι ότι κάτι υπάρχει προκειμένου να εμποδίζει την άμμο να «χυθεί» προς τα ενδότερα του ταφικού μνημείου, καθώς όπως όλα δείχνουν πλησιάζουν οι ανασκαφείς στον πέρασμα προς τα πιο «ιδιαίτερα» διαμερίσματα. Ωστόσο, η απάντηση το εύρημα για το τι φράζει την τέταρτη πύλη, θα δώσει απάντηση σε ένα πάρα πολύ σημαντικό ερώτημα: Ποιος και γιατί σφράγισε τον τάφο με άμμο…  Οψόμεθα τα έργα της ανασκαπτικής σκαπάνης.

Περί σεισμικής τομογραφίας

Απ’ όσο μπόρεσα να καταλάβω η διαφωνία Κατερίνας Περιστέρη και Λάζαρου Πολυμενάκου είναι αν παραδόθηκε η μελέτη της σεισμικής τομογραφίας στην ΚΗ΄ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Η απάντηση είναι ότι οι μετρήσεις από την ομάδα στην οποία μετείχε ο κ. Πολυμενάκος έγιναν στο διάστημα ‘97 – ‘98, χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε συγκροτηθεί ακόμη η ΚΗ’ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης υπάγονταν στην Εφορία Καβάλας, εξ ου και η συμμετοχής της αρχαιολόγου και τότε εφόρου Καβάλας Χάιδως Κουκούλη Χρυσανθάκη στην μελέτη, οπότε το πιθανότερο είναι όταν παραδόθηκε η μελέτη να ήρθε στην Καβάλα, όπου και η έδρα της υπηρεσίας! Σε δηλώσεις της στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ η τότε έφορος και μέλος της ομάδας που διεξήγαγε την σεισμική τομογραφία κ. Κουκούλη, στις 7 Σεπτεμβρίου, πριν ένα μήνα περίπου, επισήμανε ότι δεν έσκαψε στον λόφο Καστά γιατί δεν διαπίστωσε από την μελέτη την ύπαρξη αξιόλογων (!) ευρημάτων. Προφανώς δεν την ενδιέφεραν, καθώς η κ. Κουκούλη ασχολήθηκε με τις προϊστορικές ανασκαφές… Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν ρωτήθηκε για την σεισμική τομογραφία στον λόφο Καστά, δεν μας διόρθωσε λέγοντας ότι έγινε στον λόφο «του τάφου της Αλεπούς», όπως ισχυρίστηκε η κ. Περιστέρη… Η κ. Περιστέρη, ανέλαβε έφορος στην ΚΗ’ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το 2004, όταν δημιουργήθηκε η νέα υπηρεσία από την αφαίρεση του Ν. Σερρών, από την αρμοδιότητα της Εφορίας Καβάλας, ως εκ τούτο θα μπορούσε να είχε ζητήσει όλο το αρχείο…που αφορά την Αμφίπολη.

Σε κάθε περίπτωση η κ. Περιστέρη, γνώριζε για την σεισμική τομογραφία του κ. Πολυμενάκου, αφού από το 2004 η περίληψή της ήταν δημοσιευμένη σε αρχαιολογικό περιοδικό, αλλά προφανώς θέλησε να προχωρήσει σε μια πιο λεπτομερή μέτρηση (σκανάρισμα) αυτό που έγινε σε συνεργασία με τον κ. Παπαθεοδώρου, του ΤΕΙ Σερρών, γι’ αυτό αρνήθηκε την παραλαβή της μελέτης Πολυμενάκου, δεν την χρειάζεται. Το πόσες μετρήσεις έγιναν από το ΤΕΙ Σερρών και το τι βγήκε δεν είναι γνωστό σε όλη του την έκταση. Ωστόσο, αν και η ίδια το διέψευσε όταν την ρωτήσαμε, οι πληροφορίες λένε ότι μετά τον Αύγουστο του 2014 και αφού είχε απομακρυνθεί μεγάλη ποσότητα από «τα μπάζα του Λαζαρίδη» έγιναν και νέες γεωφυσικές μετρήσεις στον λόφο Καστά με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πλευρά που είναι ο τάφος, τα ευρήματα μάλλον πρέπει να έχουν ενδιαφέρον καθώς οι πληροφορίες μιλάνε για εντοπισμό ποσότητας χρυσού, συγκεντρωμένης σε ένα σημείο, όχι όμως εκεί που είναι η ανασκαφή του τάφου, αλλά κάπου εκεί κοντά… Μένει να δούμε τις επόμενες αποκαλύψεις, τι θα επιβεβαιώσουν και τι θα διαψεύσουν.

Θεόδωρος Αν. Σπανέλης
(Πηγή: xronometro.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: