Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αιώνα επιστρέφει στην Ελλάδα

Ένα βυζαντινό χειρόγραφο του 10ου αιώνα, το οποίο προέρχεται από την Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου θα παραδώσει άμεσα το Πανεπιστήμιο Duke, στην κατοχή του οποίου βρίσκεται, στην αμερικανική κυβέρνηση και αυτή με την σειρά της στην ελληνική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τόσο το βυζαντινό τετραευαγγέλιο που επαναπατρίστηκε τον Σεπτέμβριο από το Μουσείο Getty, όσο και το χειρόγραφο από το Πανεπιστήμιο Duke, ανήκουν στους βυζαντινούς θησαυρούς που εκλάπησαν από τη Μονή τη δεκαετία του ’60, ο δε επαναπατρισμός τους αποτελεί επιστέγασμα τόσο της επιμονής και των προσπαθειών του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον όσο και της άριστης συνεργασίας τους με τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές.

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για το χειρόγραφο όσο και για την ημερομηνία επαναπατρισμού του αναμένεται να γνωστοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, η οποία θα το παραλάβει.

Η είδηση συνέπεσε με την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη στις ΗΠΑ.

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2014, για σειρά επαφών με έγκριτα αμερικανικά πολιτιστικά ιδρύματα, στο πλαίσιο τακτικών συνομιλιών της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για την προετοιμασία σημαντικών ελληνικών εκθέσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Διευθυντή και αρμόδια στελέχη της Εθνικής Πινακοθήκης (Smithsonian National Gallery of Art) καθώς και με τον Αντιπρόεδρο και στελέχη του National Geographic. Και τα δύο αυτά Μουσεία πρόκειται να φιλοξενήσουν σημαντικότατες ελληνικές εκθέσεις το επόμενο διάστημα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την υψηλή ζήτηση και το ενδιαφέρον του αμερικανικού κοινού για τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης. Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σε μέλη της ελληνικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ουάσινγκτον.

(Πηγή: archaiologia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: