Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Την υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν κ. Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε, και επίσημα, ο Πρωθυπουργός. «Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υποψηφιότητά του αποφασίστηκε από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως δήλωσε ο κ.Βενιζέλος, σκέφτηκαν πολύ προσεκτικά με τον πρωθυπουργό «γιατί για να πετύχουμε, καταλήξαμε στην επιλογή ενός προσώπου που εκπληρώνει στο ακέραιο τις προδιαγραφές του προεδρικού αξιώματος», ενώ πρόσθεσε πως ο κ. Δήμας είναι ο «καταλληλότερος διάδοχος του Κάρολου Παπούλια»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Δήμας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τις ΚΟ των κομμάτων «αλλά και όλους εκείνους που ανεξάρτητα αν θα με ψηφίσουν, είπαν καλά λόγια για μένα».

Σε ερώτηση αν απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα να τον ψηφίσουν, απάντησε ότι επιθυμεί να συμβάλει και αυτός είναι ο σκοπός του, στην ενότητα του ελληνικού λαού. «Ναι, το ελπίζω» απάντησε ακόμη, ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα βρεθούν οι 180.

 

Όπως αποκάλυψε η «Κ», η υποψηφιότητα του κ. Δήμα οριστικοποιήθηκε σε πρωϊνή συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και του ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει η δικομματική στις τρεις ψηφοφορίες της 17ης, 23ης και 29ης Δεκεμβρίου. Η υποψηφιότητα Δήμα, που έχει ως στόχο αφενός τα κομματικά αντακλαστικά της γαλάζιας βάσης, αφετέρου αποτελεί μία επιλογή με σαφώς ευρωπαϊκό προφίλ και θετική ανταπόκριση - διεισδυτικότητα στο σύνολο του πολιτικού φάσματος και, προφανώς, του ΠΑΣΟΚ. Είχε δε εξ αρχής, μαζί με άλλες, πέσει στο τραπέζι των δύο πολιτικών αρχηγών και η τελική απόφαση έγινε μαζί με τη χθεσινή ανακοίνωση της επιτάχυνσης της Προεδρικής εκλογής.

«Επιλέξαμε μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αιτιολογώντας την απόφαση για επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την ελληνική βουλή ως το τέλος του μήνα θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα και η χώρα θα είναι έτοιμη να μπει και επισίμως στην μετά το μνημόνιο εποχή». Ο κ. Σαμαράς στοχοποίησε την αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Κατέληξε, δε, υπογραμμίζοντας ότι «όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. «Η απόφαση να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, την Πέμπτη στις 13:30 θα συνεδριάσει η Kοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

(Πηγή: kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: