Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η Ολυμπιάδα στο επίκεντρο της Αμφίπολης

του Γιώργου Ροδάκογλου

Φουντώνει το σενάριο ότι ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει στην Ολυμπιάδα. Αν και οι επίσημες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού το διαψεύδουν, το site «Αμφίπολη» με άρθρο του θεωρεί δεδομένο το γεγονός, επικαλούμενο τα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών εξετάσεων. Βάση αυτών προσδιορίζει, στο 54 έτος την ηλικία της νεκρής και αποδίδει τον τάφο στην μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου Ολυμπιάδα.

«Θα είναι έκπληξη για μας εάν στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα. Θα πρέπει τότε η ίδια να είχε ετοιμάσει τον τάφο της» υποστηρίζει η αρχαιολόγος καθηγήτρια του ΑΠΘ Χρυσούλα Παλιαδέλη. Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά για τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας που διενεργεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας. Το άρθρο υποστηρίζει ότι υπάρχουν άλλες δύο είσοδοι που εντοπίστηκαν στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Η μία από αυτές μάλιστα βρίσκεται στα βορειοδυτικά. Σύμφωνα με το άρθρο μια νέα αλληλουχία θαλάμων φαίνεται να εντοπίστηκε στη δεύτερη είσοδο του ταφικού μνημείου. Οι πηγές αναφέρουν ότι οι νέοι θάλαμοι παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους προηγούμενους θαλάμους, καθώς είναι ανηφορικοί σε αντίθεση με τους θαλάμους που έχουν ήδη ανασκαφεί κι έχουν κατηφορική κλίση. Η κυρία Παλιαδέλη πάντως δηλώνει έκπληκτη στο ενδεχόμενο τα οστά του τάφου της Αμφίπολης να ανήκουν σε γυναίκα. «Θα ήταν έκπληξη εάν ο τάφος ανήκει σε γυναίκα διότι η νεκρή δεν θα ήταν κάποια τυμβωρύχος αλλά κάποιο σημαίνων πρόσωπο. Ο Κάσσανδρος δολοφόνησε άγρια την Ολυμπιάδα. Πάντως τα έως τώρα ευρήματα μάλλον παραπέμπουν σε ανδρική ταφή και όχι σε γυναικεία, αλλά ποτέ δεν ξέρεις στην αρχαιολογία. Θα δούμε κάντε λίγη υπομονή». Το Υπουργείο Πολιτισμού προέβη ί σε ανακοινώσεις ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την ηλεκτρική τομογραφία ,δεν αποκλείεται ο τύμβος Καστά να σκαναριστεί και με μηχανήματα εντοπισμού μετάλλων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές τα πρώτα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν περίπου στις 20 Ιανουαρίου Ωστόσο το σενάριο της Ολυμπιάδας θα υφίσταται ως ένα πολύ πιθανό σενάριο εάν οι ανθρωπολογικές εξετάσεις δείξουν γυναικεία ταφή στο μεγαλοπρεπές μνημείο της Αμφίπολης.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

"Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες "πληροφορίες" και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής: Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης. Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ. Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών".

(Πηγή: thousandnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: